Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obejít EET je jako jízda „načerno“. Jak obchodníci plánují uniknout Babišovi?

  • Autor: ula - 
    12. 9. 2016
    05:49

    Zavedení elektronické evidence tržeb (EET) se blíží a řadu podnikatelů už zřejmě napadlo, zda by šla obejít. Pár nápadů se už objevilo, jenže za ně hrozí sankce a pokuty až do výše 200 tisíc korun nebo i vězení.

  • 1.Lze EET obejít?

    S dotazy na to, jak lze systém ET obejít, se u nás průběžně setkáváme. Sami jsme se proto rozhodli důsledně zapátrat, jaké jsou možnosti. Výsledek je takový, že s obcházením EET je to zhruba stejné jako s jízdou „načerno“ v MHD. Musíte počítat s tím, že vás dřív nebo později chytí, a být připraveni nést následky,“ říká Michal Wantulok, manažer pro vnější komunikaci společnosti Dotykačka.

    Fáze EET Fáze EET | www.jaknaetrzby.cz

  • 2.Za „bezpapírový“ byznys rovnou do vězení

    Co to takhle zkusit neoficiálně, bez živnostenského listu, a tedy bez evidence? Za neoprávněné podnikání hrozí velké sankce nejen z pohledu samotné EET, ale i podle živnostenského zákona a také podle trestního zákoníku.


    Pokud vás živnostenský úřad odhalí, že neoprávněně podnikáte, může v případě volné živnosti uložit pokutu až 50 000 Kč, u živnosti řemeslné či vázané až 100 000 Kč, u koncesované živnosti dokonce až 200 000 Kč. To platí i o provozování činnosti mimo rámec uděleného živnostenského oprávnění.

     

    Při neoprávněném podnikání většího rozsahu může hrozit i trestní postih a můžete na rok skončit ve vězení.

    Online pokladny by měly odstartovat od 1. prosince 2016. Online pokladny by měly odstartovat od 1. prosince 2016. | ĆTK

     

  • 3.Před kontrolou nic neutajíte

    Tajit své příjmy tím, že si pořídíte dvě pokladny? „I kdybyste měli štěstí a vyhnula se vám neohlášená kontrola Finanční správy, může vás odhalit tzv. křížová kontrola ministerstva financí. Úředníci při ní budou porovnávat data nasbíraná napříč segmentem a ti, kdo budou výrazněji vybočovat, se automaticky stanou podezřelými. Vzhledem k plošné aplikaci EET bude mít Finanční správa vstupních dat pro relevantní srovnání víc než dost, upozorňuje Wantulok.

     

    Nad rámec úředních kontrol pak staví ještě jedno nebezpečí: „V neposlední řadě je třeba mít na paměti, že podnikatelské komunity jsou v Česku velmi malé a všichni se dobře znají. Snaha obcházet EET se díky tomu snadno rozkřikne a dobře mířené udání pak snadno sestřelí i ty, kterým se oficiální kontroly do té doby vyhýbaly.“

    EET EET | Profimedia

  • 4. Nefunkční internet není výmluva

    Velmi často vám padá internet, bez kterého zkrátka nemůžete pokladnu používat? Jenže EET není podmíněna funkčním internetem. Účtenku je možné vystavit i offline a na zaevidování tržby má podnikatel i při výpadku internetu 48 hodin.


    „A pak je opět potřeba počítat s tím, že Finanční správa bude pečlivě srovnávat subjekty obdobné velikosti v daném regionu i segmentu. Abnormality, které systém odhalí, budou opět fungovat jako výstražný signál pro úředníky,“ připomíná Wantulok.

    EET EET | Profimedia

  • 5.Schovávání za neziskovku nepomůže

    Snažit se maskovat své podnikání uzavřeným spolkem, kam mají přístup jen členové? Před klasickou kontrolou to ovšem majitele podniků nejspíš neuchrání, zvláště pokud se takový krok stane běžnou normou. Kromě toho je také velmi snadné sklouznout do kategorie neoprávněného podnikání, kde už hrozí již zmíněné přísné tresty.

    Východisko z EET podle všeho neposkytnou ani neziskové organizace, které jsou od EET zdánlivě osvobozeny. Osvobození se podle dosavadního výkladu ministerstva financí vztahuje pouze na hlavní nepodnikatelskou činnost. Vše ostatní – například provoz kavárny nebo čajovny, z nichž plyne nějaký zisk – pochopitelně e-tržbám podléhá.

    EET EET | Profimedia

  • 6.Záškodný program je snadno odhalitelný

    Phantomware nainstalovaný přímo v pokladně, umí manipulovat s nahranými daty. Při odesílání dat na Finanční správu třeba dokáže dražší položky nahradit levnějšími, případně zaevidovat jen něco. Podle Wantuloka je tahle myšlenka tou nejčastější.

    „K odhalení tohoto podvodu ale stačí opravdu málo. Jakmile se nějaký ze zákazníků rozhodne ověřit si FIK kód ze své účtenky a uvedená částka nebude souhlasit, odhalení je na světě. A s ním i patřičná sankce. Jaká je šance, že to nikdo neudělá? Nebo že se neobjeví kontrola?“ upozorňuje odborník.

    EET EET | Profimedia

  • 7.Snahy o obejití stejně nezmizí

    Řada odborníků si nedělá iluze, že by snahy o obejití EET zmizely. Vyhýbání je ale protizákonné a velmi snadno odhalitelné - ať už dříve nebo později.

    EET EET | Profimedia

     

     

     

beda88 ( 9. listopadu 2016 10:49 )

Bydlím na plzeňsku, kde je asi 500 obyvatel a jedna hospoda. Včera jsem do ní po měsíci zašel a na ceduli před hospodou reklamní panel: dnes vstup jen pro členy klubu. tak jsem tam nesměle vstoupil, zda dostanu pivo, když nejsem členem a ejhle, seděli tam jen místní. požádal jsem o pivo, hospodská mi jej přinesla a s ním papír, který jsem musel podepsat a byly tam STANOVY KLUBU o 10 bodech. zde byl mj. napsáno, že klub je kuřácký, elektronické účtenky se nevydávají, členské příspěvky se platí formou denní tržby atd. takže co s tím, pane babiš? nejenom pražácí jsou vych...ánkové, ale i prostý plebs jste to již naučili.

6010 ( 14. září 2016 14:37 )

Na ten zázrak EET doplatí nejvíce drobní řemeslníci, kteří se sotva uživí.Dnes od rána na F1 jede reklama na nový vůz, který si mají koupit živnostníci a odepsat ho z daní.Již vidím kadeřnici, která se sotva uživí, jak dělá takovéto transakce.Tato kadeřnice, když poplatí nájem za místnost, zdravotní, sociální pojištění, tak jí zbyde tak akorát na nákup nových ručníků či barev a nula od nuly pojde.Takže počítejte pane Babiš, že tito skončí všichni na pracáku a budete je muset živit, i když měli snahu se tomu vyhnout.

krdasseneda ( 12. září 2016 13:15 )

Už máš nachystanou krabici na účtenky?Poctivé živnostníky to položí a ti co kradou,budou krást dál

pajaad ( 12. září 2016 11:26 )

U nás se to ví taky, ale již "vybrané" firmy dodávající techniku a programy se musí přece napakovat, nevím, proč si někteří hlupáci myslí, že obyčejný živnostník vydělává "statisíce" a nedaní, vždyť daně jsou úplný pakatel navíc až od cca 120 tisíc čistého výdělku...což mnozí vůbec nedosáhnou....

pajaad ( 12. září 2016 11:11 )

Kdo tohle všechno zaplatí můžete hádat, ale živnostníci to nebudou... Proč by takhle hloupě podváděli, stačí zvýšit náklad nákupem nových věcí do firmy....Třeba Dr. Max pravidelně mění komplet celé vybavení každé jedné lékárny v řádu minimálně 200 tisíc Kč. To obyč živnostník ani tolik investovat nemůže

Zobrazit celou diskusi