Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tady jsme, řekne lidstvo mimozemšťanům: Američané pošlou vzkaz do vesmíru

Autor: sou - 
27. dubna 2016
12:04

Už od 70. let experti skenují vesmír pomocí radioteleskopů a hledají signály, které by mohla vytvořit mimozemská inteligence. Tím se zabýval i v rámci projektu SETI amerického úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) sociolog Douglas Vakoch. Nyní chce podle Hospodářských novin místo pasivního poslouchání vesmíru poslat jasnou zprávu o tom, kdo jsme a že chceme navázat kontakt s inteligentní civilizací. METI Institute nyní připravuje novou zprávu.

Už v rámci mise v SETI se setkal s několika signály, které vypadaly nadějně, dokud je nezačali blíž zkoumat. Šance na objevení jiné civilizace je podle něj čím dál větší. „Jen v naší galaxii je několik stovek miliard hvězd, ve vesmíru jsou miliardy galaxií, takže teoreticky je mnoho míst, kde by život mohl existovat,“ uvedl pro Hospodářské noviny sociolog Douglas Vakoch s tím, že všude ve vesmíru najdeme základní stavební kameny organické chemie založené na uhlíku. Navíc od 60. let, kdy se s vyhledáváním signálu ve vesmíru začalo, pokročila i technologie.

V průběhu desetiletí dokonce právníci a experti ze SETI vyvinuli jasný protokol, co dělat v případě, že se skutečně objeví signál od inteligentní mimozemské civilizace. Nejdříve ho budou muset odborníci prověřit, jestli se nejedná například o podvod někoho, kdo naboural systém. „Pokud i ostatní stanice potvrdí, že se jedná o důvěryhodný signál, další krok je jasný: říci o tom celému světu,“ vysvětluje Vakoch. 

Odpovědi se lidstvo může dočkat klidně až za tisíciletí 

Před rokem založil organizaci METI International, která už nechce jen pasivně poslouchat, ale má za cíl odeslat jasnou zprávu do vesmíru o tom, že lidstvo chce navázat s mimozemskou civilizací kontakt. Sám ale konstatuje, že než se dočká lidstvo odpovědi, může to trvat desetiletí, staletí nebo i tisíciletí. Pokud by přece jen dorazila už nyní, tak odpovědi se bude účastnit s patřičnou pozorností celý svět. „Nyní nevíme, jestli je někde život, takže je obtížné zapojit seriózně do problému velmi inteligentní lidi,“ míní Vakoch. Důležité je podle něj odhadnout, co příjemce bude chtít slyšet a co pro ně bude mít největší hodnotu.

Vzkaz do vesmíru nese už i sonda Voyager, která byla vypuštěna před třemi lety. Obsahuje hudbu, obrázky Země nebo pozdravy v 55 jazycích. Neobsahuje ale záměrně žádné obrázky války, chudoby nebo nemocí. „To je ale také důležitá část lidského života, měli bychom ukázat celou pravdu. Možná jsou civilizace tak vyspělé, že si nedokáží svou smrtelnost představit a obohatíme je,“ míní Vakoch. 

Hawking tuto snahu kritizuje, prý je nebezpečná 

Snaha o kontakt s mimozemskou civilizací má ale i své kritiky, kteří ji označují za nebezpečnou. Je jím i například jeden z největších světových géniů Stephen Hawking. Podle Vakocha je ale už pozdě na to být zticha, protože mimozemské civilizace schopné cesty mezi hvězdami mohou zachytit i náš slabý rádiový nebo televizní signál. „Buď nás budou reprezentovat televizní signály ukazující zprávy, sportovní přenosy nebo situační komedie, nebo můžeme vyslat silnou zprávu, která říká, že chceme navázat kontakt,“ uzavřel Vakoch. 

NASA na internetu zveřejnila 10 000 fotografií z misí Apollo:

milan1959 ( 27. dubna 2016 13:21 )

Tohle fakt není téma hodné tak význámného plátku jako je Blesk

Zobrazit celou diskusi