Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Brusel řeší konec střídání času. Má zůstat zimní, nebo letní?

Autor: Zuzana Štíchová - 
8. února 2018
15:45

Evropský parlament vyzval Evropskou komisi, aby zanalyzovala dopady střídání zimního a letního času v zemích EU. Mělo by se jednat o první krok směrem k legislativní úpravě, která může skončit i zrušením střídání času. Uspěla tak skupina 80 poslanců v čele s předsedou právního výboru Pavlem Svobodou (KDU-ČSL), přestože rezoluce prošla v „měkčí“ variantě a přímo nevyzývá komisi ke zrušení. Není zatím jasné, zda by případně v platnosti zůstal spíše letní čas, nebo ten zimní. Zrušení by ale mohlo znamenat, že by Německo nebo Polsko mělo jiný čas než Češi, tvrdí kritici.

Vzrušená debata ke změnám času se odehrála v Evropském parlamentu už dopoledne, zatímco hlasování přišlo až kolem půl jedné odpoledne. Proti návrhu brojila například dánská poslankyně Margrete Aucken. „Pojďme udělat kampaň, abychom necestovali ze západu na východ. Tady bychom měli být všichni nemocní,“ argumentovala proti iniciativě.

Ruku pro nezvedla ani Dita Charanzová (ANO). „Jasné a prokazatelné závěry vědeckých studií o dopadu na lidské zdraví chybí, úprava střídání času by vnesla chaos do celé řady zavedených systémů. V neposlední řadě si jednoduše myslím, že má smysl si na jaře a na podzim prodloužit den o jednu hodinu na úkor noci,“ napsala v prohlášení po hlasování. „Pokud bychom jednotlivým státům rozvázali ruce a nechali na jejich rozhodnutí, jaký čas používat, může se nám stát, že nám v EU vzniknou různé časové zóny a třeba sousední Polsko bude mít 6 měsíců do roka jiný čas než my. To je přeci nesmysl,“ dodala.

Anketa
Jste pro konec střídání zimního a letního času?
počet hlasujících: 7336

Za zrušení změn času se ale staví lidé napříč členskými zeměmi. Konec střídání podporuje například 60 % Poláků nebo 62 % Nizozemců. A velkou podporu má i v Česku. I proto se do čela bojovníků za „jeden“ čas postavil nejvlivnější český europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL).

„Jistě, jet-leg (pásmová nemoc - pozn. red.) si můžete přivodit různými způsoby, ale tohle je jet-leg, který se organizuje celoevropsky a pro všechny. Jestli cestujete nebo necestujete je vaše svobodné rozhodnutí, ale tady celá Evropa udělá 2x ročně krok proti vnitřním biologickým hodinám. Celá Evropa si, byť málo třeba, rozhodí biorytmus. Kapka ke kapce, pak to provokuje civilizační choroby,“ reagoval na jeden z argumentů Svoboda.

Evropský parlament pohodlnou většinou vyzval komisi k zastavení střídání letního a zimního času. Evropský parlament pohodlnou většinou vyzval komisi k zastavení střídání letního a zimního času. | Evropský parlament

„Jsem strašně rád, že ta několikaletá práce došla tohoto výsledku. Je evidentní, že je to problém, který je politicky neutrální a vyskytuje se v řadě členských států. Komise je teď vyzvána, aby udělala celoevropskou hlubinnou studii toho problému, což je předpoklad pro další legislativní kroky,“ nastínil, co se bude dít dál.

Přeřizování hodinek nás ale nečeká ještě minimálně letos a příští rok, a to ještě v nejlepším případě. „Když bude komise chtít, dá se to stihnout ještě do konce tohoto mandátu. Není to tak, že by se letos už střídání zrušilo,“ míní Svoboda. Mandát stávající Evropské komise přitom končí v druhé polovině roku 2019.

Svoboda také v rozhovoru pro Blesk Zprávy zmínil, že ve Švédsku odhadují u 40 sebevražd ročně jako jejich důvod právě střídání času. 

Debata se v příštích měsících a letech povede mimo jiné i o tom, který ze dvou časů zachovat. Během debaty ve Štrasburku se ve čtvrtek většina poslanců klonila k letnímu času. „Líbí se mi dlouhé letní večery, to nepopírám. Tohoto názoru je většina Evropanů, ale je to na Evropské komisi,“ řekl k tomu Svoboda.

Případné rozhodnutí bude zřejmě jinak reflektováno na jihu Evropské unie, například v Řecku, a jinak na severu, například ve Finsku. Severské země mají během zimních měsíců jen několik hodin denního světla.

„Nikdo nebere členským státům svobodu rozhodnout se, že budou v jiném časovém pásmu, než jsou,“ uzavřel předseda právního výboru. To ale zpochybňuje další z českých členů europarlamentu. „Tím si nejsem úplně jistý,“ nechápal Svobodova slova Luděk Niedermayer (TOP 09).

Více o europarlamentu i Komisi čtěte zde >>>

zvirre ( 29. října 2018 21:35 )

A v zime chcete vstavat do tmy i na devatou hodinu?? Uvazujte, prosim!

zvirre ( 29. října 2018 21:29 )

- My se spis musime bát nácků typu konvickaru, vokumůráků nebo Dé-esesáků vandasovců - Takze pro nas v CR je zruseni letniho casu a jeho stridani s prirodnim stredoevropskym opravdu dulezitejsi.

zvirre ( 29. října 2018 21:26 )

Myslite tech par migrantu, kteri k nam zabloudili z Rakouska, protoze jim spatne fungoval kompas? k nam oni nechteji. Viz nedavno ten autobus na Morave a zklamani migranti, co se tesili na Francii. -

zvirre ( 29. října 2018 21:13 )

Prirozeny astronomicky cas je ten prirodni, nespravne zvany "zimni". Takze sheila16 si odporuje v prvnich 2 vetach. zbytek prispevku uz ani nema cenu komentovat, vic logicky uvazuje i vypnuta lednicka.

zvirre ( 29. října 2018 21:09 )

V dobe,kdy se u nas v r.1979 letni cas zavadel, zacinaly smeny ve fabrikach v 6 a v kancelarich v 7, max. v 8 hodin. Od 90.let vetsina firem zacina v 9 hodin. Pokud chcete mit odpoledne vic svetla, staci sefy firmy presvedcit, aby zavedl pracovni dobu 6-14 nebo 7-15 ! V poslednich letech se zacalo mluvit o tom, ze deti do skoly musi vstavat za tmy a tudiz by se mel zacatek vyucovani posunout na 9.hodinu. Takze tu mame zbytecne dilema. Pokud by byl letni cas i pres zimu, tak by i na tu devatou vstavaly do tmy! Stridani je nesmysl. Tudiz zachovat PRIRODNI, prirozeny cas. - Krome toho doporucuji precist si rozhovor s vedkyni pani Illnerovou (pred par dny iDnes)! Je pro prirodni cas kvuli vnitrnim hodinam (podvesek mozkovy) a lepsimu nastartovani tela. Bylo by fajn, kdyby si ti, co uvazuji jak divaci Novy prilis jednoduse a bez souvislosti, toto uvedomili, ze nejde jen o letni mesice, a ponechat pouze prirodni, stredoevropsky cas! Koneckoncu, puvodni ankteta znela "Konec letniho casu", nikoli konec stridani a uz vubec ne konec prirodniho (pro pomalejsi tzv. "zimniho") casu. ---- Koneckoncu - v r. 2011 Medvedev zrusil stridani a ponechal letni cas, ale uz o 2 roky pozdeji Putin tuto chybu napravil a zavedl permanentni zimni cas. Pozadovalo to hodne obyvatel, zejmena v severni casti zeme atd.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa