Nejtypičtější ingrediencí¨bulharské kuchyně je bílý slaný sýr, který u nás známe pod označením balkánský, nebo také feta. Je vyroben z kravského nebo ovčího mléka, a má být jemný a lahodný. Pro Čechy je určitě nejznámější spojení tohoto sýra se šopským salátem.

Bakterie a saturejka

Vyhlášenou a exkluzivní lahůdkou je také jogurt obsahující bakterii lactobactericum bulgaricum. Hodně bulharských jídel se koření saturejkou, což je bylina podobná oreganu. Než vyrazíte do této zajímavé země u Černého moře, kde jistě ochutnáte všechny vyhlášené místní dobroty, můžete si udělat malou sondu do její gastronomie doma. Přinášíme několik zajímavých variací receptů na typické bulharské pokrmy.

Kaškaval na grilu

Kaškaval na grilu
Autor: profimedia.cz
Potřebujeme: 100 g kaškavalu (na 1 porci), 5 ml oleje, 5 g másla, 20 g rajčat, sladká či pálivá paprika, petrželka.

Postup: Nejprve z kaškavalu »odsajeme« přebytečnou sůl tím, že sýr naložíme na několik minut do mléka. Nakrájíme na plátky o tloušťce asi 1 cm, potřeme je olejem, posypeme paprikou a dáme na rozpálený gril. Po chvilce sýr obrátíme, položíme na něj kousek másla, plátek rajčete a snítku petrželky. Ještě chvíli grilujeme, až sýr lehce změkne. Kaškaval také můžeme grilovat v pečicím papíru.

Gjuveč

Gjuveč
Autor: profimedia.cz
Potřebujeme: 500 g nejlépe skopového masa, 100 ml oleje, 250 ml mléka, 2 vejce, 5 brambor, 5 rajčat, 1 červená paprika, 2 cibule, mrkev, kousek celeru, několik zelených fazolek, petrželka na ozdobení, sůl, paprika, saturejka.

Postup: Nakrájíme maso na kousky a osmahneme v kastrolu na oleji, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a zeleninu (mrkev, celer, část rajčat, papriku a fazolky), všechno prosmažíme. Zalijeme horkou vodou či vývarem, osolíme, opaprikujeme a vaříme. Když je maso poloměkké, přidáme nakrájené brambory, promícháme, podusíme. Přilijeme osolené mléko s rozkvedlanými vajíčky, navrch poklademe na kolečka nakrájená rajčata, posypeme saturejkou a zapečeme v troubě.

Salát ajda

Salát ajda
Autor: profimedia.cz
Potřebujeme: 150 g kuřete, 40 g jablek, 80 g majonézy, 40 g ořechů, 10 ml citronové šťávy, 20 g kompot. broskve, 0,4 g pepře, 4 g soli, 20 g zeleného salátu, 60 g ušlehané šlehačky.

Postup: Uvaříme kuřecí maso, vychladlé vykostíme a zbavíme kůže. Maso nakrájíme na kostičky nebo plátky. Oloupaná jablka nakrájíme na plátky. Broskev nakrájíme nadrobno, ořechy nadrobno nasekáme. Všechno smícháme s majonézou, přidáme trochu šlehačky, dochutíme pepřem a solí, položíme na talíř. Ozdobíme šlehačkou, ořechy a salátem.

Kebabče

Kebabče
Autor: profimedia.cz
Potřebujeme: 300 g skopového, 200 g vepřového, 200 ml oleje, 3 cibule, 1 vejce, 1 houska, petrželka, sůl, pepř, 2 stroužky česneku.

Postup: Maso zbavíme šlach a blan, nakrájíme na menší kousky. Semeleme společně s vymačkanou houskou (vekou) předem namočenou ve vodě (mléce). Přidáme sůl, pepř, utřený česnek, nastrouhanou cibuli, nakrájenou petrželku a vejce. Promícháme a těsto necháme odležet dvě hodiny v lednici. Poté tvoříme šišky a délce cca 10 cm. Pečeme v troubě nebo na grilu.

Studená polévka tarator

Studená polévka tarator
Autor: profimedia.cz
Potřebujeme: 1 salátová okurka, 750 ml kysané smetany, 4 stroužky česneku, 4 lžíce kopru, 4 lžíce vlašských ořechů, 1 lžíce rostlinného oleje, sůl.

Postup: Nastrouháme okurku, ve smetaně rozmícháme utřený česnek, nasekaný kopr a olej. Hotovo. Polévku stejně jako třeba slavnou španělskou pochoutku gazpacho neohříváme a podává se studená. Nalijeme ji tedy do talířů a posypeme ořechy.

Originální šopský salát

Originální šopský salát
Autor: profimedia.cz
Potřebujme: 2 červené pečené papriky¨(bez semen), 1 žlutá paprika, 4 rajčata, 60 g oloupaných okurek, 80 g sýra feta (balkánský), 1 cibule, sůl, petrželka, oliv. olej, ocet.

Postup: Originální bulharský »šopák« se dělá částečně z pečených paprik. Doma upečené či koupené pečené papriky nakrájíme na malé kostičky, stejně jako syrovou papriku, rajčata, oloupanou okurku, cibuli a petrželovou nať. Promícháme a položíme na talíř. Salát osolíme, zalijeme octem a olejem. Navrch nastrouháme sýr.

Fotogalerie
6 fotografií