Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Radní Pecha: O Karlův most se budeme soudit!

Video se připravuje ...
Autor: val, ČTK - 
6. dubna 2010
17:50

Pražský magistrát tvrdí, že Praha Karlův Most nepoškozuje, ale opravuje! Kdo tvrdí, že je to jinak, říká lež. “Samozřejmě se odvoláme proti rozhodnutí krajského úřadu,” řekl na úterní tiskové konferenci radní Ondřej Pecha (ODS).

Současná část opravy Karlova mostu skončí asi v září, původní termín byl přitom stanoven na červen. Důvod? Pečlivější, a proto pomalejší oprava zbývajících úseků mostu. Provoz na jedné z nejdůležitějších pražských památek tak bude omezen i během hlavní turistické sezony!

Pecha na tiskové konferenci v útrobách jednoho z pilířů Karlova mostu zopakoval, že se Praha odvolá proti rozhodnutí plzeňského krajského úřadu. Ten hlavnímu městu minulý týden udělil pokutu 3,25 milionu korun za znehodnocení památkové hodnoty Karlova mostu během jeho rekonstrukce.

“Vzhledem k tomu, že tato pokuta 3,25 je příjmem krajského úřadu v Plzni, mohu se domnívat, že její výše odpovídá tomu, že si chtěli posílit rozpočet. Maximální výše pokuty v České republice je 4 miliony korun. Čtyři miliony by to byly i v případě, že bychom nechali most spadnout. My jsme ho nechali zrekonstruovat a opravit a dostali jsme pokutu 3,25 Kč, což nám přijde naprosto neadekvátní, ” řekl Blesku.cz Pecha.

“Pokud nebudeme spokojeni s výrokem ministerstva kultury, budeme se soudit,” dodal radní.

Obvinění Kněžníka bylo zrušeno

Státní zastupitelství pro Prahu 1 zrušilo obvinění šéfa pražských památkářů Jana Kněžínka. Kněžínek byl kvůli opravě Karlova mostu obviněn z trestného činu maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti.

"Je to absolutní uvolnění, já si prožil něco hrozného během jednoho měsíce. Dojetí, co vám ještě můžu říct," řekl Kněžínek.

O co v kauze Karlův most kráčí?

Oprava Karlova mostu trvá už přes dva roky a práce kritizovala památková inspekce ministerstva kultury. Podle ní bylo nahrazeno více kamenných bloků, než doporučil průzkum. Inspektorům se nelíbil ani způsob, jakým byly opracovávány kameny v zábradlí mostu. Pochybení při opravě Karlova mostu konstatoval i Národní památkový ústav. Magistrát pochybení odmítá.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jihanca ( 7. dubna 2010 16:42 )

Chápu, že se dalšímu typickému modráčkovi nelíbí, když mu nějaký odborník dokázal, že něco dělá blbě. Ale na to si budou muset pánové z ODS zvyknout, že jim lidi "nesežerou" kdejakou blbost.

evolucius ( 6. dubna 2010 20:39 )

A znovu odborně opravit,než to úplně rozkrade,ta verbež zapráskaná...

Zobrazit celou diskusi