Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rada ČRo odmítá politickou manipulaci volby nového šéfa, kdo jím může být?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
20. ledna 2016
10:30

Kolem volby nového šéfa Českého rozhlasu je poměrně rušno. Poslanec za ANO Martin Komárek tvrdí, že je zpolitizovaná. Ze strany ČSSD, se kterou se tak babišovci pouští do další přestřelky. Místopředseda a mluvčí Rady ČRo Ivan Tesař jakoukoli manipulaci volby odmítá. Poukázal na to, že pětice kandidátů vzešla z celkem 26 přihlášených, volit je bude devět členů rady. O koho se jedná?

„Bojím se, že je tam politický tlak a manipulace,“ tvrdil v rozhovoru pro Blesk.cz Babišův poslanec Martin Komárek o volbě nového šéfa Českého rozhlasu. Uvedl, že má podezření, že je cílem zvolit člověka, který je „určitým způsobem poplatný jedné straně“. A opřel se přitom do vládního koaličního partnera ČSSD.

„Samozřejmě musím jakékoli politické manipulování volby generálního ředitele odmítnout. Členů rady je celkem devět, předpokládám, že devět lidí má různé názory a různý postoj k různým kandidátům, což ukazuje i zúžení kandidátů z 26 na 5. Když se podíváte na hlasování, bylo poměrně velice těsné a myslím si, že všech pět kandidátů, kteří postoupili, bezpochyby zkušenosti s veřejnoprávními médii a jejich řízením má. Politický tlak odmítám,“ zareagoval pro Blesk.cz Ivan Tesař, místopředseda a mluvčí Rady ČRo.

Mezi kandidáty, kteří se do top 5 neprobojovali, byli přitom i exministr vnitra Jan Ruml, bývalý ředitel Národní knihovny Tomáš Böhm či bývalý předseda Rady ČT Jan Mrzena.

Pětice kandidátů na nového šéfa Českého rozhlasu

Jakub Končelík: děkan Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, neúspěšně se už ucházel i o místo v Radě České televize

Michael Kralert: ředitel portfolia strategických projektů a finančního řízení České spořitelny, deset let pracoval i pro auditorskou společnost Deloitte

Tomáš Němeček: vedoucí právník Psychiatrické nemocnice Bohnice, kromě práv vystudoval však i žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

Tomáš Skřivánek: bývalý ředitel divize Euro a E15 Mladé fronty, jako zástupce šéfredaktora pracoval i pro týdeník Euro

René Zavoral: náměstek ČRo pro program a vysílání, řídil i strategický rozvoj rozhlasu

Jak probíhá volba?

Místopředseda Rady ČRo Tesař popsal také to, jak samotná volba probíhá. „Veřejná schůze začne ve 14 hodin v budově Českého rozhlasu na Vinohradské ulici číslo 12. Po procedurálních věcech, to znamená schválení programu veřejné schůze, bude následovat slyšení všech pěti kandidátů. Každý kandidát bude mít 15 minut na představení svého kandidátského projektu ve zúženější verzi. Doufáme, že tam zazní i nějaké nové věci či podrobnosti k projektům. Následně bude patnáctiminutová diskuse, kde budou jednotliví kandidáti odpovídat na otázky členů Rady Českého rozhlasu. Po tomto slyšení proběhne první kolo volby,“ uvedl pro Blesk.cz Tesař.

Mezi členy rady, kteří budou volit nového šéfa, patří vedle mediálního analytika Tesaře dále šéf rady, vysokoškolský učitel a publicista Petr Šafařík, římskokatolický kněz Milan Badal, muzikoložka a hudební pedagožka Hana Dohnálková, novinář a referent odboru kultury na Praze 8 Tomáš Kňourek, kazatel a farář Církve československé husitské Ervín Kukuczka, historik z pražské Filozofické fakulty UK Michal Stehlík, moderátor, publicista překladatel Jiří Vejvoda a Ivan Vodochodský, známá tvář z televizní obrazovky a momentálně i nezávislý zastupitel Královéhradeckého kraje a zastupitel města Hradec Králové.

Vítěz nahradí Duhana, který loni rezignoval

Při dotazu na hlavní kritéria pro posuzování jednotlivých kandidátů a jejich projektů Tesař uvedl: „To samozřejmě odpovídá zadání Rady Českého rozhlasu – představit vizi ČRo na dalších 6 let. Předpokládám, že jednotliví radní budou posuzovat jak kvalitu projektu, tak kvalitu jednotlivých kandidátů a profesní i lidskou zkušenost za svůj uplynulý profesní život.“

Nový generální ředitel nahradí Petera Duhana. Ten rezignoval loni v říjnu. Jeho odchodu předcházely mj. dohady o nezákonném zaměstnávání jeho syna. Od té doby vede Český rozhlas prozatímní ředitel Karel Zýka. I ten byl mezi 26 kandidáty, do finálové pětice ale se svým projektem nepostoupil.

Spojení s kauzou útoku na Sobotkův mail?

Do samotné volby se však nyní propisuje i kauza hackerských útoků na účet premiéra Bohuslava Sobotky. Předseda Rady ČRo Šafařík se dostal do spekulací, že premiéra v e-mailové korespondenci informoval o volbě nového generálního ředitele. Odmítl to. 

„Musím říci, že naposledy jsem s panem Šafaříkem osobně hovořil 6. ledna, kde jsem mu samozřejmě položil otázku na pravdivost a relevanci těch e-mailů. Pan Šafařík řekl to, co tvrdil do minulého týdne, že e-maily nejsou autentické. Zopakoval to několikrát všem členům rady, kteří byli šestého na rozšířeném předsednictvu přítomni. Následně jsem si přečetl jeho vysvětlení, které doručil na volební výbor, že je nemocný a že maily nepsal. Dnes ho poprvé uvidíme na zasedání rozšířeného předsednictva, které je ještě před veřejnou schůzí, a předpokládám, i podle reakcí ostatních členů rady, že toto bude mimo jiné téma dnešního rozšířeného předsednictva,“ dodal pro Blesk.cz mluvčí Rady ČRo Tesař.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa