Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Změna času může být letos naposledy. Evropané se rázně ozvali proti střídání

Autor: Mii - 
30. srpna 2018
18:55

Drtivá většina obyvatel Evropské unie, kteří se zúčastnili celoevropské ankety, si nepřeje střídání letního a zimního času. Vyplývá to z online dotazníku, ve kterém mohli lidé mezi 4. červencem a 16. srpnem sdělit, jaký čas mají radši, případně zda by ocenili jejich zrušení. Brusel před spuštěním hlasování tvrdil, že k výsledkům ankety přihlédne. Zrušení letního a zimního času tak nikdy nebylo blíže a letos by změna mohla být dokonce naposledy, uvedl web Euractiv, který odkazuje na německé noviny Westfalenpost.

Pro zrušení se vyslovilo 80 procent lidí z celkového počtu 4,6 milionů hlasujících. Z toho tři miliony tvořili Němci, uvádí německý deník. Oficiální výsledky ještě zveřejněny nebyly, list informace získal od důvěrných zdrojů v Bruselu.

Evropská komise se měla výsledky ankety zabývat 30. srpna. Lidem nemá povinnost vyhovět - nejde o referendum, ale již před spuštěním dotazníku slíbila, že k většinovému názoru přihlédne. Střídání letního a zimního času totiž podle mnohých kritiků představuje riziko a dlouhá léta Evropou kolují petice požadující jeho zrušení. I proto europarlament letos v únoru Evropskou komisi vyzval, aby se problematikou zabývala.

Zrušení možná už příští rok rok

Střídání časů je praktikou zažitou v Severní Americe a Evropě, jinde na světě se ručičky hodin neposouvají. Původní myšlenkou bylo co nejlépe využívat denní světlo. Podle řady lékařů a odborníků ale střídání lidský organismus „rozhodí“, zvyšuje nehodovost a nespavost.

Nicméně i pokud se Evropská komise postaví za zrušení změny času, přeřizování hodinek nás čeká ještě minimálně letos na podzim 28. října. Podle webu Euroactiv by to mohlo být ale už naposledy.

diskutujici ( 31. srpna 2018 09:33 )

Jenom doufam, ze zustane SEC, tedy ten prirozeny, tzn. "zimni".

cozumel ( 31. srpna 2018 08:48 )

Co to plácáte za nesmysly? Tak jste mohl hlasovat také, nikdo Vám v tom nebránil. Jenže to jsme, my Čecháčci, věčně nespokojení, kteří nechodíme k volbách, čekáme, kdo to za nás rozhodne a pak nadáváme!

cozumel ( 31. srpna 2018 08:44 )

Nevím, co to je za zhovadilost, že někomu vadí, že si 2x do roka posune ručičku na hodinách o hodinu víc a pak o hodinu míň. Fajn, díky, že kvůli vám bude od poloviny srpna tma už v půl osmý a koncem srpna už v sedm! A dlouhé letní večery se světlem do půl desáté? Sbohem!

levandulova ( 30. srpna 2018 23:11 )

Prirozeny cas je ten "zimni". Kdyby byl letni celorocne, v zime by svitalo az po pul devate...deti by chodily do skoly po tme...naprotintomu je v lete svetlo do desiti, coz je trosku zbytecne a podotykam, blbe se usina lidem, co chudaci vstavaji ve 4 a musi jit v deset spat. Nemluve o tim, ze vlastne vstavaji ve tri. Letni cas je proste blbost. Nicmene myslim si, ze by nebylo marne zvazit udelat kompromis a posunout cas na stred mezi zimnim a letnim a ten nechat celorocne.

nika70 ( 30. srpna 2018 22:16 )

Já jen doufám, že nezůstane zimní čas

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa