Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Francie se bojí útoků na „měkké cíle“. Fotbalové Euro může i předčasně utnout

Autor: sou - 
8. června 2016
09:25

Francouzští odborníci na terorismus jsou i přes maximální vynaložení peněžních i personálních prostředků na zajištění bezpečnosti hluboce znepokojeni. Podle portálu Lidovky.cz můžou během Eura, které začíná už v pátek, džihádisté zaútočit na takzvané „měkké cíle“, tedy například na restaurace a bary. Zemi by mělo navštívit miliony nejen fotbalových fanoušků, ale i turistů, a navíc se tam sjedou i stovky novinářů, kteří z Francie udělají přísně sledovaný stát. Podle vyjádření vysoce postaveného člena tamního protiteroristického odboru pro agenturu AFP to vše pro ně vytváří noční můru.  

Ohrožení připustil v neděli i sám francouzský prezident Francoise Hollande s tím, že se nesmí nechat zastrašit a udělají vše pro to, aby bylo Euro úspěšné. Po loňské vlně džihádistických útoků platí v zemi stále výjimečný stav, který umožňuje policii dělat rychlé domovní prohlídky nebo nařizovat podezřelým domácí vězení. „Z čeho máme největší obavy, jsou lidé, kteří už jsou tady v Evropě - například v Německu. Tedy ti, o kterých nevíme ani my, ani Němci, že se vrátili. Takoví lidé mohou tiše vyčkávat,“ tvrdí zdroj AFP. 

Podle něj jsou varování i incidenty v zemích vzdálených od Francie tisíce kilometrů, jako byl útok ozbrojenců ve městě severně od Bagdádu na kavárnu, kterou si oblíbili tamní fanoušci Realu Madrid, kde povraždili 16 lidí. Napětí v tajných službách vzrostlo i po oznámení ukrajinské rozvědky o zadržení Francouze na ukrajinsko-polských hranicích s velkým množstvím výbušnin a zbraní, který měl plánovat útoky během ME. Podle francouzských vyšetřovatelů je ale muž hlásící se ke krajní pravici spíše pašerák než terorista. 

Podle expertů jsou nejzranitelnější takzvané „měkké cíle“

Varování před cestami svých občanů do Evropy vydaly minulý týden i americké úřady. Podle nich hrozí nebezpečí na oblíbených turistických místech i při velkých událostech. Na Euro bude dohlížet přes 90 tisíc lidí, včetně 10 tisíc vojáků. Fotbalové stadiony a fazony se tak stanou nedobytnou pevností. Útoky v Paříži z 13. listopadu ale ukázaly, že útočení na „měkké cíle“, jako jsou bary a restaurace, je velice efektivní z hlediska vytváření strachu a paniky. 

„Není nic jednoduššího než naplánování útoku. Ochráníte tisíc cílů, takže útok bude směřovat na 1001. cíl,“ líčí šéf Institutu pro Mezinárodní a strategické vztahy Pascal Boniface s tím, že vlézt do auta a střílet po chodcích dokáže mnoho lidí. Při současném napjatém klimatu tak může jakýkoliv malý útok ukončit celé mistrovství Evropy. „Pokud dojde k nějakým vraždám, bude to jednoduché. Tři čtvrtiny týmů odletí z Francie,“ myslí si vysoce postavený člen protiteroristického odboru. „A pokud se k útoku přihlásí Daeš a slíbí další akce, zmizí úplně všichni. Jak bychom mohli pokračovat s fotbalovou párty ve chvíli, kdybychom pohřbívali mrtvé?“

EURO 2016 - Veškeré informace najdete ZDE

1pepan ( 8. června 2016 14:00 )

Líbí se mi tvůj smysl pro humor. Trefně jsi ty zmetky pojmenoval.

meverickx ( 8. června 2016 10:29 )

Podíl na celosvětovém prodeji zbraní je u USA téměř 60 procent a u Ruska pouze 10procent.,,. Tak kdo má větší zájem na tom aby se válčilo a zabíjelo ..,. ?????

meverickx ( 8. června 2016 10:22 )

Pokud vím Holand s Merkel je pozvali.,. Každý zabitý jde tudíž na jejich triko .,,. Múžou si zase udělat selfíčko my jsme Charli.,,. To je tak jediné na co se zmohli ,.,.Podle mne se jedná o součást plánu USA k vyvolání strachu v Eu a tím pádem ospravedlnění rozmístění dalších jejich základen ,.,. Jejich už tak bídná ekonomika by totiž bez konfliktů po celém světě a tím pádem bez odbytu pro jejich hlavní vývozní artikl,.., což jsou zbraně v rámci vývozu Demokracie po Americku .,,.velmi rychle klekla

mistr_yoda ( 8. června 2016 10:18 )

Fotbal a hokej je zábava pro debily.

Zobrazit celou diskusi
Další články
Články odjinud