Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Naše tanky budou v Praze!“ Ruští radikálové volali po novém srpnu 1968

Autor: mb - 
6. dubna 2016
14:45

Skupina levicových radikálů v Rusku provolávala protizápadní hesla a stranou přitom nezůstala ani Česká republika. Během pochodu ulicemi ruských měst v čele s Moskvou zazněly výkřiku typu „naše tanky budou v Praze“.

Akci uspořádali ruští nacionální bolševici spolu s dalšími podobně naladěnými soudruhy. Pochod „ruský svět“ se uskutečnil v několika městech Ruské federace dne 5. dubna jako připomínka drtivého vítězství sv. Alexandra Něvského nad německými křižáky v bitvě na Čudském jezeře roku 1242.

Podle organizátorů radikálního pochodu byli tehdejší křižáci něco jako „středověké NATO“. Účastníci následně podupali vlajku Severoatlantické aliance a provolávali hesla jako „Donbass je součást Ruska“, „Naše MiGy přistanou v Rize, naše tanky budou v Praze“ a Západe, budeš se koupat v krvi“. Dále pak za ruská města byly označeny například Vilnius, Kyjev, ale třeba i Berlín.

Čechoslováci si přitom na ruské tanky dobře pamatují. Do Prahy přijely už během okupace v srpnu 1968 a dalších 20 let v tehdejším Československu setrvaly.

Ve stejný den pochodovala Kyjevem jiná skupinka radikálů, která si říká Svobodní lidé a sehrála jednu z rozhodujících rolí při státním převratu na Ukrajině během takzvaného Majdanu. V ulicích Kyjeva vykřikovali hesla jako „Sláva Ukrajině“ a „Smrt nepřátelům“. Pochodem chtěli protestovat proti ukrajinskému politikovi Medvědčukovi, který je dle nich příliš proruský.

Samotný výraz „ruský svět“ používá jak prezident Vladimir Putin (63), tak i patriarcha Kyril. Jde především o kulturní, historický a náboženský prostor. Na mysli se má především, ale ne výhradně, území dnešního Ruska, Běloruska a Ukrajiny.

Mnozí Rusové jsou toho názoru, že se jedná o jeden národ, který byl po rozpadu SSSR násilně rozdělen na tři státy. Zatímco Rusko tvoří s Běloruskem svazový stát, Ukrajina se po událostech na Majdanu vydala západním směrem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

villi ( 6. dubna 2016 19:53 )

DÍKY USA A PRAXI "TEORIE CHAOSU "!!!!! NA TOM USA VYDĚLÁVÁ !!!!

zdenkk ( 6. dubna 2016 18:59 )

AMÍK NEBO RUS RÁD BYCH PO NICH FLUS

tgbg ( 6. dubna 2016 18:55 )

RUŠTÍ ZK*RVYSYNI JENOM PŘILEZTE A DOSTANETE PO RYPÁKU. FAŠISTI V RUSKU, STARÁ VĚC. JENOM DŘÍV SE JMENOVALI KOMUNISTI.

xiioma ( 6. dubna 2016 18:05 )

Mohu se zeptat z jakého ústavu píšete?

jana999 ( 6. dubna 2016 16:52 )

ty vypadni na slovensko, jaká drzost se vyjadřovat k našim problémům, koukej at ti zkvétá slovensko, tak jste ho chtěli a ted jezdíte vyžírat k nám

Zobrazit celou diskusi