Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Horáček a spol. zuří. Politici „blokují“ kampaň prezidentským kandidátům

Autor: Jakub Veinlich - 
10. ledna 2017
06:10

Do prezidentských voleb zbývá rok a nervozita nezávislých kandidátů vzrůstá. Nemohou totiž začít se sběrem podpisů. Na vině je pomalá práce politiků. Ti se již od roku 2013 dohadují, jak změnit zákon kvůli přímé volbě hlavy státu, což jim dal za úkol ústavní soud. Michal Horáček a spol. tak zatím přešlapují nervózně na místě.

Leží v Poslanecké sněmovně. Snad se k ní poslanci na nadcházející schůzi dostanou. Řeč je o novele volebního zákona, která má upravit sběr podpisů pod petici pro nezávislé kandidáty na prezidenta.

Ústavní soud vidí „mezeru v zákoně“ v tom, že podpisy na petici nejsou nijak ověřené. Politici se proto po letech shodli, že rozšíří arch ještě o číslo občanky anebo pasu. Zákon mají schvalovat ve Sněmovně v nejbližších dnech. Stvrdit ho pak musí ještě Senát. Pomalou práci politiků kritizoval pro Blesk.cz i současný prezident Miloš Zeman, kterého se změna může dotknout také – pokud v březnu oznámí druhou kandidaturu.

Kandidáti zuří

Oficiálně se ke kandidatuře na prezidenta přihlásili mimo jiné textař Michal Horáček a lékař Marek Hilšer. Právě Horáčkovi poslanecký přístup práci na kampani značně komplikuje – obává se, zda stihne podpisy sesbírat.

„Bohužel nám nezbývá než pokorně čekat, než tihle straníci poskytnou nám nestraníkům čas, který pro nás ovšem může být příliš krátký. To oni se usnesli na změně zákona, oni na ni měli několik let, a dosud ji neschválili – a my na to všechno prostě musíme přistoupit, protože nic jiného dělat nemůžeme,“ okomentoval situaci textař pro Blesk.cz.

O nominaci 50 tisíci občany, tak jak to vyžaduje zákon, usiluje také další kandidát. Lékař Marek Hilšer. Podpisy už pomalu sbírá. To, že politici ještě neupravili pravidla, považuje především za pohrdání občany.

„Výsledkem tohoto stavu je, že sběr podpisů pro občanské kandidáty je paralyzován. Je skandální, že politici za více než čtyři roky nebyli schopni schválit změny pravidel, které ve svém nálezu z ledna 2013 požadoval Ústavní soud ČR,“ uvedl.

A pro Blesk.cz Hilšer ještě dodal, že by práce politiků mohla být chápána jako snaha významně omezovat nezávislé kandidáty, „za kterými na rozdíl od velkých politických stran a finančního kapitálu, stojí běžní občané a dobrovolníci“.

Jako o možném kandidátovi na prezidenta se mluví také o europoslanci a bývalém ministru spravedlnosti Jiřím Pospíšilovi (nezávislý za TOP 09). On sám zatím kandidaturu nepotvrdil, ale ani striktně nevyvrátil. S přípravou novely volebního zákona podle něj ovšem současná vláda zaspala a tuto mezeru vnímá jako velký problém.

„Je to ze strany vlády jasné zaspání. Tato vláda vládne už čtvrtým rokem, měla dost času na to, aby na začátku volebního období reagovala na problémy spojené s předchozí prezidentskou volbou a sháněním podpisů. To, že není tato v zásadě technická novela schválena, je velký problém a přináší to velkou nejistotu do podmínek, se kterými budou moct kandidáti kandidovat,“ popsal Pospíšil.

Kdo už sbírá, může mít problém

Některým ovšem v čekání na novelu došla trpělivost. Například bývalému kontroverznímu politikovi Miroslavu Sládkovi, který kandidaturu sice oficiálně neoznámil, ale sbírá podpisy. Na dotaz Blesk.cz neodpověděl, tak neni jisté, zda ví, že jeho úsilí může být (například podle ústavního právníka Jana Wintra) zbytečné. Sládek totiž na své petici vůbec nepočítá s tím, že by mohlo být v budoucnu její součástí také číslo občanky nebo pasu.

„Pokud bude v tom listopadu nebo říjnu účinný zákon s tím, že je potřeba, aby u toho podpisu bylo uvedeno i číslo občanského průkazu nebo pasu a někdo přinese podpisy, které nemají to číslo u sebe, tak ty nelze započítat,“ řekl Blesk.cz Wintr.

Prezident Zeman mluvil o svém zdravotním stavu i kandidatuře v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech, podívejte se:

Video  O teroru, Chartě 77 i odchodu Forejta: Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech  - Blesk
Video se připravuje ...

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
arne100 ( 27. srpna 2017 10:32 )

Moiaza.Tady se zase ukazuje kolik máme v čechá žvanilu a póvlu.Kdyby se každý nejdříve podíval na sebe než tady začne urážet Zemana tak by to bylo v pořádku.Tyto další kandidáti to je obyčejný český póvl a zloděj viz.Horáček a ta další banda.Ukažte mi kdo nepije vy si své mindráky tady léčíte a přitom jste obyčejná spodina.Za totality byste byly zticha a čekali jestli si pro vás nepříjdou z STB.A teď tady žvaníte aniž víte proč.Prostě ubohý český póvl Já budu volit Zemana.Mě stačí už ten plešoun Sobotka za celou dobu se nenaučil ani Anglicky to by měl umět každý kdo jde do politiky narozdíl od vás.

dzery ( 10. ledna 2017 09:26 )

Střiky ti asi nepomohly.

zkzkz ( 10. ledna 2017 09:05 )

moiaza ( 10. ledna 2017 08:39 )

Nerozčilujte se. Máme takové prezidenty, jaké si zasloužíme. Opilec dramatik, zloděj a tunelář, kuřák alkoholik, proč bychom nemohli mít veklsláka? Žádný inteligentní, vzdělaný, moudrý a úpřimný člověk by do funkce prezidenta nikdy nenechal nalákat. Zeman sice není špatným prezidentem, jen si nedává pozor na ústa a často dělá ostudu. To by si měl pohlídat. Osobně jsem tvrdě proti kuřákůma alkoholikům. Ti by ve významné funci nikdy být neměli.

snehulak ( 10. ledna 2017 08:33 )

Klid vy dva, aspoň se budete mít na co vymlouvat, když odpadnete. A poprvé v životě od vás uslyšíme, že to co se v Čechách označuje jako demokracie, je jen pokrytecká diktatura horních 10tisíc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa