Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Část koalice volá po bezpečnostní radě, Sobotka ji odložil

Situace je napjatá v policii i koalici.
Situace je napjatá v policii i koalici.  (Autor: Blesk)
Autor: ČTK, val - 
20. června 2016
20:11

Vládní koaliční strany KDU-ČSL a hnutí ANO požadují co nejdříve svolání Bezpečnostní rady státu kvůli situaci kolem policie. Měla být ve středu, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ji v pondělí ale o měsíc odložil, uvedla Česká televize (ČT).

„Já tomu nerozumím. My jako KDU-ČSL budeme trvat na tom, aby jednání Bezpečnostní rady státu bylo co nejdříve, ideálně ještě tento týden,“ řekl ČT první místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka. Situace je podle něj aktuální a akutní.

Také podle předsedy hnutí ANO a vicepremiéra Andreje Babiše by se rada měla sejít co nejdříve. „Má smysl co nejdřív svolat bezpečnostní radu. Situace kolem PČR (Policie České republiky) a ÚOOZ je hrozba. I pro důvěru občanů,“ uvedl Babiš na Twitteru. Uvedl také, že premiér Bezpečnostní radu státu odložil z 22. června na 20. července.

Napětí v policejních složkách vyvolala chystaná reorganizace. Její odpůrci tvrdí, že cílem je rozprášit Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Vedoucí ostravské expozitury Jiří Komárek v pondělí ČT řekl, že policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z „brutálního úniku informací“ při objasňování hospodářské trestné činnosti a chce předložit důkazy o tom, že reorganizací měl být rozprášen ÚOOZ. Tuhý to odmítl a postup expozitury pokládá za „nebývalý a účelový nátlak“ odcházejícího šéfa ÚOOZ Robert Šlachty a jeho příznivců. Šlachta chce o možném propojení policie s lidmi z kriminálního prostředí informovat sněmovní bezpečnostní výbor.

ČTĚTE VÍCE: Vše o krizi kolem reorganizace policie

Přehledná analýza kauzy:

Video  Čím pálí Babiš a Chovanec ve vládní přestřelce kolem Šlachty a policie.  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ruprecht286 ( 21. června 2016 12:35 )

B. Sobotka je srab všech srabů!! Nejdřív odletí se schovat do Pekingu a potom o měsíc odloží zasedání Bezpečnostní rady státu. Sobotka, Chovanec, vedení ČSSD jsou politici bez páteře... Voliči ČSSD by se měli konečně probrat ze snu a volit někoho rozumnějšího !!!!!!! /Tím nemyslím KSČM bez schopnosti sebereflexe./

joudajoudovy ( 21. června 2016 06:31 )

bohusi, bohusi, timto si stvrdil, ze pochyby jsou duvodne a neco je velmi hnijiciho v nasem state. mafie proste jede! chovanec s jeho plzenskou modrou klikou a byvaly socani ministr prumyslu a staly poslanec milan urban, ktery vladl za spidly, grosse a paroubka, a byl zvan na lobbisticke dychanky topolanka a dalika. http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/dovolena-s-cezem/rukovet-politickeho-jachtingu-kdo-pro c-a-pro-koho_131821.html rozkaz zni jasne: ani jeden mafian do teplaku nepujde nebo bohus za okd ostrouha! urban vi o cem hovori, neb se sam podilel na prodeji dolu. https://www.cssd.cz/nasi-lide/milan-urban/

havran2 ( 20. června 2016 22:14 )

On ví dobře proč ji zatím odložil a později si najde důvod,proč ji zrušit ! ! !

Nezadat ( 20. června 2016 21:54 )

Musí odložit,tak se podělal strachem,že to bude pár týdnu trvat než to smyje.

mixer ( 20. června 2016 21:53 )

Sralbotka hraje o čas.Proč asi?Na co čeká?Co si myslí,že přijde za spásu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa