Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bojovníci ISIS berou do zaječích, bojí se syrské armády

Autor: ČTK, Mii - 
6. června 2016
12:48

Členové radikální organizace Islámský stát (IS) prchají i s rodinami ze severosyrského města Manbidž. Je to kvůli opozičním skupinám, které proti nim bojují od minulého týdne a nacházejí se šest kilometrů od města. Informoval o tom jejich mluvčí. Skupiny se označují jako Demokratické síly Sýrie (SDF) a podporuje je mezinárodní koalice vedená Spojenými státy.

Podle mluvčího během minulého týdne padlo v boji 150 radikálů. Těla 50 mrtvých má v rukou SDF. Sdělil také, že ztráty jsou rovněž v útočících oddílech a jejich počet bude teprve oznámen. „V Manbidži je mnoho domů, které zabral Islámský stát a které jsou teď prázdné. Vzali vše, co mohli, a z města odešli,“ řekl mluvčí agentuře Reuters.

SDF, k nimž se řadí také kurdské milice YPG, zahájily útok na město na severu provincie Halab minulý čtvrtek. Jde o poslední místo, které IS ovládá u turecké hranice. Útočníkům pomáhá ze vzduchu mezinárodní koalice, a pokud se podaří bojovníky IS z místa vytlačit, přijde tato skupina o hlavní trasu, kudy přes hranice přepravovala bojovníky, zbraně a peníze.

Jednotky syrské armády postupují v provincii Rakka, která je hlavním sídlem IS a která sousedí s provincií Halab. Informovala o tom Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Se syrskými jednotkami bojují jejich spojenci a ze vzduchu je podporuje ruské letectvo. Podle Ramího Abdar Rahmána ze SOHR jsou nyní jednotky asi 30 kilometrů od vojenského letiště Tabka, které leží západně od provinčního střediska Rakka.

Armáda se dostala za provinční hranici Rakky v sobotu. Od tohoto dne přišlo na straně IS o život 70 lidí a spojenecké milice syrské armády mají devět obětí. 

Zobrazit celou diskusi