Mnoho lidí přirovnává stravování ve školních jídelnách ke gastronomickému dnu, které nemá s opravdovým vařením nic společného a o kulinářství nemůže už vůbec být řeč. V dnešní době se ale jídelny často snaží tyto předsudky vyvrátit.

V samotném srdci metropole například ve školních jídelnách proběhl speciální týden, během kterého si žáci, učitelé a další návštěvníci stravovacího zařízení mohli dát zajímavé pokrmy. Pomalu pečená kachní prsa s dýňovým pyré, kančí se šípkovou omáčkou, polévka z červené řepy či jelení ragú – jen podle názvu je patrné, že takové jídlo si lidé většinou se školní jídelnou nespojují.

Děti ve školní jídelně dostávají oběd ze sezonních surovin.
Autor: MČ Praha 1

V průběhu týdne jídelny navštívili také zástupci místní radnice, kteří si dali jídlo s dětmi. „Děti, pedagogové i dospělí návštěvníci si mohli během týdne vybírat z jídel připravovaných pouze ze sezonních surovin a musím říci – poté, co jsem prošla všechny jídelny, že tak dobře jsem si dlouho nepochutnala v žádné restauraci,“ zhodnotila situaci radní pro školství a občanskou společnost Prahy 1 Eva Špačková (ODS).

Školní jídelny v centru Prahy touto akcí pokračují v nastoleném trendu – jejich cílem je větší komunikace s rodiči tak, aby měli větší představu o tom, jak se jejich potomci ve školách stravují.

„Naším cílem je samozřejmě zvyšování kvality a pestrosti stravování i jeho estetiky a hlavně pak také informovanosti rodičů, aby neměli informace o úrovni a skladbě jídel jen od dětí, což je – ruku na srdce – často velmi zkreslené,“ dodává Eva Špačková.

Školní kuchař v Praze 1 připravuje dětem oběd.
Autor: MČ Praha 1

Rodiče mají po domluvě s konkrétní jídelnou možnost samotné pokrmy ochutnat. Další zpestření v jídelníčku, jako bylo to během podzimního týdne, na sebe podle radnice Prahy 1 nenechá dlouho čekat.

Podívejte se, jak podzimní týden v jídelnách vypadal:

Fotogalerie
10 fotografií