Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš se „štěkal“ s Moravcem. Chovance viní, že vyhověl mafii a popravil Šlachtu

Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. června 2016
14:15

Andrej Babiš (ANO) opět po čase zavítal do Moravcova pořadu, který by se během přítomnosti ministra financí ve studiu mohl směle přejmenovat na „Hádky Václava Moravce“. Babiš se rozčiloval hlavně kvůli reorganizaci policie, která otřásla vládní koalicí. Ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) obvinil, že vyhověl podsvětí, aby byl odstraněn šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Zostra se pustil i do Moravce, který prý uráží jeho ženu.

„Vítejte po čase v Otázkách,“ pronesl moderátor Václav Moravec k Andreji Babišovi, ten s lehkým úsměvem poděkoval za pozvání do nedělního pořadu. Dalšími hosty se stali opoziční politici Petr Fiala (ODS) a Vojtěch Filip (KSČM). Úsměvů od Babiše se však pánové u stolu v žižkovské televizní věži už moc nedočkali. Babiš rovněž opět na dálku peskoval ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

„My jsme nikdy neřekli, že chceme odejít z vlády, my jsme kritizovali pana Chovance, který flagrantně porušil koaliční smlouvu,“ uvedl například Babiš. „Pan Bělobrádek mi dal za pravdu, když jsme jednali s panem premiérem před jeho odletem do Číny, že pan Chovanec porušil koaliční smlouvu,“ doplnil šéf ANO. 

Babiš: Chovanec vyhověl podsvětí

Přešel však k ještě ráznějším útokům. Podle Babiše si podsvětí objednalo popravu Šlachty a tu vykonal ministr Chovanec: „Pan Chovanec, který je nazýván v ČSSD jako zrádce zrádců, se stal kmotrem kmotrů, protože vyhověl podsvětí a byla tam objednávka popravit Šlachtu.“

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta, který kvůli policejní reformě požádal o odchod do civilu, byl podle Babiše úspěšný a nedával informace o kauzách. Proto podle Babiše byl Chovanec nervózní.

Sám Babiš popíral, že by se s Šlachtou znal blíže. Objevily se totiž spekulace, že Babiš mohl být informátorem ÚOOZ, příp. že mohl mít informace pro změnu od tohoto protimafiánského útvaru. „Já pana Šlachtu jsem potkal z titulu, že třikrát mě chtěli otrávit, zavraždit,“ hřímal Babiš.

Video  Čím pálí Babiš a Chovanec ve vládní přestřelce kolem Šlachty a policie?  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Pane Chovanče, tedy Moravče... Urážíte moji ženu“

Babiš se během nedělních Otázek na ČT pustil i do moderátora Moravce. „Můžu teda mluvit? Vy mi vždycky skáčete do řeči, jeho necháte mi skákat do řeči,“ stěžoval si Moravcovi a ukazoval na Fialu. „Proto sem nerad chodím, pane Chovanče. Tedy pane Moravče,“ pobavil v jednom momentu Babiš ostatní diskutéry.

Moravec upozornil, že obsahové analýzy ukazují na to, že je Babiš naopak nejméně ukázněným hostem, který v pořadu obviňuje všechny jen ze lži a sám skáče do řeči. Došlo i na známost Andreje Babiše a Iva Rittiga. „Zase lžete,“ reagoval na Moravce Babiš, přiznal však, že se s Rittigem znají z tenisových kurtů v Prostějově a tykají si.

„Vy twitterujete a urážíte i moji ženu na Twitteru... Vy jako z veřejnoprávní televize nemáte urážet moji ženu a nemáte mluvit o tom, že Čapí hnízdo mi patří, když je to lež,“ zaútočil na Moravce. „Co vám je do mojí ženy, vy se o ni nestarejte,“ dodal Babiš. Tvrdil, že Moravec je „nabrífovaný“, aby ho také popravil.

Babiš mluvil o polibku smrti pro ČSSD. Vzpomenul převrat

I během rozebírání stavu kolem vládní koalice bylo pořádně živo. V jednu chvíli Babiš přirovnal situaci ve vládě dokonce k dění kolem komunistického převratu v roce 1948. „My nepráskneme dveřmi, můžeme si říct – já jsem si to nastudoval – dokonce v roce 48 tady někdo práskl dveřmi a víme, jak to dopadlo. 41 let tady byl někdo...,“ říkal Babiš a moderátor Moravec se ho ptal, zda skutečně přirovnává současnou situaci k osmačtyřicátému.

„Tehdá taky odvolali osm nějakých esembáků. My samozřejmě nechceme odcházet z vlády, ale my nechceme, aby jednoduše tady pan ministr vnitra ovládal celou policii, ovládal GIBS, instruoval pana Zemana, aby dohlížel na pana Ištvana. To jsou věci nepřijatelné. Tahle mocenská otázka nebo ukázka je polibek smrti pro ČSSD, protože ČSSD ukázala, že nechce bojovat proti korupci, a pan Chovanec likvidoval protimafiánský útvar, který zasahoval proti Nečasově vládě, proti korupci a byl absolutně nezávislý, nechtěl říkat, co vyšetřuje,“ tvrdil Babiš.

Fiala: Babiš dělá jen ramena. Sobotka promluvil z Číny

„Já tady pořád poslouchám nějaké řeči. Vlastně jenom vidíme Andreje Babiše, který jen dělá ramena, ale když dojde na činy, tak se ukáže jako velmi slabý politik,“ reagoval na Andreje Babiše šéf ODS Fiala. Uvedl, že pro Babiše je výhodné zůstat v politice kvůli ziskům Agrofertu. „Jéžiš,“ zareagoval bezprostředně Babiš. „Prosím vás, dejte pokoj s tím Agrofertem, ano,“ řekl později Fialovi.

Ohledně policejní krize mluvil Fiala také o „agrofertizaci policie“, jinak ale krizi kolem policie označil spíše jako divadlo pro veřejnost. „Ta krize, která je tady před námi předstíraná, zas tak vážná není, jinak by pan premiér Sobotka neodletěl na návštěvu do Číny,“ míní Fiala, který více než pětkrát zmínil, že Babiš hodně práská do stolu a dělá ramena.

Právě z Číny se však po telefonu do Moravcových Otázek zapojil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Krize není tak vážná, abych musel rušit cestu do Číny, která je velmi důležitá pro zlepšení naší situace v exportu,“ potvrdil Sobotka.

Připomněl, že Čína má 1,3 miliardy obyvatel a Česko potřebuje zlepšit export do Číny. Vyzdvihl také příliv čínských investic do Česka i to, že když vláda nastupovala, nebylo žádné přímé letecké spojení s Čínou, zatímco do konce letošního roku budou tři přímé letecké linky.

Premiér se s Šlachtou nesejde

Organizační změny v policii by se podle Sobotky neměly politizovat a měly by zůstat v kompetenci policejního prezidenta i ministra vnitra. Na dotaz, zda on sám se chystá sejít s Robertem Šlachtou, Sobotka uvedl: „Já se nechystám ani v této fázi, abych se pletl do práce policejního prezidenta, nicméně pokládám za užitečné, aby zde byla nějaká možnost nabídky pro to, aby pan Šlachta nebo i jiní lidé, kteří mají takovéto informace, eventuálně zůstali ve službách státu.“

Podle Sobotky by bylo rozumné, aby lidé typu Šlachty dostali nabídku dalšího angažmá ve státních službách, což je však také v kompetenci policejního prezidenta či ministra vnitra, upozornil Sobotka.

ČTĚTE VÍCE: Vše o krizi kolem reorganizace policie

.krakonos5oo. ( 22. června 2016 12:56 )

To je k zeblití

mixalca ( 20. června 2016 19:34 )

zadnice:máš pravdu

zadnice ( 20. června 2016 13:07 )

Nevychovanec a nadstranický "moderátor" Moravec spolu s Fialou, ti se povedli! Moravec by se mohl ucházet o moderování gay plesů. V TV už ho je až moc!!!

mixer ( 19. června 2016 23:36 )

Že jsi ubožák.

mixer ( 19. června 2016 22:20 )

Ty evidentně s hlavou a koktáním

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa