Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chovanec o útoku bílých kukel na prouprchlické centrum: Hrozí fašizace lidí

Autor: ČTK, simao - 
8. února 2016
05:30

Protesty proti uprchlíkům přerostly o víkendu v útok na centrum Klinika v Praze na Žižkově, kde skupina maskovaných výtržníků házela kameny a světlice na objekt a zranila jednoho člověka. Podle Tíseň TV měli útočníci bílé kukly. Ministr vnitra Milan Chovanec považuje útok za zbabělý akt, který však potvrzuje nebezpečí fašizace části naší společnosti.

K útoku na zařízení, které mj. sbírá oblečení pro uprchlíky, došlo poté, co se v Praze odehrála řada protiuprchlických demonstrací. I během nich bylo dusno. Konvičkovci na Hradčanském náměstí hřímali o kolaborantech, kteří prosazují přijímání uprchlíků.

Na Malé Straně chybělo jen málo a tekla krev. Na sebe tam pokřikovaly dvě skupiny, z nich jedna měla bílé i tmavé kukly. Vzduchem létaly lahve i kameny, „zakuklení“ odpůrci uprchlíků směrem k procházejícímu průvodu, provolávajícímu prouprchlická i antifašistická hesla, vehementně gestikulovali.

Došlo i na další, naštěstí jen slovní, potyčky s holemi rukách, třeba u Hlavního nádraží. Až nakonec bylo skutečně napadeno centrum Klinika.

„Jsem rád, že Policie ČR zvládla během sobotních událostí v Praze udržet situaci pod kontrolou. A to i přesto, že šlo o koncentraci několika vzájemně antagonistických akcí v průběhu jednoho dne,“ uvedl v tiskovém prohlášení ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„Útok na budovu tzv. Kliniky považuji za zbabělý akt, který potvrzuje nebezpečí fašizace části naší společnosti. A to v situaci, kdy pro znejišťování veřejnosti není žádný důvod. Česká vláda odmítla a nadále odmítá povinné kvóty. Nelegálních migrantů je díky postupu státu, který striktně dodržuje evropské i české zákony, na území ČR necelá stovka. Očekávám, že policie udělá maximum pro vypátrání všech pachatelů,“ dodal Chovanec a snažil se mírnit protiuprchlické vášně.

Podle Kliniky přitom na objekt s dvacítkou lidí uvnitř zaútočili neonacisté. A to kameny a světlicemi, které v objektu zapálily část kavárny. Podle aktivistů vše nasvědčuje tomu, že útočila stejná skupina, která předtím dělala rozruch na Malé Straně.

V objektu Kliniky dříve přebývali bezdomovci a narkomani. V prosinci 2014 budovu nelegálně obsadili aktivisté a vyklidili ji od odpadků. Policie je původně vyvedla, protože v objektu chtěla sídlit Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Loni budovu iniciativě Klinika propůjčil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Bezplatná výpůjčka končí letos v březnu. Klinika nabízí koncerty, výuku cizích jazyků, promítání či přednášky.

Policie pokračuje ve vyšetřování případu. „V rámci prověřování jsme provedli výslechy několika osob. Z taktických důvodů nemůžeme být konkrétnější, aby nebylo mařeno probíhající vyšetřování,“ uvedla policejní mluvčí Iveta Martínková. 

Dalším sobotním problémem, kterým se policie chystá zabývat, je to, že Český rozhlas (ČRo) požádá policejní prezidium o prošetření incidentu, který se stal během demonstrace konvičkovců na Hradčanském náměstí. Během shromáždění prý několik agresivních útočníků opakovaně napadlo přenosový vůz, ale přítomní policisté na žádost o pomoc podle rozhlasu nereagovali.

„Zároveň jsem zadal policejnímu prezidentovi důkladné prošetření údajných excesů, na které v průběhu neděle upozornila některá média. Na těchto kontrolách se bude podílet i audit Ministerstva vnitra. Jde zejména o chování policistů u přenosového vozu Českého rozhlasu,“ vzkázal Chovanec. „Výsledky tohoto šetření chci mít k dispozici do dvou týdnů. Následně s nimi seznámím veřejnost,“ doplnil ministr obrany.

 

hejhej ( 9. února 2016 13:35 )

Lidí jsou právem naštvaní. Media lžou, mlží stejně jako politici. Lidé nechtějí mít z republiky vyznávače násilnické muslimské ideologie, podle by se slušní politici měli zařídit. Ale odkud brát v dnešní vládě slušné lidi ?? Jsou poplatní Bruselu ( krávě Merkelové) a USA. Jediný slušný politik s jasným názorem je prezident Zeman.

jarypadlo ( 9. února 2016 08:41 )

Proč hrozí fašizace lidí kteří obhajují naše národní zájmy a tradice,kultury a zvyky? Co je to za nácky a zrádce kteří sem neustále chtějí tahat nazis/slimy s vražednou ideologií?

stepos24 ( 8. února 2016 22:02 )

Za tohle by jste měli jít všichni sedět. Co to píše za píčoviny ?Opravdu si myslíte že zrovna SKS Ultras by se nechalo zasrtrašit 7 policajtama ? To je opravdu směšné. https://www.youtube.com/watch?v=urh42S5Pblc Tady máte video ať všichni vidět jaký z nás dělají *****. NOVA BLESK A ČT Nejvetší lži, co jsou vlastně v pořádku.

tymitaky ( 8. února 2016 15:33 )

Tomu moc nevěřím, to je pravděpodobně celé namířené proti Chovancovi.

ohrazenice ( 8. února 2016 14:06 )

Největším fašistou je Sobotka. Chce zaprodat ČR Merkelový a to je Německu kde fašisté vznikly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa