Každá hospoda má své štamgasty. Ti z hospůdky Nad Poštou v klidné lokalitě pražské Chuchle se rozhodli, že provozního Miroslava Holečka (40) nenechají zkrachovat a půjčí mu na chod hospody.

Aby ne, za šest let, co ji vedl, si na něj zvykli. „Já ho navíc pamatuji jako malého kluka, učil jsem ho čtyři roky jako třídní,“ říká pan Josef P. (78) s průzračným pohledem ostříleného kantora.

Když za pěticí štamgastů přišel Holeček s žádostí o půjčku, neváhali a peníze mu půjčili. Provozní se jim přiznal, že má potíže s úřady za neplacení nájmu.  „Vždycky to byl hodný kluk, ve škole mu to šlo, jeho maminka s námi jezdila na výlety, nebyl důvod mu nevěřit,“ přiznal pan Josef. Pětice pánů mu napůjčovala dohromady 258 tisíc. Hospodu ale stejně nezachránili.

Holeček dostal výpověď od majitele hospody a zmizel. „Dlužil 115 tisíc plus další penále, tak jsme se složili,“ vypráví Josef. „Každý mu půjčil, co mohl. Já 12 tisíc,“ přiznal redaktorovi a ukázal potvrzení, které mu Holeček podepsal. Pavel L. půjčil dokonce 215 tisíc korun. Paradoxem je, že na největší zapůjčenou částku směnka neexistuje.

Pavel L. to má ale ošetřené jinak. Když podával spolu s dalšími třemi trestní oznámení, Holeček se k zapůjčené částce přiznal před policisty. Alespoň něco. Trestní oznámení totiž smetli ze stolu s tím, že se  nedopustil trestného činu. „Tak když nejednala policie, tak jsme oslovili ombudsmana,“ doplnil Josef P.

Uběhl totiž rok a z peněz neviděl nikdo ani korunu. Kromě pana Josefa, kterému provozní vrátil tisícovku. Dnes už se štamgasti v hospodě Nad Poštou pravidelně nescházejí, přestože pod vedením nových provozních viditelně prokoukla. Stále ale čekají, že se jim vrchní vrátí s penězi. „On prodal dokonce barák, s jednou holkou má dítě, ale tady nežijí. Asi jsou někde v jižních Čechách,“ shodují se pánové, kteří nemají nejmenší ponětí, kde jejich peníze doopravdy skončily.

Video
Video se připravuje ...

Vrchní prchnul i se čtvrt milionem! Pavel Schuster, David Malík

Rada ombudsmana

„Pokud půjčujete peníze, vždy musíte mít od toho, komu půjčujete, písemné uznání dluhu na nezaplacenou částku. Uznání dluhu je jednoduchý dokument, kde je napsáno, že dlužník svůj dluh uznává a že ho zaplatí. Vzor si můžete stáhnout z internetu. Věřiteli můžete vyjít na oplátku vstříc, že pokud vám uznání podepíše, s úhradou dluhu počkáte. Uznáním dluhu budete mít písemný důkaz o půjčených penězích a tím i lepší postavení u soudu a vyhnete se případnému promlčení půjčky po třech letech.  V případě, že takový písemný dokument nemáte, musíte shromáždit důkazy, že jste peníze skutečně půjčili. Třeba výpisy z účtu, na kterých jsou vidět platby nebo e-maily, ve kterých jste sjednávali podmínky půjčky. A nejlépe svědectví někoho, kdo byl u předání peněz a může potvrdit, že k němu skutečně došlo. To všechno vám pomůže v případném soudním sporu.“ JUDr. Martin Šváb, ředitel právního oddělení Provident Financial.