„Věc byla zajímavá i v tom, že bylo poměrně složité podezřelého dohledat, což se nakonec policejnímu orgánu podařilo,“ uvedl mluvčí. K pachateli sdělil, že v době spáchání činu mu bylo těsně pod 50 let.

Trestný čin se stal 3. září 2022 v centru Prahy při demonstraci nazvané „Česká republika na 1. místě“, kterou organizátoři akce svolali k vyjádření nespokojenosti s vládou. Podle policejních odhadů se tehdy na Václavském náměstí sešlo zhruba 70 000 lidí.

Jeden z demonstrantů v průběhu akce vyhrožoval zabitím několika účastníkům shromáždění na podporu Ukrajiny, které se souběžně konalo na ochozu Národního muzea. „Po skončení demonstrace na účastníky shromáždění, mimo jiné oblečené v národních barvách Ukrajiny, opětovně náhodně narazil ve Vinohradské ulici. Následně vyběhl ze svého vozidla a s vystřelovacím nožem v ruce na ně křičel, že je rozpáře,“ uvedl Cimbala.

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2 na muže podalo obžalobu. Na jejím základě ho pak Obvodní soud pro Prahu 2 uznal trestním příkazem vinným z násilí proti skupině obyvatel a z výtržnictví.

Fotogalerie
14 fotografií