Paphos: Když chcete atmosféru

Paphos má na památky bohaté historické centrum.
Autor: profimedia.cz
Ideální pro všechny, kteří chtějí být přes den na pláži a ráno nebo navečer vyrazit (po pobřežní promenádě) do historického centra a za památkami – Hrobky králů nebo slavné mozaiky jsou na seznamu UNESCO. Příjemné je i posezení v přístavu u pevnosti. Určitě se pak pěšky (cca 2 km) nebo linkovým autobusem vydejte do horní, moderní části města a navštivte místní zeleninový a ovocný trh.

Hlavní písečná pláž, na které nechybí taverna, toalety a množství lehátek se slunečníky, leží mezi hotelovou zónou a centrem. Hojně se pak linkovým autobusem jezdí do cca 20 minut vzdálené zátoky Coral Bay, pokud tedy nemáte hotel přímo tam. Další možností je odjet autobusem na nejvyhlášenější kyperskou pláž Petra tou Romiou, kde se podle báje z mořské pěny zrodila bohyně krásy a lásky Afrodité.

Limassol: Když chcete ruch

Přestože Limassol vypadá jak jedno velké sídliště, ročně se sem vrací desetitisíce turistů.
Autor: profimedia.cz
Autor těchto řádků si k tomuto městu, druhému největšímu na ostrově, žádné pouto nevytvořil. Příliš rušné, příliš betonové, pláž jen průměrná. Asi jako kdybyste nějaké české sídliště přesunuli k moři. A přesto se sem desetitisíce turistů rok co rok vracejí a nikam jinam nechtějí. Snad za to může chodník často vedený nad vodní hladinou, po kterém lze kolem cenných historických památek dojít od hotelů až do kilometry vzdáleného centra s pevností, muzei a moc hezky upravenou promenádou. Nebo je to snad diky blízkosti pohoří Troodos s vyhlášenými vinicemi?

Ayia Napa: Když chcete super pláže

Moře v Ayia Napa má tyrkysovou barvu a najdete tu množství mořských jeskyní.
Autor: profimedia.cz
Je pro vás rozhodujícím kritériem široká písečná pláž? Pak zvolte letoviska Ayia Napa, Protaras nebo Paralimni na jihovýchodě ostrova. Prvně jmenované patří rozhodně k nejrušnějším místům ostrova, tady je živo od rána do večera a samozřejmě také od večera do rána. Po památkách tu prakticky není ani památky, ale bohatě to vynahrazuje nejen kvalita pláží a moře mající až tyrkysovou barvu, ale také atraktivní pobřeží s množstvím mořských jeskyň. Po stezce lze dojít (nebo dojet na kole) do národního parku Cavo Greco na nejvýchodnějším pobřeží Kypru i celé Evropy.
Fotogalerie
5 fotografií