Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Válková o bitvě o policii: Pánové, chybí vám žena. Střetla se vaše mužská ega

Autor: simao - 
19. června 2016
12:40

O válce o reorganizaci policie exministryně Helena Válková (ANO) míní, že se v ní střetla mužská ega. A že ve střetu chybí ženský pohled i snaha o kompromis. Některé reakce označila za poněkud hysterické, chyboval prý i její nástupce ve funkci Robert Pelikán (ANO), který dle Válkové neprojevil dostatečnou politickou zkušenost, když vyhrožoval rezignací.

Reforma policie rozpoutala vřavu ve vládní koalici. Exministryně spravedlnosti Helena Válková v pořadu Partie na FTV Prima upozornila, že ona sama by volila mírnější postup i jiná slova, než v poslední době zaznívala.

Nejostřeji do sebe šili především Andrej Babiš (ANO) a Milan Chovanec (ČSSD). „Mně tam vůbec chybí v celé té diskuzi trošku ten ženský prvek, který hledá kompromisy. Nemám ráda silné výroky a silná slova toho typu, že někdo je téměř zločinec. Jsou to nejvyšší státní představitelé, a jak chceme od občanů, kteří mají mít respekt k našim vedoucím politickým činitelům, jak to od nich můžeme chtít, když si vzájemně nadáváme?“ poznamenala k ostrým atakům Válková.

Chyba na obou stranách? Střetla se prý mužská ega

Chybu prý podle ní udělaly obě strany. Připomenula i to, co jí kolegové sdělili o jednání Bezpečnostní rady státu, kde si dle Válkové její účastníci rozhodně „servítky nebrali“. „Tady taková ta rivalita mužská, ego a za každou cenu, to nesvědčí o dobrém politikovi,“ pokračovala v Partii Válková.

Podle ní mají pravdu i ti, dle kterých je sloučení útvarů ÚOOZ a ÚOKFK logické. „Dávám za pravdu těm, kteří říkají, že sloučení útvarů, které si vzájemně přebíraly věci, asi je smysluplné (...). Oni si vzájemně lezli do zelí a to není žádná skutečnost, kterou bychom neznali,“ upozornila Válková.

Video  Čím pálí Babiš a Chovanec ve vládní přestřelce kolem Šlachty a policie?  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Válková se ale také ptala, proč koncepce reorganizace policie nebyla propracovanější. Špatná podle ní byla i komunikace se státními zástupci či ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO).

Válková: Pelikán projevil politickou nezkušenost

Pelikánovi však vytkla Válková určitou politickou nezkušenost, když hrozil rezignací. „On takový je, on je mladý, temperamentní, kreativní, on vždy velice rychle najde řešení, je otázka, jestli se to řešení potom osvědčí. V tomto případě si myslím, že to byla jeho nezkušenost politická, protože tady bych vážila opravdu každé slovo,“ uvedla Válková.

Emoce podle ní hrály až příliš velkou roli, podle ní je nyní především čas na smír a Válková doufá, že se rétorika změní po návratu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) z Číny. 

„Obě strany, lidově řečeno, mají máslo na hlavě. Jeden připravil koncepci, která není přesvědčivá, druhý zareagoval možná trochu víc hystericky, než bylo namístě. A výsledek je, že se nám takto otřásla vláda v základech,“ shrnula svůj pohled na věc Válková, která však doufá, že vláda vydrží až do dalších voleb.

Řešit by dle ní měla dost podstatnějších problémů. „Sama za sebe jako právník, jako politik si myslím, že teď je namístě spíš budovat mosty. Máme se dobře, je tady stabilita, o to se postaral mj. pan ministr Babiš svou finanční politikou i pan ministr Chovanec svou migrační politikou,“ snažila se mírnit emoce Válková. 

„Katarze někdy bývají dobré... Příští týden ukáže i státnickou moudrost premiéra, ministra a vicepremiéra Babiše a ministra Chovance. Škoda, že tam není nějaká žena,“ posteskla si ještě jednou exministryně.

Červíček: Reorganizace policie se řeší 10 let

Druhým diskutujícím byl exprezident policie Martin Červíček, toho času kandidující do krajských voleb za ODS. Podle něj jde především o boj o moc. „Tohle je neuvěřitelné ovlivňování policie, aniž si to ti politici připouštějí,“ bouřil Červíček.

Policie podle něj v poslední době funguje a má dobré výsledky. „Tady přece je jasné, že policejní prezident, potažmo ministr vnitra mají kompetenci schvalovat jakékoli reorganizační změny,“ upozorňoval Červíček.

Připomněl i to, že reorganizace policie není myšlenkou novou. „Ta myšlenka vůbec není od věci. Je ve své podstatě správná, teď jde jenom o to, jestli je dostatečně projednaná. S odbornou veřejností, ale i uvnitř policie,“ uvedl Červíček a dodal: „Už 10 let tady byly různé komise, které vytvářely plno analýz, koncepcí, jak by to mělo vypadat.“ Za svaté právo policejního prezidenta pak označil to, pro jakou podobu reorganizace se rozhodne.

Cílem odstranění Šlachty? Dle Válkové možná ano, Červíček odmítl

Zatímco Válková upozornila, že za současným návrhem reorganizace mohl být i plán na odstranění Roberta Šlachty z čela ÚOOZ, Červíček to odmítl.

„Že odpůrci toho sloučení říkají, že to byla jenom záminka zbavit se Šlechty, na tom je určitě také pravda, ne zrnko pravdy, ale přímo se nabízí otázka, proč se vzal materiál, který vůbec o tom nehovořil, jako zdůvodnění toho, že má odejít velmi dobrý policista,“ uvedla Válková.

Robert Šlachta však nebyl „odejit“, rozhodl se požádat o odchod do civilu v souvislosti s nesouhlasem se sloučením útvarů. Policejní prezident Tuhý tvrdí, že se Šlachtou počítal i do budoucna.

Plán na svržení Šlachty Červíček odmítl. „Já když jsem to slyšel poprvé, tak mi to připadalo jako něco neuvěřitelného,“ reagoval Červíček v Partii. „Já si nemyslím, že něco takového existuje. Ještě jednou, 10 let se o tom diskutuje,“ dodal bývalý šéf policie.


ČTĚTE VÍCE: Vše o krizi kolem reorganizace policie

Stef50 ( 19. června 2016 16:14 )

Ta paní by měla v parku krmit houby a ne rozdávat rozumy stejně je to k ničemu udělají co chcou když to nebude Babiš s Chovancem tak to bude Babiš se Sobotkou či Babiš s někým už je to nuda a pan slachta nevím nevím uvidíme co se z toho vyvine možná bude nový poslanec uvidíme

petr11 ( 19. června 2016 15:18 )

....jak se politici bojí, aby se něco neprovalilo...jak ubohé....komunisty na vás

1pravda1 ( 19. června 2016 14:43 )

Zřejmě to bylo takhle - Tuhý se potkal s Chovancem a říkal mu, ten Šlachta už mě štve, nic nehlásí, vůbec nevím co chystá, už i vyšetřuje policistu z UOKFK a jeho šéf mi říkal, že ten UOOZ mu leze na nervy, státní zástupci mu dávají kauzy a on si připadá jako blbec. Ale jak to udělat? Koncepce do roku 2020 byla napsána a v ní ani slovo, no tož řekneme, že se to připravuje dlouho, něco nakecáme, hlavně že to bude co nejdříve od 1.7. Chovanec, jasně, kdo ví, co má Šlacha na ČSSD, nechceme dopadnout jako Nečas, já ti to podepíšu, hoď něco na papír a řekneme, že je to tvoje věc. Tuhý - a co bezpečnostní výbor sněmovny, státní zástupci? Chovanec, rychle to podepíšu toho si nikdo ani nevšimne a Bohuše zajímá jen Čína, a aby se nepo-sral z toho množství čaje, ten by si proti mě nedovolil ani slovo, ví, že jsem první místopředseda strany a že by též mohl letět, tak jak bylo v plánu po lánské schůzce, škoda, že to nevyšlo. A když, tak to hodíme na něho, za ministry je zodpovědný on, stejně už ho klucí ze strany mají plné zuby.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa