Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C

Známe termín poslední změny na letní čas. Necháme si ho v Česku už napořád?

Autor: ČTK, Mii - 
12. září 2018
14:15

Evropská komise předpokládá, že naposledy se v EU povinně změní zimní čas na letní v neděli 31. března 2019. Plyne to z jejího návrhu na konec celoevropské povinné změny času už příští rok, který v projevu v europarlamentu zmínil předseda komise Jean-Claude Juncker. Pak už by měl trvale platit letní čas.

„S oblibou říkáme, že Evropská unie se má zabývat přednostně zásadními záležitostmi a u věcí méně důležitých být zdrženlivější,“ připomněl ve středu Juncker. EU přitom podle něj určuje, že se dvakrát do roka musí měnit čas a to pokládá za chybu.

Členské státy by podle předsedy komise měly samy rozhodnout, zda se jejich občané budou řídit letním nebo zimním časem. „Je to otázka subsidiarity. Věřím, že parlament a rada budou téhož názoru a naleznou fungující řešení,“ dodal ve středu v europarlamentu Juncker.

Preferovaný čas si každá země vybere

Komise ve středu navrhla postup, podle kterého by každá unijní země do dubna 2019 oznámila, zda u sebe zamýšlí zavést trvalý letní nebo zimní čas. Poslední povinná změna ze zimního na letní čas by se uskutečnila v neděli 31. března 2019.

Členské státy, které by poté chtěly trvale přejít na zimní čas, to budou moci udělat při poslední změně letního času na zimní v neděli 27. října 2019. Po tomto datu už nebudou žádné další sezonní změny času možné.

Anketa
Chtěli byste v Česku trvale zůstat u letního času?
počet hlasujících: 20802

Pro dodržení takového plánu je ale potřeba, aby europarlament a státy návrh komise odsouhlasily do března 2019.

aspire ( 30. října 2018 18:54 )

o hodinu dříve oproti čemu? většinu aktivního dne máme až odpoledne, v létě vás vzbudí slunce už před čtvrtou a budete dělat co? čekat do sedmi,než si budete moct jít koupit aspoň rohlík k snídani, super nápad

marienovak ( 30. září 2018 09:57 )

souhlasim s vami

marienovak ( 30. září 2018 09:54 )

jezis proc pletete do vseho tu hnusnou politiku, mnoha lidem se jedna jen a jen o cas a politika je jim ukradena

Blanc ( 12. září 2018 18:05 )

Budeme mít zimní čas jenom kvůli tomu, že někdy někdo řekl, že je ten správný? Dopady zimního času: lidi co dělají do pěti budou chodit od října z práce za tmy. S koncem prázdnin (v září) si vyjet po práci na kolo či inlajny? Jen těžko. Bubeme na to mít tak hoďku než padne tma. V létě se bude stmívat od půl devátý, takže grilovat budeme při baterkách, hlavně, že ráno bude světlo od tří. Paráda. Fakt to takhle chceme? A na argument "prozimáků", že přeci nebudou v zimně vstávat o hodinu dříve můži říct jediné: nebudete, budete vstávat pořád stejně. Jen si prostě 28. října hodinu nepřispíte.

krakonos50000 ( 12. září 2018 17:43 )

Správný čas je zimní, protože odpovídá oběhu Slunce - v poledne má být nejvýše a to u letního času neplatí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa