Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Polský ministr vzývá protokoly o světové nadvládě Židů. Experti je mají za lživé

Autor: mb - 
11. listopadu 2015
13:50

Takzvané Protokoly sionských mudrců jsou pravé a Židé chtějí ovládnout svět. Takovéto názory zastává nový polský ministr obrany Antoni Macierewicz (67, Právo a spravedlnost). Kontroverzní výroky pronesl už v roce 2002, ale světová média na ně upozornila nyní v souvislosti s nástupem do ministerské funkce.

Šokující názor vyjádřil Macierewicz v roce 2002 v rozhovoru pro konzervativní katolické rádio Maryja. Tehdy prohlásil, že četl takzvané Protokoly sionských mudrců, a ačkoliv „o původu díla existují pochybnosti, zkušenost nám ukazuje, že takovéto skupiny v židovských kruzích existují.“ Dílo popisuje, jak Židé pomocí financí a médií ovládnou svět.

Většina seriózních badatelů pokládá knihu za podvrh, a v některých zemích je dokonce zakázána jako „extremistická literatura, která podněcuje nenávist a násilí ke skupině obyvatel.“

Konspirační teorie na nejvyšší úrovni

„Zdá se, že politická kultura strany Právo a spravedlnost se zdá být ovlivněna těmito názory. Je to smutný den pro Polsko a evropskou demokracii, když ti, kteří propagují konspirační teorie, mohou zastávat takto vysoké funkce,“ prohlásil polský politolog a sociolog Rafał Pankowski (39).

Antoni Macierewicz se ve vysoké politice pohybuje již léta, působil jako ministr vnitra, šéf vojenské kontrarozvědky a vyzkoušel si i roli europoslance. Za své výroky se ale omlouvat zřejmě nebude, pro konspirační teorie má nový ministr obrany slabost.

Legendu protikomunistického odboje, Lecha Wałęsu (72), dokonce kdysi obvinil z toho, že pracoval jako tajný agent pro komunistický režim. Zastává též názor, že havárie polského letadla v Rusku 2010, kdy zemřelo 96 lidí včetně politických elit země, nebyla nehoda, ale atentát provedený Ruskem.

salisbury ( 11. listopadu 2015 14:31 )

Bohuzel ma pravdu. Je tomu tak, USA jsou naprosto v rukach Zidu. Ti vedi jak na to. Postupne prevezmou vsechny banky sveta a budou si s nami tocit jak chteji. Oni jsou vyvoleny narod. Jenze i Cesi plati jako dalsi vyvoleny narod. Neumime toho jeste vyuzit, chybi nam do Zidu hodne. Jsme jako Indiany, na misto vzit sanci do ruky, fetujeme a zijeme si jako v Sodome/Gomore, to maji Zidova za sebou. Jsou nam nekolik kroku vpred. Jen se podivejte kolik Zidu dostalo Nobelovu cenu a hlavne za fyziku. Je pravdou, ze Zide jsou chytrejsi nez ostatni narody. Jejich uceni ma i svuj standart, uceni, hudba, sport, meditace. Kazde dite hraje na hudebni nastroj, cil kazdeho ditete je potive ziskat vysokoskolske vzdelani. Je to spatne nebo dobre si musi zodpovedet kazdy sam. Priliv emigrantu do Nemecka je jen mala oplata za to, ze je Nemci malem vsechny vyvrazdili. Nemci nechteli zadnou jinou rasu akceptovat, chteli dobyt svet, nezdarilo se, tak na oplatu Zide sezvali cely svet do Nemecka a stat jako takovy se kaci. Zide se vzdelavaji, myji logicke mysleni, Cesi jsou lenosi a je jim vse jedno. Zide chteji neoc dokazat. Cesi radeji ziji bohemskym zivotem.

Zobrazit celou diskusi