Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stropnický: Rusko je hrozba, ale nesmíme ho izolovat. Nebuďme pokrytci

Autor: Jaroslav Šimáček - 
15. dubna 2016
17:55

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ostře, ale i s nadhledem popsal hrozbu Ruska Evropě. Příležitostí mu byla bratislavská konference GlobSec 2016, kam se vydal s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Stropnický tu v pátek zahájil jeden z bloků, který se týkal budoucnosti NATO.

Podle českého ministra obrany Stropnického je třeba pojmenovat současné hrozby – bez pokrytectví a přehnané politické korektnosti. Jednou z hrozeb je tak i podle něj v současném světě Rusko Vladimira Putina.

„Rusko opakovaně demonstrovalo svou schopnost přesunout desítky tisíc svých vojáků na velké vzdálenosti a ve velmi krátkých časových horizontech,“ uvedl Stropnický během zahajovacího dne konference.

Upozornil na to, že Rusko označuje Západ a obzvláště NATO opakovaně za svého nepřítele. „Je to docela zřejmé, často opakovaně vyjadřováné. Rusko to říká mnoho let. Ruské veřejné dokumenty jako oficiální vojenské strategie popisují NATO jako hrozbu pro ruskou bezpečnost,“ zmínil Stropnický.

Varoval před takzvanou hybridní válkou a ruským používáním propagandy. Za epicentrum současného napětí označil Baltské moře a podotkl, že třeba i Švédsko a Finsko jsou terčem vzrůstajícího tlaku a napětí ze strany Ruska, kterému vzkázal, že společná obrana států NATO je skálopevná.

„Neizolujme Ruskou federaci. I když je to složité – jak můžete izolovat někoho, kdo systematicky izoluje sám sebe,“ uvedl Stropnický, který na diskusním panelu k budoucnosti NATO zmínil, že věří, že Rusko nechce být izolováno. Ale že je nyní míč na jeho straně hřiště.

Německá ministryně: Putin nám dal důvod přehodnotit situaci

Před ruským nebezpečím vytrvale varuje i druhý muž NATO Petr Pavel. Po Stropnického vystoupení došlo i na moment, který ministra pobavil – to když dostal otázku na to, kdy přijde oficiálně název Czechia pro označení České republiky. „Musí se to zkrátit. Česká republika je příliš dlouhá, vy to víte, dávali jste nám to na jmenovky,“ usmál se Stropnický.

Na konferenci se setkal také s německou ministryní obrany Ursulou von der Leyenovou. I ona přitom zmínila v Bratislavě ruskou hrozbu. „Putin nám dal důvod k přehodnocení naší bezpečnosti,“ uvedla německá ministryně během svého vystoupení.

Sobotkovi zrušili panel. Kvůli Ficovi v nemocnici

Jmenovku dostal i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Současná Evropa si nemůže myslet, že bezpečnost je něco, co je možné považovat za jisté. Musíme jednat společně, podmínkou je spolupráce a komunikace,“ řekl novinářům.

Do Bratislavy však tentokrát na rozdíl od předchozích dvou ročníků nedorazil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). A to kvůli náhlému zrušení účasti svého premiérského protějška Robera Fica, který byl ve čtvrtek hospitalizován v nemocnici. 

Sobotkovu neúčast vysvětlil pro Blesk.cz mluvčí vlády Martin Ayrer: „Na konferenci měl vystoupit společně se slovenským premiérem Robertem Ficem v panelu s názvem ‚Výzvy dneška z pohledu střední Evropy‘. Slovenský premiér se ale ze zdravotních důvodů z účasti na konferenci omluvil a diskusní panel premiérů byl proto zrušen.“

Kisku poslouchala i Klausová

Koho naopak v Bratislavě očekávají, je někdejší ministryně zahraničí USA s českými kořeny Madeleine Albrightová. Své vystoupení pak má za sebou již i slovenský prezident Andrej Kiska. Přihlížela mu i česká velvyslankyně na Slovensku Livia Klausová, která byla ještě ve čtvrtek na otočku v Praze kvůli chystané návštěvě Roberta Fica, k níž však vlivem premiérových náhlých zdravotních problémů nakonec také nedošlo.

„Léta po skončení studené války čelíme nové vlně politické propagandy a informační války, a to intenzivní a efektivní, která dokáže manipulovat s náladami v našich společnostech. A dokonce ochromit politické rozhodování. Výsledkem je oslabení naší bezpečnosti,“ varoval Kiska. 

Další varování však přidal i k nárůstu vlivu extremistických politických stran v řadě zemí. Kiska varoval před xenofobií vzrůstající společně s migrační krizí. A vyzýval ke spolupráci, snaze o kompromisní řešení a také k tomu, aby se generaci mladých lidí trpělivě vysvětlovalo, že demokracie a svoboda jsou ty nejlepší alternativy.

schelly ( 16. dubna 2016 18:57 )

Tihle debilové ve vládě už nevědí na koho by hodili svoji neschopnost. Chce to je vypráskat všechny, jen vyžírají tenhle stát. Je to tu jak za středověku, vrchnost si neustále přidává na platech a vy na nás dělejte. Jen mi nejde do hlavy, že jsme neustále jako ovce a necháme si to vše líbit.

tgbg ( 16. dubna 2016 18:00 )

RUSKO JE PŘEDEVŠÍM UKÁZKA ZMODERNIZOVANÉHO FAŠIZMU!!!!

meverickx ( 16. dubna 2016 09:24 )

Už nám západ pomohl jednou ,.,. Dneska se tomu říká Mnichovská zrada

meverickx ( 16. dubna 2016 09:20 )

Kdyby nás Rus neosvobodil ,, tak tady nejspíš ty b.lbe nejsi ,.,. Nebo by jsi se v lepším případě jmenoval Gunther ,.,. D.ebile

meverickx ( 16. dubna 2016 09:01 )

USA má podíl na celosvětovém prodeji zbraní 52 PROCENT ,.., Rusko 10 ,.., tak kdo má větší zájem na tom aby se válčilo ? .,.,, Oni si Američani pomohli při 2 světové válce .,,. Prodávali Němcům i Rusúm ,.,. Jak si jednou založili ekonomiku závislou na prodeji zbraní tak už konflikty i uměle vytváří .,,. Hlavně ře se kšefty hýbou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa