Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Největší vojenské cvičení od pádu komunismu: Připravuje se NATO na válku?

Autor: ČTK, mb - 
8. června 2016
12:39

Více než tisícovka výsadkářů v úterý odpoledne seskokem u polského města Toruň zahájila praktickou část vojenského cvičení NATO, kterého se účastní přes 31 tisíc vojáků z 24 zemí, včetně Česka. Vůbec největší manévry, které se v zemi konají od roku 1989, začaly měsíc před varšavským summitem NATO, který se koná v době napjatých vztahů mezi Západem a Ruskem.

Na 1200 parašutistů ze Spojených států, Británie a Polska se sneslo z třech desítek letadel, která vytvořila společnou formaci nad městem Toruň ve střední části Polska. Více než 500 amerických výsadkářů dorazilo bezprostředně ze základny ve Fort Bragg v Severní Karolíně, 300 Britů z letecké základny Ramstein v Německu a 400 Poláků z Krakova na jihu země.

Desetidenní cvičení Anakonda-16 oficiálně zahájil už v pondělí ve Varšavě polský ministr obrany Antoni Macierewicz (67) ve společnosti amerického velvyslance Paula Jonese. Polsko i alianční partneři vidí ve cvičení možnost procvičit souhru velení a jednotek v případě války.

Do manévrů, které potrvají do 17. června, se zapojí celkem 14 tisíc amerických a 12 tisíc polských vojáků, tři tisícovky vozidel, 105 letadel a vrtulníků a 12 lodí. Přidat se mají rovněž alianční síly velmi rychlé reakce. Z České republiky se manévrů účastní jednotka vojenské policie.

Podívejte se na video ze cvičení:

Video  Cvičení NATO: Z nebe se snáší stovky vojáků i auta.  - Reuters
Video se připravuje ...

Na úterní seskok naváže ve středu přemostění řeky Visly u obce Chelmno pro kolonu stovek vozidel jedoucích směrem do Pobaltí. V dalších dnech se bude konat cvičení protiraketové obrany, simulace nočního útoku s využitím vrtulníků či reakce na útok zbraněmi hromadného ničení.

Rusko se dívá na obří manévry a neustálé navyšování počtu jednotek NATO u svých hranic s nedůvěrou. Moskva též kritizuje „absurdní a agresivní“ rétoriku NATO, které tvrdí, že by Rusko mohlo zaútočit na některou z členských zemí aliance. Již před časem ruský prezident Vladimir Putin (63) prohlásil, že je to scénář, který „může napadnout jen nemocného člověka, a navíc ve snu.“

Podle mluvčího prezidenta Vladimira Putina Dmitrije Peskova současné cvičení neprospívá důvěře a bezpečnosti v Evropě. Polské velení na svých internetových stránkách uvedlo, že celá operace je transparentní a byli na ni pozváni mezinárodní pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) i ruští pozorovatelé.

Cvičení Anakonda se v Polsku pořádají v sudých letech od roku 2006. Dosud se jich zúčastnilo celkem na 50 tisíc vojáků a ty letošní jsou početně výrazně největší.

gabreta ( 8. června 2016 20:26 )

Hlavně aby neklepla pepka tebe, až začnou lítat rakety a ty blbe nebudeš vědět kterej mávat!! Bože proč se musí rodit takový vemena jako seš ty!!

jerry39 ( 8. června 2016 18:27 )

Ty idiote běž se lečit.

tgbg ( 8. června 2016 18:19 )

Musíme se připravit na válku!!Rusák je na dně a začal válečné šílenství již přepadení Gruzie a Ukrajiny!!!Podíl na celosvětovém prodeji zbraní .,,. RUSSKO -- 55 procent ,.,.,. USA 12 procent .,,. Tak kdo má větší zájem na tom ,aby se válčilo ?????

meverickx ( 8. června 2016 18:15 )

Podíl na celosvětovém prodeji zbraní .,,. USA -- 55 procent ,.,.,. Rusko 12 procent .,,. Tak kdo má větší zájem na tom ,aby se válčilo ?????

hejhej ( 8. června 2016 17:43 )

Kam vlezou US, tam je válka. Potřebují rozeštvát celou Evropu, napadat Rusko, jenom, aby ovládli svět a pitomá Merkelová a celá EU jim jde na ruku, proti vlastním lidem.

Zobrazit celou diskusi