Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

17 kilo sladkostí a 300 piv ročně na osobu: Češi patří k největším tlouštíkům

Autor: bud - 
21. října 2016
18:16

Češi jsou obéznější než většina Evropy. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Eurostatu, podle kterého má tlustější obyvatele jen pět dalších zemí EU. Podle lékařky a obezitoložky Petry Šrámkové je za tím špatné stravování a nedostatek pohybu. Jen loni každý Čech spořádal bezmála 17 kilo cukrovinek a vypil v průměru 300 piv.

Jen pět dalších států Unie překonává Čechy v obezitě. Nejtlustší jsou lidé na Maltě, naopak nejméně (pod 10 procent) jich je v Rumunsku. V Česku má nadváhu každý pátý obyvatel, přičemž nejvíce jich je ve věku nad 45 pět let a potom mezi seniory. Ve všech kategoriích přitom Češi výrazně překračují evropský průměr.

Statistická čísla potvrzují také lékaři. „Narůstá hlavně obezita u lidí důchodového věku, protože nechodí do práce, nemusí brzy vstávat a nevydávají tolik energie,“ řekla Blesk.cz Petra Šrámková, primářka kliniky OB Klinika, která se zabývá léčbou obezity a souvisejících zdravotních problémů. Senioři podle ní hodně jí, ale nevydávají příliš mnoho energie.

Senioři jedí více, než by měli

„Když ve 25 letech jíte tři knedlíky, v 60 letech byste měli jíst jeden. Spousta lidí si neuvědomuje, že by se příjem energie měl průběžně snižovat,“ vysvětluje Šrámková. Obezita potom způsobuje nebo zhoršuje zdravotní problémy, které právě starší lidi trápí nejčastěji. Naproti tomu mladí lidé do 24 let jsou suverénně nejméně obézní – je jich jen něco kolem 3 procent.

Proč mají Češi tolik kil? Na svědomí to má velmi málo pohybu i dlouhodobě špatné české stravování. „Jíme jídla, která jsou energeticky hodně vydatná. Máme velké porce, často uzobáváme nějaké svačinky. Také máme vysoký příjem alkoholu, což jsou tekuté kalorie. A z hlediska složení nadbytek ovoce. V ovoci je však hodně cukru,“ upozorňuje Šrámková.

17 kilo cukrovinek a 1950 cigaret

Podle Českého statistického úřadu spořádá každý Čech ročně až 78 kilogramů ovoce, 17 kilo nejrůznějších cukrovinek a dobrot a vypije v průměru bezmála 300 piv. K tomu je potřeba připočíst také 1950 vykouřených cigaret na osobu. A Češi milují také brambůrky a chipsy – ročně jich každý sní celý kilogram. Říkají to alespoň čísla společnosti Intersnack, který v Česku vyrábí nejvíce chipsů.

Čísla Eurostatu také ukazují, že sklon k obezitě mají nejčastěji méně vzdělaní Češi. Zatímco těch se základním vzděláním je obézních 22 procent, u vysokoškoláků je to jen každý desátý. Absolventi středních škol jsou pak přesně uprostřed. Tento trend přitom platí napříč všemi evropskými státy.

noacojezase ( 21. října 2016 20:02 )

Jak došli k číslu 300 piv na osobu, nevím.

Zobrazit celou diskusi