Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusko je horší než Islámský stát. Je větší hrozbou, tvrdí polský ministr

Autor: ČTK, mb - 
18. dubna 2016
19:14

Rusko je větší hrozba než Islámský stát – přesně to si myslí polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski (58). Není to první kontroverzní výrok z úst ministrů konzervativní polské vlády. Již dříve ministr obrany Antoni Macierewicz (67) prohlásil, že Židé chtějí ovládnout svět a Protokoly sionských mudrců jsou pravé.

„Máme tu existenční hrozby a neexistenční. Ruská aktivita je samozřejmě existenční hrozba, protože může zničit státy. Pak jsou tu neexistenční hrozby jako teroristé nebo masivní vlny migrantů,“ prohlásil polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski (58) v Bratislavě na bezpečnostní konferenci GlobSec. Na dotaz, zda považuje Islámský stát za existenční hrozbu, Waszczykowski odpověděl: „Je to vážná hrozba, ale nepředstavuje existenční hrozbu pro Evropu.“

Na výrok polského ministra zareagoval ruský poslanec Alexej Puškov (61), předseda parlamentního výboru pro zahraniční vztahy: „Závěr je jasný, existenciální hrozbou pro zdravý rozum jsou polští ministři.“ Reagoval tak zároveň i na fakt, že Polsko znovu otevřelo vyšetřování letecké nehody vládního polského letounu u Smolensku v roce 2010, tehdy při havárii zahynulo 96 lidí včetně prezidenta Lecha Kaczyńského (†60) a dalších vládních špiček. Zastánci konspiračních teorií se domnívají, že za pádem letadla je Rusko.

Kontroverzní výrok polského ministra zahraničí, který označil Rusko za vážnější hrozbu než Islámský stát, přichází jen pár dní poté, co v Baltském moři v těsné blízkosti nad americkým torpédoborcem proletěly dva ruské bitevníky.

Americký ministr zahraničí USA John Kerry (72) následně prohlásil, že USA mohly letouny sestřelit. Rusko kontrovalo tvrzením, že akce ruských stíhaček byly v souladu s mezinárodním právem.

Vztahy mezi Polskem a Ruskem jsou na bodu mrazu od státního převratu v Kyjevě na tzv. Majdanu. Varšava navíc vnímá sjednocení Krymu s Ruskem jako anexi ukrajinského poloostrova.

Není to však poprvé, co ministři konzervativní vlády vzbuzují pozornost. Polský ministr obrany Antoni Macierewicz prohlásil, že se „Židé snaží ovládnout svět“. I když výrok pronesl ještě před tím, než získal ministerské křeslo, vládní straně Právo a spravedlnost kontroverzní výrok ministra nevadil.

Evropský parlament mezitím minulý týden přijal rezoluci, ve které se uvádí, že je EU znepokojena faktickým ochromením činnosti polského ústavního soudu v důsledku kroků konzervativní vlády a prezidenta. V dokumentu se mimo jiné uvádí, že situace s ústavním soudem „ohrožuje demokracii, lidská práva a právní stát“.


laurinkab1 ( 19. dubna 2016 06:13 )

cast 2*** nevzalo to cele *** Tym ze Kadafi v Libii dokazal udrzat zivotny standard bez pomoci zapadnej ekonomiky a jej centralnych bank,system tymto sposobom nenahravajuci usa hre ??? Tak jednoduchsie bolo zmiast svet vyhlasenim, ze je Kadafi za nebezpecneho a popravili ho. Medzitym si este spomente na byvalu Juhoslaviu, balkansku vojnu vyvolanu usa. Takto usa otupuje ludi,vodcov krajin,ktore nevyvolavali konflikt oznacili za nebezpecnych a nasledne to tvrdia teraz o Putinovi. Ukrajina sadla na lep usa tiez. Preco dovolili pre NATO postavit na uzemi Ukrajiny spionazne zakladne proti Rusku??? Usa to rozputalo a zdrhlo, Rusko sa ale automaticky brani, alebo vy by ste nechali spinit na seba niekym inym??? Zapadna ekonomika je na kompletku uz desatrocia umelo udrziavana a teraz je v bode neudrzatelnom,preto je lahsie to zvalit na Putina ako nepriatela a odvadzat pozornost umelo vyvolanou emigracnou krizou, miesto toho, aby si usa priznalo chybu a vyhlasilo bankrot, k comu sa usa nikdy neznizi a zubami nechtami sa bude bit do hrude a zapreda vsetkych, koho len moze pre ich zamery. Bude dobre pre usa i svet, ak v usa tieto volby vyhra Trump. Je to clovek,ktory nazyva veci spravnym nazvom a taktiez vidi NATO ako zastaralu frasku.Takze skor ako niekto poviete nejaku stupidnost o Rusku, zistite si fakty. Dajte si tu namahu prejst viacere stranky,aby ste si poskladali suvis, co a ako je realny fakt i z web stranok inych krajin,pouzite google translator ak neviete rec,ale prestante posudzovat racionalne zmyslajuceho Putina podla cenzurovanych sprav v TV !!!

laurinkab1 ( 19. dubna 2016 06:10 )

a na to ste ako prisli, ze Rusko ma zaujem podporovat teroriszmus??? Skusme si to zopakovat podrobnejsie ako to je takto : pokial este neviete,kto riadi tuto migracnu vlnu,tak si najdite nieco o Georgovi Sorosovi alebo Rotschildovcoch a podobnych rodinach vcetne anglickej kralovny a ich zameroch. Alebo popremyslajte preco sa poslednu dobu Sobotka spolcuje zrovna s krvavou Madeleine Albrightovou a na koberecek sa chodi spovedat do usa.Amerika rozbila Rusko a Gorbacovovi slubili, ze ked odstupi tak nebudu rozsirovat NATO,lenze usa slub porusilo a potom nastupil Jelcin no a snim to uz slo vodou uplne.Usa rozbilo i byvalu Juhoslaviu. Zamyslite sa, preco usa rozbija staty, pretoze ak stat v jednom velkom celku sudrzi, tak je pre USA dost velkou hrozbou. Vsimnite si ako sa vsetko amerikanizuje.Najdite si nieco o sekte Bilderberg. Alebo si najdite o BRICS co hneva usa,nenahrava im do hry.A to, ze Polsko utoci na Rusko od tej nehody,boli tam i ukrajinske letuny,kde ma zakladne NATO,ktore mohlo strielat.USA rado rozostve staty na tejto zemi,potom sa hrana osloboditela. Rozpamatajte na historiu.Nehladajte v umelo vyvolanej migracii zamery Ruska nevyvolavakice konflikty.Migraciu financuju elity sveta prave z toho Bilderbergu/illuminati napr. Rotschildovci.Ved vidite ako USA provokuje Putina na 3.svetovu.Tazka technika z usa uz je v EU,cakajme len kedy sa zacne strielat. Vse to zacalo 11/9/2001 ked usa spravilo vlastizradny atentat na 2jicky a zvalilo to na terorizmus. Potom napadli Irak, kym si neboli isty Ruskom, tak sa v tej dobe kamaratickovali z Husainom, aby mali akoze spojenca. Ked usa mali potvrdene,ze Rusko si riesi vnutrostatne zalezitosti a nema zaujem o usa ako si usa mylne namyslalo, vzali Husaina do usa,kde ho popravili. Krasne tym ukazali dobre vztahy z Husainom. Nepotrebovali ho,dali mu nalepku " nebezpecny pre svet" a popravili ho. Dalej sa usa vrhlo na Libiu,zabili Kadafiho s oznacenim "nebezpecny svetu". Povedzte mi ale, cim bol nebezpecny? Tym ze Kadafi v Li

detector ( 18. dubna 2016 20:36 )

Též souhlasím.

detector ( 18. dubna 2016 20:33 )

mourovata.kocka ( 18. dubna 2016 20:30 )

To patřilo jinam.

Zobrazit celou diskusi