Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Po potížích odstartovala do vesmíru další ruská raketa: Putin chce potrestat odpovědné lidi

Autor: ČTK - 
28. dubna 2016
06:52

Odložený start první rakety z nového ruského kosmodromu Vostočnyj proběhl úspěšně. Podle ruských médií o tom informovala ruská vesmírná agentura Roskosmos. Nosná raketa Sojuz 2.1 nese na oběžnou dráhu trojici menších družic. Původně plánovaný start byl ve středu za přítomnosti prezidenta Vladimira Putina odložen kvůli zřejmé poruše řídicího systému rakety.

Sojuz 2.1 do kosmu nese tři menší družice: Lomonosov, Aist-2D a SamSat-218. Nosná raketa bez posádky měla původně odstartovat ve stejném ranním čase 4:01 SELČ ve středu, avšak půldruhé minuty před startem byla příprava automaticky přerušena. Putin poté kritizoval „lajdáctví“ v raketovém průmyslu, které podle něj nejspíš zavinilo i další neúspěchy v ruském vesmírném programu v poslední době. Pokud za problémy skutečně stojí špatný přístup odpovědných lidí, bude podle něho nutné vyvodit závěry.

Vostočnyj je první národní civilní kosmodrom, který má Rusku zajistit nezávislý přístup do vesmíru. Dosud využívaný kosmodrom Bajkonur se totiž pro Rusy ocitl po rozpadu někdejšího Sovětského svazu v zahraničí, protože se nachází na území středoasijského Kazachstánu. Převedení celého provozu do Vostočného ale ještě nějaký čas potrvá. Nové ruské vesmírné centrum v Amurské oblasti totiž zdaleka není dokončené.

Po dnešním premiérovém startu by měl mít kosmodrom delší pauzu – s dalším startem se podle šéfa kosmické agentury Roskosmos Igora Komarova počítá až v roce 2017 a s plným provozem o rok později.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi