Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chovanec chce znát totožnost uživatelů internetu. Přibližuje nás to k Číně?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. ledna 2016
11:00

Útok na osobní e-mail premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vedl k debatám, jak lépe zabezpečit své údaje na internetu, schránky apod. Pachatelé hackerských činů jsou těžko vystopovatelní, policie tahá za kratší konec, potvrzují experti. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) by to rád změnil. MF Dnes uvádí, že chce silně omezit anonymitu internetu, jako to dělají v Číně. Ministr se proti jejímu článku brání.

„Kdybych teď řekl, že bych chtěl, aby každý uživatel internetu byl identifikován, tak se na mě vrhnou všichni. Ale podle mě nastala doba k debatě, jak se tímto směrem posunout,“ upozornil Milan Chovanec 8. ledna v Lidových novinách. MF Dnes nyní jeho slova oprášila. Chovanec měl totiž pravdu. Vrhli se na něj. 

Internet je totiž svobodné prostředí. Chovancovu myšlenku tak důrazně odmítlo třeba Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR).

„Myšlenka ministra vnitra na tzv. odanonymizování internetu je skandální a přibližuje nás autoritativním režimům. Internetové prostředí zachycuje nekonečné množství často intimních dat o každém z nás a ‚Velký bratr‘ neměl nikdy v historii tak snadno cestu ke své existenci. Iniciativu pana Chovance může uvítat jen ten, kdo si přeje, aby kdokoli ze státní moci mohl zjistit zcela soukromé údaje z našich životů,“ reagoval ostře v tiskovém prohlášení Ján Simkanič, předseda výkonné rady SPIR.

MF Dnes pak konstatuje, že omezení přístupu k síti praktikují v Číně, KLDR či Rusku.

Ministr vnitra přitom tvrdil: „Nechceme sahat lidem do soukromí. Jde nám o lepší identifikaci člověka, který internet zneužije ke zločinu.“ Simkanič na to reagoval slovy: „Regulace by se, jak už to tak bývá, dotkla pouze domácích uživatelů, nikoliv skutečných teroristů. Ti by naopak ministru Chovancovi psali anonymní děkovné dopisy.“

Chovanec se však nyní hájí. V reakci na dnešní článek MfD "Chovanec: Na web jen s povolením", napsal na Twitteru: "Média Anofertu v akci: vědomá lež na titulní straně. Volební kampaň zjevně začala." A o chvilku později přidal: "Kdopak to má v MAFRA obavu z lepšího odhalování hackerských útoků, že kvůli tomu manipuluje obsah?"

Nájemní vrazi i drogový ráj. Provozovatel Hedvábné stezky na to dojel

"Důrazně se ohrazuji proti textu titulního článku dnešního vydání deníku Mladá Fronta Dnes, jenž patří do skupiny Agrofert. Ze strany redakce jde o záměrnou propagandistickou manipulaci s mými výroky a s výroky reprezentantů Ministerstva vnitra. Článek pak obsahuje vyloženě lživá tvrzení, včetně samotného titulku. Snaha zahájit debatu o způsobu lepší ochrany internetu před kriminálním jednáním je zde účelově zaměňována s praktikami totalitních zemí. Buď jde o hrubou novinářskou a editorskou chybu, nebo o cílenou diskreditaci reprezentantů politických konkurentů majitele vydavatelství. V této souvislosti nelze přehlédnout, že právě média tohoto vydavatelství stojí poslední dva týdny v čele mediální kampaně, která těží z kriminálního napadení e-mailové korespondence premiéra Sobotky," uvedl následně v oficiálním prohlášení Milan Chovanec.

Téma obrany proti internetovým zločinům a útokům je každopádně ožehavé. Součástí internetu je dlouhodobě i „temná síť“ (Darknet), skrytá vrstva internetu, kde se dají pořídit drogy, zbraně, padělky, informace či služby právě od hackerů. Skrytě, bez větších možností na dopátrání skutečných osob.

Bojovat se s touhle "temnou stranou" snaží i jiné státy. Zvláště pak ve Spojených státech, která je ve využívání Darknetu velmocí. Loni se tam ostatně řešil jeden obří případ internetového portálu Hedvábná stezka (Silk Road), odkud bylo možné si objednat skutečně všechno možné.

Jeho provozovatel Ross William Ulbricht (s přezdívkou Dread Pirate Robertsz) si vydělal odhadem kolem 18 milionů dolarů, dostal však za obchod s omamnými látkami a spiknutí za účelem praní špinavých peněz doživotí. Po Ulbrichtovi byl v listopadu zatčen i Blake Benthall, který uvedl do provozu Silk Road 2.0.

Přítrž podobným snahám se tím však rozhodně neučinila, třeba heroin či kokain si anonymně přes internet můžete koupit dál. Na Darknet přitom míří i Češi. Ve stovkách až tisících přístupech denně. Darknet je celosvětový fenomén.

Přístup do Silk Roadu a anonymitu pro kupce i prodávající přitom zajišťoval systém Tor. Ten slouží k zamaskování IP adres, které identifikují uživatele. A právě tady nastává problém. IP adresu, něco jako poštovní adresu v reálném světě, skrze kterou je možné se dostat až ke konkrétnímu počítači, je zkrátka možné zamaskovat. A zůstat tak anonymní. Několikrát přesměrovat komunikaci z jednoho počítače na druhý napříč zeměkoulí, protože internet nezná hranice.

Expert: Je to hra kočky s myší. A policie tahá za kratší konec

„Možnosti jsou poměrně velké, jak identitu útočníka skrýt. A policie v tomhle opravdu docela tahá za kratší konec,“ řekl Radiožurnálu David Slížek, šéfredaktor serveru o českém internetu Lupa.cz. 

„Mohou pátrat po tom, kdo si web někde zaregistroval, kdo k němu má přístupy, mohou zkoušet zjistit, kdo si zaregistroval tu doménu, kde server sídlí fyzicky, na kterých serverech. Většinou bývá problém, že servery takového typu jsou umístěny někde v zahraničí... Je to takový hon kočky s myší. Není úplně ztracený předem, ale je hodně takový beznadějný,“ pokračuje.

A dodává: „Je možné zkusit podvrhnout právě tu IP adresu, nefunguje to úplně stoprocentně, ale pokud těch mezikroků uděláte dostatečný počet, tak těm pátračům tu práci tak ztížíte, že jim může trvat strašně dlouho, až ji vlastně fakt vzdají.“

lesnismes ( 26. ledna 2016 20:34 )

 Chovance bych nechala chcipnout na chodniku jako to delaj s chudakama bezdomovcema nebo lidem po exekucich.Chovance, ty prase nechutny.

rumungro ( 19. ledna 2016 19:55 )

Kvůli vymaštěnýmu Sobotkovy tady zavádí Čínu!Represe si používej u svých členů rodiny,vlez***ko.

agfor ( 19. ledna 2016 14:12 )

Exsoudruh se bojí, že by se lidi mohli konečně domluvit a vypráskat tuhle vládnoucí bandu zlodějů ze země.

koko365 ( 19. ledna 2016 13:55 )

To je strašný... 💩💩💩💩😇😇😇

tubka.jentak.jen. ( 19. ledna 2016 12:49 )

za rok něco prosadit nestihne, pak si všichni zvolíme Babiše, ČSSD půjde od válu a s ní i tenhle tlustej mamlas

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa