Blanka pracovala pro paní Veisovou v obchodě se spodním prádlem zhruba půl roku. Protože jí ale nevyhovovaly dlouhé směny, řekla své šéfové na začátku února, že by od dalšího měsíce chtěla pracovat jinde.

„Osočila mě, že jsem mrcha. Přesto jsem zbytek měsíce odpracovala, a když jsem skončila, nedostala jsem ani korunu,“ svěřila se Blesku paní Blanka. Několikrát pak byla za bývalou šéfovou osobně, aby jí peníze dala, ale marně.

Nárok na mzdu

„Už v Listině základních práv a svobod je zakotveno právo zaměstnance na spravedlivou odměnu za práci. Paní Zachová má tedy právo na proplacení odpracované doby,“ říká právník Roman Moussawi. „Pokud ji nebude odměna dobrovolně vyplacena, má právo se jí domáhat u soudu a měla by být se svým nárokem úspěšná,“ dodává odborník. Příběh má ale háček. Blanka totiž nikdy neměla v ruce pracovní smlouvu! 

„Když jsem nastupovala, podepsala jsem šéfce dohodu o provedení práce, tu si ale nechala, a mně nic nedala,“ řekla žena, která se cítí být podvedená, podle advokáta právem. „Povinností zaměstnavatele je vyhotovit dohodu o provedení práce písemně a předat jedno vyhotovení zaměstnanci,“ vysvětluje Moussawi.

Reportáž najdete ZDE

Ombudsman na místě

Tým Ombudsmana Blesku navštívil společně s Blankou i paní Veisovou, která ji zaměstnávala. Ta se ale hájila: „Nikomu nic nedlužím, Blanka u mě měla pracovat do května, tím, že odešla dřív, porušila smlouvu. Nikdo si z práce nemůže dělat holubník.“

Podle právníka ale paní Blanka tím, že odešla a s předstihem o tom svou vedoucí informovala, nijak neporušila svou povinnost, protože neměla pracovní smlouvu, která by stanovila výpovědní lhůtu. Podle prodavačky Blanky a dalších dvou zaměstnankyň obchodního domu (Blesk je přímo oslovil) ale takové chování paní Veisové není výjimkou.

Pokud si prý její podřízené »dovolí« ukončit pracovní poměr a odejít, nařkne je třeba z toho, že kradly, a žádné peníze jim nedá. „Je to nespravedlnost. Poctivě jsem pro ni pracovala, i když jsem měla po náročné operaci břicha, a těch šest tisíc, co dluží, mi teď chybí,“ sdělila Blesku nešťastná paní Blanka. 

Ombudsman Blesku radí

Mgr. Roman Moussawi: „Zákoník práce výslovně stanoví, že jedno vyhotovení dohody musí zaměstnavatel vydat zaměstnanci. Pokud tak neučinil, obraťte se na inspektorát práce. Jestliže vám bývalý zaměstnavatel odmítá za práci zaplatit, pamatujte si, že na odměnu máte nárok. Vyzvěte jej k zaplacení, a pokud to nepomůže, obraťte se s nárokem na odměnu na soud a s podnětem k prošetření opět na inspektorát práce.“

Jak se bránit?

1. Chtějte písemnou dohodu, máte na to právo.
2. Pokud vám zaměstnavatel nechce smlouvu dát, obraťte se na inspektorát práce.
3. Písemně se domluvte na tom, kolik přesně bude činit vaše odměna.
4. Za vykonanou práci máte nárok na odměnu, a to za všech okolností. Otroctví skončilo, nepracujte zadarmo.
5. Pokud se zaměstnavatel zdráhá vyplatit vám odměnu, obraťte se na soud. Zákon hraje ve váš prospěch.

Fotogalerie
1 fotografie