Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Rusko je hrozbou číslo jedna,“ varoval generál Pavel. Zmínil uprchlíky i ISIS

Autor: Václav Lang - 
16. června 2016
20:30

Představuje větší hrozbu terorismus, uprchlická krize, nebo Rusko? Na těžkou otázku odpovídal v Praze na hodnotové debatě generál Petr Pavel, bývalý náčelník generálního štábu a nyní druhý nejvýše postavený muž v NATO. V žebříčku hrozeb postavil na první místo Rusko a vysvětlil proč.

„Když se na to podíváme z hlediska vážnosti hrozby dané technickými schopnostmi, tak zcela jednoznačně Rusko je hrozbou číslo jedna, protože vlastní rozsáhlý arzenál jaderných i konvenčních zbraní, zcela jednoznačně ukázalo v poslední době, že neváhá vojenskou sílu použít,“ uvedl Pavel s tím, že by se toto ohrožení nemělo podcenit.

Generál Petr Pavel na čtvrteční debatě v Praze. Vedle něj bývalý velvyslanec v Rusku a USA Petr Kolář. Generál Petr Pavel na čtvrteční debatě v Praze. Vedle něj bývalý velvyslanec v Rusku a USA Petr Kolář. | Václav Lang, Blesk.cz

Hrozba terorismu je podle něj silná zase z hlediska času. „Je tady dnes a bude tady s námi dlouhou dobu,“ řekl. Na rozdíl od Ruska prý ale nepředstavuje hrozby pro státní celky jako spíš pro jednotlivce. „Je třeba těm hrozbám věnovat stejnou pozornost,“ uvedl.

Rusko podle něj cítí historickou křivdu za dění v minulém století a „cítí právo vzít si zpět to, co jim podle jejich názoru náleží“. Vzhledem ke své neuhlídatelné rozloze se Rusko vždy snažilo vytvářet různými anexemi nárazníkové zóny vlivu, míní Pavel. Nyní se prý snaží své zóny vlivu získat zpět, přičemž interpretuje mezinárodní právo, jak se mu zrovna hodí.

Zásah proti ISIS? Příliš mnoho civilních obětí

Za nebezpečný označil fenomén informační války, respektive nové ruské propagandy. „Vidím to jako velice nebezpečnou plíživou nákazu. Asi jako plyn, co není vidět, ale za nějakou dobu spolehlivě zabíjí,“ varoval.

Ruská propaganda se podle něj poučila z propagandy sovětské. Na rozdíl od ní se nezaměřuje na propagování vlastní velikosti-, ale spíše na kritiku Západu, kterou laici těžko identifikují. Západ podle něj zatím není schopen efektivně a rychle na takovou propagandu reagovat, mimo jiné kvůli zdlouhavému systému uvolňování zpravodajských informací, kterými by bylo možné nepodložené zprávy vyvrátit.

Generál Pavel na konferenci pořádané think-tankem Evropské hodnoty odpovídal také na otázku, proč se západní mocnosti nespojí k rozsáhlému ničivému zásahu proti takzvanému Islámskému státu. Podle něj je problém zejména v rozprostření této organizace. „Islámský stát není homogenní armáda rozmístěná na souvislém teritoriu. Z pohledu vojáků je to v podstatě neviditelný souboj jednotlivců smíchaných s civilním obyvatelstvem,“ zmínil.

Vzhledem k velkému množství civilních obětí, které by si mohl takový zásah vyžádat, si podle něj nikdo ze současných lídrů západních mocností nevezme podobný krok na svědomí. Proto se podle něj užívá vysoce nákladná technika laserově naváděné munice, která je schopná přesných zásahů. Střely jsou podle něj vyslány až tehdy, kdy se zjistí, že v okolí nejsou civilní cíle.

V boji s Islámským státem je podle něj nutné k němu přistupovat jako k symptomu a ne k příčině. Dokud se i umírněná část islámského světa nezaměří na eliminaci jeho ideologie, bude neustále inspirovat nové bojovníky, řekl Pavel.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Andi ( 18. června 2016 14:48 )

Spolkový ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier (SPD) se vyslovil proti vojenským hrozbám NATO vůči Rusku. Členské státy NATO by měly naopak zvážit výhody odzbrojení pro bezpečnost v Evropě, řekl německý politik. „Každý, kdo si myslí, že pomocí tankových přehlídek na východní hranici můžete vytvořit větší bezpečnost, se mýlí," poznamenal německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier v komentáři ke „kurzu zastrašování", realizovaného EU proti Rusku. Rovněž tak se Steinmeier vyslovil proti gestům hrozeb NATO. „Neměli bychom zhoršovat situaci řinčením zbraní a vojenskými slogany,“ zdůraznil. „Nevytvářejmě příčiny pro konfrontaci."

zkzkz ( 18. června 2016 13:04 )

Pavel je ušácký vlezdop*rdelista

zkzkz ( 18. června 2016 13:01 )

zkzkz ( 18. června 2016 12:59 )

zkzkz ( 18. června 2016 12:57 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa