Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Svitla Sýrii naděje? Saúdové a Turci chtějí proti ISIS poslat pozemní vojsko

Autor: ČTK, sou - 
13. února 2016
20:57

Turecko a Saúdská Arábie by mohly zahájit pozemní operaci proti ozbrojencům z hnutí Islámský stát (IS) v Sýrii. Rijád rovněž posílá na tureckou základnu své vojenské letouny, které mají pomoci v boji s radikály, oznámil turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavusoglu.

„Jestliže bude existovat určitá strategie boje proti IS, pak by Turecko a Saúdská Arábie mohly podniknout pozemní operaci,“ citovala Çavusoglua turecká média. „Saúdská Arábie také vyslala letadla do Turecka, na základnu Incirlik. Saúdskoarabští představitelé přijeli a základnu si prohlédli. Kolik přesně dorazí letadel, zatím není jasné,“ dodal.  

Ankara i Rijád podporují syrské povstalce, kteří bojují proti režimu prezidenta Bašára Asada. Konflikt, který trvá již téměř pět let, si dosud vyžádal 260 tisíc obětí. Chaosu v zemi využili radikálové z hnutí Islámský stát a dalších islamistických organizací a obsadili rozsáhlá území. Postup islamistů se snaží zastavit syrská armáda, kurdské jednotky a ze vzduchu jim pomáhají i letouny koalice v čele se Spojenými státy. Loni na konci září začalo cíle v Sýrii bombardovat i Rusko. 

Podle agentur AP a Reuters v sobotu turecká děla ostřelovala nedávno vydobyté pozice kurdských milic ve vesnici Azaz a blízké letecké základně na severu provincie Halab. „Turecké ozbrojené síly vypálily granáty na pozice PYD v oblasti Azazu,“ potvrdil Reuters turecký vládní zdroj. Bojovníky kurdské Strany demokratické unie (PYD) podporují Rusko i USA, zatímco Ankara stranu považuje za teroristickou organizaci. 

Saúdská Arábie je připravena útočit v Sýrii:

Zobrazit celou diskusi