Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Místo základní školy domácí výuka? Výbor návrh podpořil, Valachová protestuje

Autor: ČTK, sou - 
3. února 2016
16:08

Domácí vzdělávání na druhém stupni základních škol získalo podporu sněmovního školského výboru. Ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) přitom s jeho plošným zavedením na středečním jednání nesouhlasila. Na druhém stupni je možné děti vzdělávat doma v režimu pokusného ověřování. Skupina poslanců v čele s Annou Putnovou (TOP 09) se ho snaží uzákonit prostřednictvím pozměňovacího návrhu k projednávané novele školského zákona.

V režimu pokusného ověřování se mohou děti na druhém stupni vzdělávat doma od září 2007. Je vypsáno na neurčito. V aktuálním školním roce se počet škol, kde je to povolené, zvýšil ze šesti na 19. V tomto školním roce je do pilotního ověřování zapojeno 328 žáků. Pokud by bylo uzákoněno, mohlo by se uskutečňovat na všech asi čtyřech tisících ZŠ v zemi.

Na prvním stupni ZŠ je domácí vzdělávání umožněno plošně od roku 2005. Národní ústav pro vzdělávání (NÚV) na základě vyhodnocení pilotního ověřování už v roce 2011 doporučil, aby bylo uzákoněno i pro starší děti.

Ministryně je proti návrhu

Ministerstvo školství s tím ale nesouhlasí a upozorňuje na některé problémy, které pilotní ověřování odhalilo. Připomnělo velký rozsah učiva, které žáci musejí zvládnout najednou, podceňování některých vzdělávacích oblastí rodiči dětí, chybějící korekci výkonu žáků na základě porovnávání s jinými žáky a problémy při některých předmětech, které vyžadují vyšší odborné znalosti.

Valachová s tímto návrhem nesouhlasila, ale většina přítomných členů školského výboru měla opačný názor. Osm jich hlasovalo pro, proti bylo šest. Lidovecký poslanec Jiří Mihola v lednu uvedl, že tento návrh má podporu mezi členy pěti ze sedmi poslaneckých klubů. Stranou se tehdy zatím drželi komunisté a sociální demokraté.

Poslanci se rozšíření možnosti domácího vzdělávání snažili prosadit už do poslední novely školského zákona. Narazili na velký odpor tehdejšího ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) a návrh neprošel.

Ministryně školství při předávání dekretů novým profesorům a profesorkám:

Zobrazit celou diskusi