Začátkem školního roku se neotevřou jídelny v ZŠ Libčická, ZŠ Dolákova a ZŠ Mazurská. Dělníci nestihli dokončit rekonstrukci stravovacích zařízení. Hned začátkem školního roku začnou základní školy zjišťovat, kolik žáků by mělo zájem o náhradní obědy na jiných místech.

V Základní škole Libčická v Čimicích mají problémy s podlahou v jídelně, opravy se tady protáhnou a kuchyně se zprovozní až 26. září. V Základní škole Dolákova v Bohnicích se zprovoznění jídelny opozdilo kvůli výměně vzduchotechniky. Předpokládá se zde otevření jídelny až zkraje října. ZŠ Mazurská ve stejné čtvrti se potýká s azbestem, hygienické nedostatky dovolí kuchyni fungovat až od 10. října.

Na základě pokynů pražské hygienické stanice je lepší variantou žáky vozit za jídlem než dovážet jídlo za dětmi. „Toto řešení by skýtalo řadu hygienických rizik a problémů,“ uvádí tisková mluvčí Prahy 8 Anna Patočková.

Uvedené školy na začátku školního roku zjistí, kolik dětí by o náhradní stravování v jiných jídelnách mělo zájem. Podle toho se potom určí adekvátní prostory. Dopravu na místo zajistí místní úřad ze všech tří škol zdarma.

„Byť bude nabídka náhradního stravování samozřejmě učiněna všem žákům tří zmíněných základních škol, uvítali bychom, aby zájem o něj projevili především ti, kteří ho opravdu potřebují, tedy prioritně žáci prvního stupně, kteří navštěvují školní družinu,“ uvádí dále mluvčí městské části.

Informace o konkrétním postupu v rámci náhradního stravování najdou zájemci na webových stránkách všech zasažených vzdělávacích institucí nejpozději v pátek 2. září.