Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chcete konec letního času, nebo zrušit ten zimní? Můžete dát vědět do Bruselu

Autor: ČTK, AKu - 
6. července 2018
14:55

Evropská komise tento týden zahájila veřejnou konzultaci o každoročním pravidelném přechodu na letní čas. Debata, do které se až do 16. srpna mohou vedle států či organizací přes dotazník zapojit i unijní občané, je jedním z kroků, které mohou vést k zavedení jediného celoročního času.

Letos v únoru Evropský parlament vyzval Evropskou komisi, aby vyhodnotila přínosy a rizika střídání letního a zimního času, a případně navrhla ukončení této praxe, která má řadu odpůrců. Postup europarlamentu byl reakcí na občanské iniciativy a petice, které se řadu let odvolávají na možné negativní dopady střídání času na zdraví.

Případné rozhodnutí o zrušení či zachování střídání času se podle europoslanců musí vztahovat na všechny členské státy.

levandulova ( 7. července 2018 18:34 )

Jinak kdyby nebylo mozny urcit, jaky cas je lepsi, zda prirozeny, nebo vymysleny letni, pak navrhuju ustavit jeden mezi bez posunovani.

levandulova ( 7. července 2018 18:31 )

Cas je jento jeden. Zimni, , tedy stredoevropsky. Letni je vymysl. Pokud byste, vy chytrolini, co argumentujete delsim svetlem, nechali letni cas celorocne, pak by v zime svitalo po pul devate. Takze se uklidnete, jste uplne mimo. A mimochodem, pri letnim case lidi, co vstavaji brzo do prace rano, museji chodit spat za svetla v dobe, kdy jsou okna otevrena a venku jeste cirkus. Jelikoz je cas posunut, pak misto treba v pet vstavaji blastne ve 4. Chapu, ze letni cas vyhovuje kancelarskym krysam, ale pro lidi, kteri nevyspavaj rano, je to dost drsny.

kessy ( 7. července 2018 09:34 )

Chtěla bych SEČ (tj. zimní, nebo-li ten původní, který jsme měli před zavedením letního času).

lukim ( 7. července 2018 04:52 )

Naprostý souhlas!

nika70 ( 6. července 2018 20:59 )

Jednoznačně nechat letní, ať je večer dýl světlo!!!

Zobrazit celou diskusi