PiS přesvědčivě vyhrála nedělní volby ziskem přes 37 procent hlasů, který by jí podle odhadů mohl ve 460členné dolní komoře parlamentu vynést těsnou většinu. Zda však bude mít v Sejmu dostatek poslanců ke složení první jednobarevné většinové vlády od pádu komunismu, ozřejmí až konečné výsledky. Ty plánuje ústřední volební komise prezentovat nejdříve v 15:00, neboť polský volební zákon vyžaduje, aby všechny okresní komise doručily do Varšavy protokoly se spočítaným rozdělením mandátů za svou oblast.

Zástupce komise na dopolední tiskové konferenci uvedl, že téměř všechny protokoly již komisaři mají a rychlost vyhlášení výsledků záleží pouze na komisi z jihopolského Řešova, která právě vyrazila na více než čtyřhodinovou cestu do metropole automobilem.

Polská média mezitím spekulují, zda se novou premiérkou stane volební lídryně PiS Beata Szydlová, anebo šéf strany Jaroslaw Kaczyński, který by podle nich případnou vládu Szydlové fakticky řídil. Zatímco zástupci strany se v rozhovorech s novináři opatrně vyjadřují, že s největší pravděpodobností bude předsedkyní vlády Szydlová, nejužší vedení strany zatím mlčí. V zákulisí se podle televize TVN24 jedná o jednotlivých ministerských postech. Mezi kandidáty jsou často lidé, kteří se již objevili ve vládních úřadech za předchozího kabinetu PiS v letech 2005 až 2007. Favoritem na post ministra financí je například právník a ekonom Pawel Szalamacha, který byl tehdy náměstkem ministra státního pokladu.

Platforma však má úplně jiné starosti: její vedení dnes řeší, jak zareaguje na volební porážku. "Je třeba vyvodit z toho důsledky," řekl končící ministr zahraničí Grzegorz Schetyna, který je vnímán jako nejvážnější konkurent současné šéfky strany Kopaczové. Někdejší maršálek Sejmu Radoslaw Sikorski, jenž z funkce odešel v létě po tlaku Kopaczové kvůli odposlechové aféře, prohlásil, že by měla dát svou funkci k dispozici a pokusit se ji obhájit, "čím dříve, tím pro ni lépe". Sama premiérka se k obsahu dnešních jednání ani ke svým budoucím krokům zatím nevyjádřila.

Definitivní podobu už má stočlenný polský Senát, v němž bude mít s 61 křesly pohodlnou většinu PiS. Občanská platforma má 34 mandátů, lidovci jeden a nezávislí kandidáti čtyři.