Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Saúdská Arábie je připravena útočit v Sýrii: Turecko chystá invazi, říká Rusko

Autor: ČTK, mb - 
5. února 2016
11:27

Saúdská Arábie prohlásila, že je připravena nasadit letecké i pozemní jednotky v Sýrii. Na invazi do Sýrie se prý chystá i Turecko, tvrdí Rusové. Ankara u hranic soustředila množství vojáků a vojenské techniky. Turecko před pár dny odmítlo Rusům průzkumný let nad svým územím, porušilo tím mezinárodní dohodou o otevřeném nebi. Informace o chystané invazi do Sýrie však Ankara ostře odmítla.

„Máme vážné důvody pro podezření, že se Turecko intenzivně připravuje na vojenskou intervenci na území suverénního státu Sýrie,“ uvedl v prohlášení mluvčí ruského ministerstva obrany generál Igor Konašenkov. Ruská armáda vidí „stále větší počet příznaků tajných příprav tureckých ozbrojených sil k operaci na syrském území,“ řekl generál.

Podle něho soustřeďuje Turecko na hranici „typ zařízení, které se používá k umožnění rychlého přesunu vojenských kolon se zbraněmi a střelivem ve válečné zóně, stejně jako přesunu a evakuace personálu“.

Amatérští Turkové

Turecko a Rusko jsou spolu se zeměmi EU a s USA signatáři mezinárodní dohody o otevřeném nebi, která umožňuje předem avizované průzkumné lety mezi jednotlivými státy. Cílem je udržovat mezi těmito zeměmi důvěru. Jenže Ankara před pár dny Rusům průzkumný přelet neumožnila. Moskva se domnívá, že tím chtěla Ankara skrýt údajnou připravovanou invazi. Pokud si někdo v Ankaře myslí, že zákazem ruského průzkumného letu umožní cokoli zatajit, pak to není profesionál,“ prohlásil generál Konašenkov.Úřad tureckého premiéra Ahmeta Davutoglua (56) ruské obvinění ostře odmítl. „Rusové se snaží skrýt své zločiny v Sýrii. Prostě odvádějí pozornost od svých útoků na civilisty jako země, která již napadla Sýrii. Turecko má veškeré právo na to, aby přijalo jakékoli opatření k ochraně vlastní bezpečnosti,“ řekl premiérův mluvčí. Rusko je však jediná země v protiteroristické koalici, která podniká nálety na islamisty na žádost legitimní vlády a v souladu s mezinárodním právem.

Zatímco Turecko obvinění z chystané invaze odmítá, Saúdská Arábie se svými záměry netají. „Království je připraveno se podílet na jakýchkoliv pozemních operacích v Sýrii, na nichž by se koalice proti Islámskému státu dohodla,“ řekl televizi Al-Arabíja brigádní generál Ahmad Asírí. Saúdská Arábie se účastní koaličních leteckých útoků proti Islámskému státu. Podle Asírího již saúdskoarabské letectvo podniklo více než 190 leteckých misí.

Saúdská Arábie už minulý rok vojensky intervenovala v Jemenu, kde se zapojila do vnitřního konfliktu země a útočí na šíitské jednotky Hútíů. Moskva vojenskou operaci Saúdské Arábie v Jemenu odsoudila jako agresi v „rozporu s mezinárodním právem“. V podobném duchu se vyjádřila i Evropská unie či OSN. Saúdskoarabský vojenský vpád do Jemenu naopak podpořily USA či Británie.

rumrum ( 8. února 2016 22:38 )

a to info máš odkud

rumrum ( 8. února 2016 22:35 )

udržet v míru americký způsob života v míru nebo tobě se líbí ruský způsob ? tak tam jdi

tgbg ( 7. února 2016 10:17 )

Ruští fašisti vraždí v Sýrii civilisty, žádné příslušníky ISIS. Jediným cílem RUSKA je udržení vraha Asada u moci stálá okupace Sýrie ruskými fašistickými žoldáky. HNUS.

cid2000 ( 7. února 2016 10:07 )

 Takže ISIS získá konečně oficiálně letectvo od saudů?To je krásné.No a záda jim bude krýt teroristické Turecko jako vždy.Fakt pěkné.A vše kryje americká C.I.A.....a tohle podporuje naše zem a celé NATO.Hnus!!

gabreta ( 6. února 2016 00:28 )

Truba24: Šrot od Amíků už předvedli Ukroši. Nefunkční vybrakovaný Humvee se spuchřelejma gumama a oblečení do pouště!

Zobrazit celou diskusi