Jiří Doležal se obrátil na Ombudsmana Blesku, protože si neví rady, jak dostat zpátky své peníze. Kamarádovi a bývalému kolegovi půjčil 20 tisíc korun s tím, že mu je bude splácet po tisícovce měsíčně.

„Zaplatil sedmkrát, pak jsem se odstěhoval z Třebíče a kamarád od té doby neposlal ani korunu,“ říká pan Jiří. Několikrát ho kontaktoval, ale vždycky slyšel jen sliby, že peníze budou. Nebyly. „Naposledy mi sdělil, že nic nepošle, protože peníze nemá a je na něj uvalena exekuce. Od známých vím, že má přitom stálý příjem, ale většinu propije,“ dodává Jiří.

Půjčka na dobré slovo

O žalobě na svého dlužníka zatím neuvažoval, v ruce totiž nemá smlouvu ani žádný jiný doklad o půjčení peněz. Hotovost by teď ale potřeboval víc, než kdy jindy. Všechny úspory padly na nové bydlení, navíc jeho družka přišla o práci, a zpozdila se jí dávka státní podpory. Pan Doležal pracuje v logistice, ale splácet hypotéku, poplatky na bydlení, jídlo, benzin a další náklady sám nestačí.

Šance

Tým Ombudsmana Blesku na návštěvě u pana  Doležala vytočil číslo jeho dlužníka. „Ten vám to nevezme, nezvedá cizí čísla a to moje už taky ne,“ upozorňoval pan Doležal. Jeho bývalý kolega ale hovor přijmul. Když se ho reportérka ptala, zda ví o dlužné částce 13 tisíc, řekl, že ano. A hned začal slibovat, že částku splatí co nejdřív.

„To je dobrý postup, pokud máte nahrávku, v níž dlužník přiznává svůj dluh, mohlo by to pak u soudu sloužit jako důkaz,“ říká Martin Šváb, ředitel právního oddělení Provident Financial. Podle nového občanského zákoníku totiž není nutné, aby byla půjčka stvrzena smlouvou.

Rada odborníka: Jak získat zpět své peníze?

JUDr. PhDr. Martin Šváb

Podle právníka je nejlepším řešením nejdříve pokusit se získat od dlužníka písemné uznání dluhu na zbylou nezaplacenou částku. Uznání dluhu je jednoduchý dokument ( můžete si ho stáhnout na internetu), kde je napsáno, že dlužník svůj dluh uznává, a že ho zaplatí. Dlužníkovi můžete vyjít na oplátku vstříc tím, že pokud vám uznání podepíše, s úhradou dluhu počkáte.

„Uznáním dluhu budete mít písemný důkaz o půjčených penězích a tím i lepší postavení u soudu a vyhnete se případnému promlčení. Jednotlivé splátky dluhu se totiž promlčují po třech letech, ale uznání dluhu lhůtu prodlužuje o deset let,“ říká vedoucí právního oddělení Provident Financial Martin Šváb.

Dále je třeba shromáždit důkazy, že jste kamarádovi peníze skutečně půjčili. Poslouží vám k tomu třeba výpisy z účtu, na kterých jsou vidět platby, emaily ve kterých jste si sjednávali podmínky půjčky a nejlépe svědectví někoho, kdo byl u předání peněz a může potvrdit, že k němu skutečně došlo. To všechno vám podle odborníka může pomoci v případném soudním sporu.

Video s reportáží najdete ZDE
Fotogalerie
3 fotografie