„Asi stovka dělníků už dohodu o ukončení pracovního poměru podepsala,“ svěřil se Blesku osmapadesátiletý Jan Novák z Volochod. On sám pracuje ve firmě už šest let, zatím odolal tlaku a dohodu nepodepsal. „Mám pět let do důchodu, a nenechám si ho snížit kvůli tomu, že budu poslední roky produktivního života část roku zaměstnaný a část roku bez práce,“ říká odhodlaně pan Novák.

Práce? Záleží na počasí

Velká francouzská firma COLAS dala svým zaměstnancům k podepsání dodatek, kde se píše, že místo pracovního poměru sjednaného na dobu neurčitou s nimi uzavřou celkem třikrát poměr na dobu určitou. S tím, že do práce by měli nastoupit k 1. dubnu a skončit k 31. 12. téhož roku. Vše prý ale závisí na klimatických podmínkách. Tudíž se může stát, že když bude dlouhá zima, zavolají je do práce až v květnu, nebo ještě později. A zaměstnance bude mít mezitím na krku úřad práce.

Tlak ze strany vedení

„Nemáme žádnou jistotu, že s námi tu smlouvu na dobu určitou skutečně uzavřou,“ pokračuje rozzlobený asfaltér. Jeho sedmatřicetiletý kolega Martin Strakatý z Řeže přikyvuje. „Já mám dvě malé děti a hypotéku. Nemůžu si dovolit čekat, kdy mě vedení COLASU zavolá, abych přišel do práce,“ rozčiluje se zaměstnanec, který potřebuje mít každý měsíc stabilní příjem, aby pokryl rodinné náklady. Smlouvu zatím rušit nechce, bojí se ale, aby ho pak zaměstnavatel naschvál nepřesunul na práce mimo město, což by byl pro něj problém. Šéf mu prý taky naznačil, že pokud dohodu nepodepíše, přijde o roční prémie.

Školení si zaplaťte sami

Asfaltéři dali reportérce Blesku k nahlédnutí návrh zaměstnavatele na uzavření pracovního poměru na dobu určitou. Mimo jiné se v něm uvádí, že zaměstnanec si při nástupu do práce musí vždy vyřídit potřebné vstupní formality. „Patří sem lékařské vyšetření, ale i proškolení na obsluhu strojů a profesní přezkoušení na řízení náklaďáku,“ říká Martin Stránský. Tisícové náklady jim dřív proplácela firma, teď by to šlo zřejmě z kapsy zaměstnance.

Ředitel nepřišel

Minulý pátek prý měl za dělníky přímo do ulice Komunardů, kde nyní pracují na nové vozovce, přijít generální ředitel pro oblast sever, pan Keller. „Bylo nám řečeno, že s námi probere naše výhrady a vše nám vysvětlí, nikdo ale nepřišel, čekali jsme na něj celý den,“ říká Martin Stránský.

Nenechte se do ničeho nutit!

Ať už vám šéf o důvodech ke změně smlouvy tvrdí cokoli, je pro něj uzavřená pracovní smlouva závazná. A jen tak ji změnit nemůže. „Obsah pracovní smlouvy je možné změnit pouze na základě dobrovolného písemného souhlasu obou stran,“ vysvětluje právník Roman Moussawi. Pokud tedy obě strany souhlasí (nejen šéf, ale i vy), řeší se to nejčastěji tím, že uzavřete dodatek ke své původní pracovní smlouvě. A pozor! Šéf vás nemůže k podpisu změny pracovní smlouvy nijak nutit. „Pokud tak zaměstnavatel činí, vystavuje se možnosti uložení sankce ze strany inspektorátu práce,“ uvádí advokát Moussawi. Pokud by se šéfovi přece jen třeba výhrůžkami podařilo vás přinutit k podpisu změny smlouvy, je neplatná. „Zaměstnanec by takto »přijatou« změnou nebyl vázán,“ dodává advokát.

Mgr. Roman Moussawi

Vyhazov není nic jednoduchého

Vyhrožuje vám šéf vyhazovem, když nepřistoupíte na změnu pracovní smlouvy? Není to tak jednoduché, jak vám tvrdí. Vyhazov může proběhnout jen v mezích zákoníku práce a tedy podle jasně stanovených pravidel.

Zaměstnavatel nebo část jeho firmy se ruší nebo přemisťuje.

Pracovník se stal kvůli organizačním změnám nadbytečným a fi rma jeho místo ruší.

Zaměstnanec má dlouhodobě špatné pracovní výsledky a byl na to během posledních 12 měsíců písemně upozorňován, aniž by nedostatky odstranil.

Pracovník výrazně porušil svoje pracovní povinnosti nebo se dlouhodobě dopouštěl drobnějších prohřešků. V posledním půlroce byl kvůli tomu písemně upozorněn na možnost výpovědi.

Zaměstnavatel může pracovníka propustit okamžitě (tedy bez výpovědní lhůty), pokud byl pravomocně odsouzen za úmyslný trestný čin nebo pokud porušil pracovní kázeň zvlášť hrubým způsobem.

Zaměstnavatel: Náš postup je v pořádku

Co na změny smluv říká firma COLAS?

„Řetězení pracovních poměrů u sezonních profesí je zcela v souladu se zákoníkem práce. Nejedná se o ukončení pracovního poměru, ale o jeho převedení na dobu určitou po dohodě se zaměstnancem. Tato alternativa byla vyhodnocena v porovnání s ostatními možnostmi, jako je hromadné propouštění, nebo konto pracovní doby, jako nejvýhodnější pro zaměstnance, a proto jim byla nabídnuta. V žádném případě však zaměstnanci nejsou jakýmkoli způsobem nuceni takovou dohodu uzavřít,“ říká Pavlína Jílková ze společnosti COLAS CZ.

Video
Video se připravuje ...

Zprávy: Když vás okrádá šéf o příplatky a Grossová na útěku? Blesk TV

Fotogalerie
6 fotografií