Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Okamura vyvracel „mýty o Rusku“. Schwarzenberg: Propaganda Kremlu boduje

Předseda Svobody a přímé demokracie Tomio Okamura a čestný šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg
Předseda Svobody a přímé demokracie Tomio Okamura a čestný šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg  (Autor: Blesk - David Malík, Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan a Jarmila Hluchá)
Autor: Zuzana Štíchová - 
5. dubna 2016
17:55

Proti Rusku je vedena antikampaň, míní předseda Svobody a přímé demokracie (SPD) Tomio Okamura. A společně se svými soukmenovci zaštítil seminář Mýty o Rusku, který proběhl v Poslanecké sněmovně. Proruského semináře se zúčastnil také bezpečnostní expert Andor Šándor nebo vojenský analytik Martin Koller. Podle think-tanku Evropské hodnoty jde o další úspěch prokremelské propagandy. Myslí si to i čestný šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Vášnivá slova neměla vliv na byznys a nemají ho ani dnes. ČR nemá a nesmí mít v Rusku nepřítele. Míč je na naší straně,“ prohlásil v úvodu semináře předseda SPD a poslanec Tomio Okamura. Naznačil tak své důvody pro to, aby převzal nad seminářem pořádaným Institutem slovanské strategické spolupráce záštitu.

Institut je prokremelským think-tankem, který v Česku budí řadu kontroverzí. Jeho cílem je posílit slovanskou vzájemnost. Podobný seminář se konal ve sněmovně také v únoru 2014, tehdy si ho „za vlastní“ vzali komunisté.

Tentokrát byly jako témata představeny například otázky jako „Co je pravda o Rusku a co lež? Jak to, že válka v Sýrii skončila až po ruské intervenci? Je Rusko skutečně nebezpečím pro naši slovanskou zem, či naopak záchranou?“

„Putinovo Rusko je lepší než Rusko opilce Jelzina

Debata se na půdě Poslanecké sněmovny konala jen několik týdnů poté, co se poslanci nebezpečím prokremelské propagandy zabývali na jiném semináři. Zaznělo na něm mimo jiné také, že Rusko do své propagační kampaně v zahraničí v roce 2014 například investovalo 13,8 miliardy rublů (přes 500 miliard korun).

Mezi zastánci Ruska v rámci syrského konfliktu vystoupil také bývalý šéf vojenské rozvědky Andor Šándor. „Pobavilo mě, že někteří údajně bombardují humanitárně a někteří prasácky. Vždycky přece budou ztráty na civilních životech. Příkladem ‚humanitárního‘ bombardování byl půlhodinový nálet na nemocnici v Kundúzu v Afghánistánu,“ poznamenal Šándor a připomněl tak omyl NATO, který zničil nemocnici Lékařů bez hranic. 

„Kdyby si Západ myslel, že je Rusko skutečnou hrozbou, byl by jeho přístup zcela jiný,“ řekl také. „Byť mám řadu výhrad k Vladimiru Putinovi, Rusko v jeho rukou je lepší než destabilizované Rusko v rukou opilce Jelzina,“ uzavřel expert na bezpečnost.

„Rusko je velmoc, ale ne agresivní“

„Proč by Rusko nemohlo obhajovat svoje geopolitické zájmy, když to dělají všichni ostatní?“ přidal se také vojenský analytik Martin Koller, který v minulosti podle Týdeníku Echo čile spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností.

Podle Kollera je pro Rusko výhodné být s Evropou zadobře a obchodovat s ní. Ruská armáda by podle něj proti společné armádě NATO neměla šanci. „Dneska skvěle obchodují například s Čínou,“ poznamenal expert ke vztahům dvou největších asijských hráčů, kteří spolu mají také vojenské dohody.

Ruská propaganda je v Česku velmi úspěšná, shodují se odpůrci

„Nechci hodnotit něco, čeho jsem se nezúčastnil. Kdybych byl v Praze, možná bych ten seminář ze zvědavosti navštívil,“ řekl Blesku telefonicky čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který je na zahraniční cestě v Německu. „Obecně ruská propaganda v Česku je velice úspěšná, velice šikovná a velice inovativní. Je to velké nebezpečí, protože podporují extremisty a tak dále,“ dodal bývalý ministr zahraničí.

„Institut slovanských strategických studií téměř doslova přepisuje pozice Kremlu do češtiny. Spojené státy jsou pro ně nepřítelem a podobně,“ popisuje Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty vztah pořadatele semináře s Moskvou a nešetřil ani trojici poslanců, kteří akci zaštítili.

„Tahle skupina pravidelně funguje někde mezi komunisty a Úsvitem, což jsou dva subjekty nejvíce přátelsky nakloněné Vladimiru Putinovi,“ dodal Janda na adresu Tomia Okamury, Jaroslava Holíka a Radima Fialy (všichni SPD).

Samo ( 26. května 2016 08:38 )

Odkdy je 13,5 miliardy 500 miliard korun. To by musel mít rubl přibližně stejný kurs jako anglická libra.

sendrasak ( 6. dubna 2016 10:07 )

Okamura je zhrzená figura, která blouzní o říších vůdcovského lesku a dobra. Osoba nepřístupná racionální argumentaci a faktům.

Miloslav123 ( 6. dubna 2016 09:56 )

V článku Tomio Okamura stručně analyzuje a přepisuje obecně přijímanou historii světa od samého počátku. Bohužel ani náznakem nenapsal, jak by se měl podle jeho názoru svět dále optimálně vyvíjet. Jednu variantu následujícího optimálního vývoje světa popisuje článek: http://miloslav7.blogspot.cz/2015/01/otevreny-dopis-vsem-lidem-na-planete.html

pavlik_prcal_psy ( 5. dubna 2016 22:52 )

Nejhorší jsou zde městský policajti, jsou paka vylízaný, proto chodí sem na diskuze

pavlik_prcal_psy ( 5. dubna 2016 22:50 )

To bude opravdu brzy hnědožlutá Evropa , zatím to vypadá na hnědožluté Česko, ale za pár let, kdo ví?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa