Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Maskovaní demonstranti? Asi provokatéři, tvrdí Chovanec o akci proti islámu

Autor: ČTK, val - 
20. února 2016
18:40

Policie, která čelila kritice za svůj postup při nedávných demonstracích proti islámu i na podporu uprchlíků, při akcích situaci zvládla. Objevily se jen „drobné excesy“. V sobotu to řekl novinářům ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který se vrátil ze zahraničí. Bližší informace k vyhodnocení policejního postupu chce říct až v pondělí. Pokud jde o akci maskovaných výtržníků v Thunovské ulici, proti nimž policisté nezakročili, byla podle Chovance nejspíš „cílenou provokací“.

„Výsledky pro policii nejsou negativní. Jsou tam některé drobné excesy, které popíšeme. V konci konců lze říct, že policie to zvládla,“ uvedl Chovanec.

Protesty proti migraci v Praze: Napjatá situace na Malé Straně Protesty proti migraci v Praze: Napjatá situace na Malé Straně | ČTK

Demonstrace odpůrců islámu i zastánců uprchlíků byly v Praze první únorovou sobotu. Policie čelila mimo jiné kritice za to, že nezasáhla proti maskovaným výtržníkům, kteří napadali v centru metropole průvod levicových aktivistů.

Na sociálních sítích i jinde se pak objevilo podezření, že mezi muži se zakrytými tvářemi byli samotní policisté, nebo že policista výtržnickou skupinu řídil. „Budeme schopni pravděpodobně doložit, že jde o cílenou provokaci, ne ze strany policie, ale někoho úplně jiného,“ uvedl Chovanec.

Policii po demonstracích kritizoval ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Poukazoval mimo jiné na to, že na shromážděních podle zákona nikdo nesmí mít maskovaný obličej a nesmí mít zbraň. Po demonstracích uvedl, že policie selhala, když proti maskovaným výtržníkům nezasáhla. Dodal, že by se měla vyvodit odpovědnost velitelů zásahu.

Protesty 6. února 2016 v Praze: Na Vítězném náměstí nechyběly ani vlajky Bloku proti islámu Protesty 6. února 2016 v Praze: Na Vítězném náměstí nechyběly ani vlajky Bloku proti islámu | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Chovanec nechtěl v sobotu uvést podrobnosti k prověřování. Výsledky, s nimiž se seznámí i členové vlády a parlament, zveřejní v pondělí dopoledne. Tiskové konference se má zúčastnit i Pelikán.

Podle ministra vnitra se zatím nepodařilo najít policistu, na jehož postup si stěžovali pracovníci Českého rozhlasu. Podle nich jim příslušník odmítl pomoci, když demonstranti napadali jejich přenosový vůz. „Bohužel se nepovedlo ztotožnit osobu u vozu Českého rozhlasu... Udělali jsme maximum pro to, abychom toho policistu našli, který se měl takto chovat. Uvidíme, jestli se to povede ještě do pondělka,“ dodal Chovanec.

Protesty v Praze: Pochod z Vítězného náměstí proti politice české vlády (6.2.2016) Protesty v Praze: Pochod z Vítězného náměstí proti politice české vlády (6.2.2016) | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Za příslušníky, kteří dohlíželi na shromáždění a průvody, se krátce po akcích postavilo policejní prezidium. Podle něj policisté dokázali udržet veřejný pořádek i přes složitou situaci a střety demonstrantů s různými názory a postupovali profesionálně.

Podívejte se, jak vypadaly demonstrace pro a proti uprchlíkům na počátku února: 

Video se připravuje ...
Další videa