Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kola, bagety i čokolády mizí ze základních škol. Na středních se bude mlsat dál

Autor: mib - 
10. září 2016
07:05

Sladké limonády, čokolády nebo třeba bagety musí zmizet ze všech základních škol a někde už jim odzvonilo teď. Nejpozději od 1. ledna 2017 nebudou moci „základky“ a víceletá gymnázia prodávat nezdravé potraviny v automatech ani v kantýnách. Zákaz se ale nevztahuje na školy střední a vyšší odborné, které si vymohly výjimku. Výživová poradkyně Iva Rychnovská takzvanou pamlskovou vyhlášku ministerstva školství vítá a doporučuje místo slazených limonád plnit automaty jogurty.

Školní kantýny a automaty budou moci mít v nabídce jen „zdravou výživu“. Žáci školou povinní mohou zapomenout na to, že by o přestávkách konzumovali místo svačiny chipsy nebo čokoládu. Zákaz dostaly také nápoje energetické, s kofeinem nebo výrobky ze ztuženého tuku. Vyhláška se vztahuje jen na základní školy. Výživová poradkyně Iva Rychnovská z Food Life uvedla, že chybí především osvěta na školách i v rodině.

„Výrobci využívají toho, že jsou děti zmlsané, a když jim limonády a brambůrky nedají doma, děti utratí kapesné za jídlo z automatu, protože to mají k dispozici. Vyhláška je prvním krokem k tomu tuto situaci změnit, sice je to pro výrobce čára přes rozpočet, ale pro děti je to správná cesta, jak se alespoň částečně vyhnout nezdravému pokušení, protože ve škole se toho o zdravé výživě moc nedovědí nebo na ně informace nezabírají,“ řekla Rychnovská pro Blesk.cz.

 

 

Místo reklamy na pamlsek plakát s jablkem?

 

Už rok platný zákon o zákazu potravin ve školách musela upřesnit vyhláška. Tu spolu mohly připomínkovat také členské státy EU, protože by změna mohla ovlivnit uvedení výrobků nebo služeb na evropský trh. „Důvodem předložení je potřeba snížení nezdravého obezitologického prostředí ve školách a školských zařízeních,“ uvedlo ministerstvo.

Ze škol bude muset zmizet také reklama na „toxické“ potraviny. Výrobci ji ale můžou vystřídat plakáty s ovocem, zeleninou nebo čerstvou šťávou. Právě ty doporučuje Veselá dětem přibalit na svačinu. Problém nevidí ani se skladováním mléčných výrobků.

 

 

Místo automatů na limonádu jogurtové chladničky?

 

„Když jsou ve školách automaty na limonády a čokoládové tyčinky, proč by místo nich nemohly fungovat chlazené automaty na jogurty,“ míní výživová poradkyně. Čerstvé šťávy bez přidaného cukru jsou dobrou alternativou dopolední i odpolední svačiny. I když po obědě je vhodnější tělu dodat bílkoviny ve formě tvarohových dezertů, doma připravených jogurtů s ovesnými vločkami nebo kefíru s pečivem.

„Na svačinu jsou vhodné polysacharidy ve formě obloženého pečiva se šunkou, sýrem nebo pomazánkou doplněné kouskem zeleniny. Můžou dostat klidně dvě malé dopolední svačinky, protože oběd mají třeba až kolem druhé hodiny. Neuškodí svačinu doplnit ovocem – ať už čerstvé, nebo klidně stoprocentní ovocné šťávy nebo jim vymačkávat freshe z pomerančů,“ uzavřela Rychnovská.

 

Video Za dětskou obezitu nemůže fast food, ale rodiče. Jak je na tom vaše dítě? - Vím co jím
Video se připravuje ...

 

Tzv. pamlsková vyhláška začne platit od 20. září s tím, že změny se budou zanášet postupně. Nabízet nezdravé potraviny budou ale moci maximálně do konce roku. Od ledna příštího roku už zákon platí bez výjimky pro všechny základní školy a víceletá gymnázia. Nevztahuje se to na slazené mléko, které se ve školách „ohřeje“ ještě do konce července 2017. 

 

Podle informací Státního zdravotního ústavu je v ČR obezitou postiženo okolo čtvrtiny obyvatel a obecně má potíže s nadváhou až polovina lidí. V posledních letech rizika spojená právě s nezdravým tloustnutím výrazně stoupají. Celosvětově na chronické nemoci spojené s obezitou umírá okolo deseti milionů lidí. 

 

e.44 ( 10. září 2016 17:24 )

e.44 ( 10. září 2016 16:39 )

Například Nákup z Farmy zdarma rozváží po celé Praze a většině středočeského kraje. Alternativu "Nákupu" má prakticky každý kraj. Třeba Plzeňsko Koloniál.cz, něco podobného je i na Ústecku, název teď z hlavy nevím, ..... , ..... vše ryze české, s jednoznačnou doložitelností původu - konkrétní dodavatel/chovatel/pěstitel, žádní Němci a Poláci schovávající se za podvodnické označení "vyrobeno v EU". Stačí si na netu najít ten svůj "Nákup", zvolit zastávku nebo dovoz do domu a je vystaráno. Farmy jsou na rozšíření odbytu připravené, bohužel zatím přebytky prodávají firmám, které výbornou kvalitu přemění na konzumní hnus. A to jen proto, že líný čecháček si raději jednou tejdně zajede na nákup do supersračkárny, kde má všechno trvanlivost rok, chuť umělou, výživovou hodnotu zápornou, než aby začal myslet, věnoval chvilku hledání a myšlení a pak už jen pohodlně nakupoval formou objednávek přes internet a dovozem až pod nos, čímž by udělal něco pro své zdraví, zalahodil svým chuťovým buňkám a podpořil české zemědělce a pěstile, sdružované v těchto rozvozových firmách, aby bylo možné rozšířit trasy na komplet celou republiku v potřebné hustotě.

e.44 ( 10. září 2016 15:11 )

Ne že bych byla pro sladké nebo tučné dětem na svačinu, jenže je spousta dětí, pro které je ovoce a ovocné šťávy jen něčím zdravým pro chuť ale vůbec je to nezasytí. Po desetidekovém pidijogurtu mají za hodinu hlad i prvňáčci, po kefíru se jich většina zesére, běžně prodávané mlíko je hnůj. Já kupuju pro vnuky (4a8let) půlkilovku skutečně živého jogurtu z farmy, bez cukru a jakýchkoliv konzervačních a jiných srágor, jen se zcela přírodními chipsy z jablek a ječmene. Zbodnou ho na posezení na půl a tak na dvě hoďky je zasytí. Mlíko jedině čerstvé z farmy, na něm "špunt" smetany, mírně sladké aniž by bylo slazené, po tom se kluci můžou utlouct a krabicák přitom nepili vůbec. Ani já krabicák nemohla nikdy pít, měla jsem po něm "šutry v břiše" a jiné zažívací problémy. Čerstvé mléko z farmy mi dělá po všech stránkách dobře, takže jsem začala pít mléko až jako bába. Takže především dejte dětem do škol kvalitu a podpořte malé české poctivé výrobce a prodejce a ne velkovýrobní šmejdy, jejichž potraviny se jako zdravé jenom tváří. A dejte dětem do škol i přijatelnou alternativu baget a pod., která je skutečně zasytí.

Zobrazit celou diskusi