Do Národního muzea jezdí na výlety děti ze škol po celé republice a denně sem proudí davy turistů. Přesto se po dobu své stodevatenáctileté existence nedočkalo žádné větší péče. „Budova nesplňuje bezpečnostní parametry pro sbírky ani pro návštěvníky,“ říká generální ředitel muzea Michal Lukeš.

Bude nová. Bude moderní. Bude větší. „Po rekonstrukci musí co nejvíce sloužit svým návštěvníkům,“ vytyčil své cíle Michal Lukeš. Podle něj patří mezi nejzásadnější změny, na které se mohou návštěvníci těšit, vybudování klidového prostoru před muzeem, nové kapacitní prostory v suterénu budovy, zastřešené nádvoří či nová expozice.

Do muzea na vyhlídku

A to není všechno! Muzeum dokonce plánuje propojit spojovací chodbou historickou budovu Národního muzea s budovou Federálního shromáždění. Tu už Národní muzeum pro některé výstavy využívá. Další žhavou novinkou bude využití kopule. Do muzea se tedy nepůjdete jen vzdělávat, ale i kochat výhledem na Prahu. Vedení muzea také usiluje o přesunutí magistrály za muzeum. Chce, aby bylo opět součástí Václavského náměstí.

Co bude s velrybou?

Když do Národního muzea, tak za velrybou. Čtyřtunová kostra plejtváka myšoka je hlavní lákadlo zoologické expozice. Jejímu rozebrání, převozu a uchování se proto bude věnovat mimořádná péče. ,,Kostra se do muzea spolu s dalšími unikátními kousky vrátí. Velká většina exponátů ale zůstane v depozitářích,“ uvedl Michal Lukeš.