Aix en Provence

V Aix en Provence jsou kašny na každém náměstí.
Autor: profimedia.cz
Malé univerzitní město (vyslovuje se Ezánprováns) 40 kilometrů severně od Marseilles. Jeho půvab zvyšují panské domy ze 17. a 18. století. Co je ale pro něj typické – množství kašen, které se nacházejí na každém náměstí a náměstíčku. Jsou zásobovány tzv. sextinskými prameny, které objevili už Římané v roce 122 a založili tu své první římské město v Galii. V Aix en Provence navíc letní atmosféru oživují pestrá tržiště a také nejrůznější festivaly. Stále se tu něco děje, což turisty přímo přitahuje.

Moustiers – Sainte Marie

V Moustiers - Sainte Marie šplhají domy jakoby po skalách.
Autor: profimedia.cz
Městečko (vyslovuje se Mustiér Sent Marie) poblíž kaňonu stojí za vidění. Bylo založeno v roce 433 mnichy a je rozděleno divokým potokem. Jeho domy šplhají jakoby po skalách. Říčka se přechází po oslích zádech, jak tu říkají klenutým můstkům. A ještě jednu kuriozitu mají zdejší domy – jsou zdobené fajánsemi (keramickými destičkami) v sytých zelených, žlutých a modrých tónech ze 17. století.

Grand Canyon du Verdon

Kaňon řeky Verdon, který odděluje Alpy od Provence.
Autor: profimedia.cz
Pokud dáte přednost pěší túře, doporučujeme zázrak přírody – kaňon řeky Verdon, který odděluje Alpy od Provence. Je dlouhý 21 kilometrů a je výzvou především pro vodáky a horolezce. V klidných místech můžete narazit i na hnízda orlů skalních. Turisté, kteří vyhledávají schůdnější cesty, se mohou procházet po vyznačených stezkách. Jižní trasa například začíná ve starobylé vesnici Aiguines, kde je možnost zaparkování.

Co si přivézt?

Všudepřítomná levandule
Autor: profimedia.cz
Lanýže, olivový olej, olivy, sušenou levanduli, víno Chateau Neuf du Pape nebo zdejší originální ubrusy a utěrky s motivem levandule. Nice je například rájem starožitníků – tady seženete vše, na co si v tomto oboru vzpomenete.

Co ochutnat?

Obdoba francouzské slavné rybí polévky bouillabaissy je zdejší rybí hrnec – Marmite de pêcheur.
Autor: profimedia.cz
Obdoba francouzské slavné rybí polévky bouillabaissy je zdejší rybí hrnec – Marmite de pêcheur. Podává se s bílým chlebem, potřeným ostrou majonézou a posypaným sýrem. Dáte za ni zhruba 160 Kč.

A kolik co stoji?

Za ubytování na 7 nocí v apartmánu s vlastní stravou a dopravou zaplatíte mimo sezonu kolem 5000 Kč a v sezoně kolem 7000 Kč/osoba. Bohužel jídlo tu není právě nejlevnější. Šálek kávy vyjde na 80 Kč, lahev piva na 110 Kč. Za denní menu v restauraci zaplatíte přes 200 Kč.