Státní zástupce tvrdí, že pětačtyřicetiletý IT specialista z Prahy začal v dubnu 2021 rozesílat institucím nejrůznější elektronická podání v textové i obrazové podobě. Poukazoval v nich na existenci domnělé zločinné skupiny židovského původu, v níž podle něj působí i „židovští státní zástupci“. Tvrdil, že „Prozatímní odbojová rada českých a moravských zemí“ vykoná na konkrétních soudcích, státních zástupcích a policistech popravy stětím na základě již vydaných rozsudků „revolučního odbojového soudu“. Hrozil také bojovými operacemi jednotek se záměrem změnit demokratické uspořádání a ústavní zřízení státu.

Adresáty textů se staly nejen soudy a státní zastupitelství po celém Česku, ale také například obecní úřady, školy, policejní centrála nebo Úřad průmyslového vlastnictví.

Pomáhala šířit nenávist

Soud v dohodě uznal ženu vinnou z několika trestných činů – vedle pomoci k podpoře a propagaci terorismu mimo jiné také z pomoci k vyhrožování teroristickým činem, k podněcování k nenávisti nebo k popírání genocidy. Při návrhu dohody bral státní zástupce mimo jiné v potaz to, že se žena skutků dopustila ve stavu snížené příčetnosti.

Dohodu o vině a trestu sjednává státní zástupce s obviněným, který musí mimo jiné prohlásit, že spáchal skutek, pro který je stíhán. Dokazování se v tomto případě neprovádí. Pokud je dohoda sjednána, předloží žalobce soudu návrh na její schválení. Soud dohodu schválit nemusí, pokud je nesprávná nebo nepřiměřená.

Ivana T. svému muži podle schválené dohody pomáhala s redigováním textů, které na různé úřady a další subjekty rozesílal. Některé texty navíc na jeho pokyny sama posílala, další podle soudu odešly z její datové schránky. Choti také podle dohody umožnila přístup ke svému bankovnímu účtu, z jehož prostředků Pavel R. založil web, na kterém byly veškeré texty, obrázky a koláže s nenávistným, antisemitským a výhrůžným obsahem dostupné.

Obžalovaný Pavel R. nesouhlasí

Pavel R. obžalobu v prosinci u soudu odmítl, nesouhlasil ani s právní kvalifikací. Mimo jiné uvedl, že orgány činné v trestním řízení „lžou a podvádějí“. Znalci, kteří na žádost vyšetřovatelů zkoumali jeho duševní zdraví, dospěli podle informací ČTK k názoru, že muž je příčetný. Hlavní líčení v případu Pavla R. by mělo pokračovat v druhé polovině ledna.

Fotogalerie
4 fotografie