Přijít do důstojného místa, kde lze pořídit na jednom místě vstupenky i suvenýry, získat základní sadu informací a pak projít po celém areálu Dolních Vítkovic napříč tam i zpět po chodnících a lávce tak, aby člověk viděl co nejvíce. Přesně to bylo cílem projektu, na kterém začalo sdružení Dolní oblast VÍTKOVICE pracovat loni na podzim. Teď je téměř vše hotovo a letošní hlavní turistická sezóna tak nabídne, kromě nedávno dokončené nástavby Vysoké pece číslo 1 a rekonstruovaného vzdělávacího a kreativního centra na Dole Hlubina, také novinky v podobě servisu pro návštěvníky.

Lávka z ohřívače větru

Nejzajímavější novinkou, která sice příchozí neupoutá na první pohled, ale rozhodně stojí za pozornost, je lávka z někdejšího ohřívače větru. „To není fikce, ani jsme se nezbláznili. Ohřívačem se připravoval a vháněl vzduch do vysoké pece. Tohle zařízení se správně jmenuje cowper, ale to laikům nic moc neřekne. Takže raději ohřívač větru. Přehřátý vzduch z něj se pak vháněl do tavícího prostoru vysoké pece. Ohřívač jsme využili, rozdělili na několik částí a z nich sestavili novou přechodovou lávku, vlastně takový spojovací most přes koksárenské baterie k Dolu Hlubina,“ vysvětluje ředitel sdružení Dolní oblast VÍTKOVICE Petr Koudela. Samozřejmě je vše upraveno do podoby pohodlného chodníku a lávky a pamatováno je i na to, aby byla nová spojnice bezbariérová.

Z pohledu architektů šlo o to, aby se historicky oddělené části území celé národní kulturní památky, tedy území Dolu Hlubina a území koksovny a vysokých pecí někdejších Vítkovických železáren nově zpřístupnily budovanou spojnicí území, která umožní průchod oběma částmi areálu NKP v obou směrech. Přes tuto lávku povede i nová prohlídková trasa "Uhelný okruh" z nově zřízeného návštěvnického centra.

Autor: Dolní oblast VÍTKOVICE

Zázemí pro návštěvníky i průvodce

Doprovodná infrastruktura k národní kulturní památce Dolní oblast Vítkovice a Důl Hlubina tedy není tvořena jen lávkou z cowperu.  Celkem jde o čtyři samostatné stavební celky, které zvyšují úroveň služeb a komfortu návštěvníků. Návštěvnické centrum vzniklo jako ojedinělý bílý celek v jinak tmavší industriální scenérii. Je pojato v duchu monochromatického uměleckého přístupu a tedy sestaveno z bílých smaltovaných plátů, kterým vévodí pouze minimalistické zelené zvýraznění písmene „i“.

„Zřízení návštěvnického centra nám umožní zajištění kvalitního sociálního a informačního zázemí společného opět pro celou oblast národní kulturní památky Dolních Vítkovic,“ zdůrazňuje Petr Koudela. Projekt návštěvnického centra dostal opět rukopis architekta Josefa Pleskota a jeho kolegů z AP Ateliéru. Ten pamatoval i na to, aby v rámci centra zůstal zachován původní velín Vysoké pece, který je součástí návštěvnického Vysokopecního okruhu. Samozřejmě ale nechybí ani místa pro průvodcovský servis, který je pro návštěvníky Dolních Vítkovic stejně důležitý jako to, aby si kde měli zakoupit občerstvení nebo suvenýry.

Autor: Dolní oblast VÍTKOVICE

Přibude ještě vodárenská věž

Součástí celkového záměru doplnění doprovodné infrastruktury v Dolních Vítkovicích je ještě revitalizace staré vodárenské věže - vodojemu. Věž o obsahu 1 200 kubíků je z 60. let minulého století a její zařazení do prohlídkové trasy časem obohatí návštěvníky vítkovického industriálního prostoru o významnou technickou dominantu. „Všechny kroky, které děláme, včetně třeba oplocení Vysoké pece jedničky, slouží pro bezpečný a současně pohodlný pohyb našich návštěvníků. Letos už jich přišlo přes 200 tisíc, takže máme dobrý důvod se snažit,“ usmívá se Petr Koudela.

S financováním pomohla EU

Celkové náklady projektu „Doprovodná infrastruktura k projektům IOP v NKP Dolní oblast Vítkovice a Důl Hlubina, reg. č. CZ. 1.10/2.2.00/20.01527“ jsou zhruba 56 miliónů korun (včetně DPH). Z toho 85 % nákladů je hrazeno z Evropského fondu pro regionální rozvoj, a to prostřednictvím Regionálního operačního programu NUTS 2 Moravskoslezsko. Zbývajících 15 % a případné další výdaje hradí zájmové sdružení právnických osob Dolní oblast VÍTKOVICE.

Autor: EU ROP MSK