Většinou už dobře známe Tyrolsko, Korutany a Vídeň, ale málokdo ví, že kraj pod Vídní, sousedící s Maďarskem, má své půvaby. Ne nadarmo se mu říká rakouské Toskánsko, v němž svítí slunce 300 dní v roce.

Tato třetí nejmenší spolková země Rakouska byla na začátku letopočtu součástí římské provincie Panonie. Území bylo předmětem sváru mezi Rakouskem a Uherským královstvím dlouhá staletí. Až po první světové válce muselo Maďarsko toto území postoupit Vídni.

Hlavním městem Burgenlandu se stal Eisenstadt. Dodnes tu nacházíme památky na prolínání různých kultur, včetně té římské. Donedávna to byl ještě kraj neobjevený turisty. Teprve po otevření maďarských a slovenských hranic se z Burgenlandu stala zajímavá destinace. Pro turisty jsou tu kromě koupání v Neziderském jezeře velké možnosti v rozvíjejícím se lázeňství. Pěší i cykloturistika po mírně zvlněné krajině je vyhledávaná nejen Rakušany.

Vinice a pálenky

Malebné lázeňské městečko se nachází uprostřed kopečků osázených vinicemi, nabízí koupání v termální vodě nebo rašelinové zábaly působící dobře na pohybové ústrojí a také onemocnění cév a srdce. V 19. a 20. století to byly oblíbené lázně známých osobností z celého světa. Snad proto je tu dodnes divadlo a galerie výtvarného umění a také proslulá kavárna s místními cukrářskými specialitami.

V okolí také najdete množství malých manufaktur, kde vám ochotně předvedou, jak vyrábějí pálenku z ovoce, dýňový olej či víno. Kdo miluje golf, může vyzkoušet i jedno z největších hřišť v Evropě spojené s wellness.

Z Prahy to je jen 450 km

Vzdálenost mezi Prahou a Rotenturm an der Pinka Tatzmannsdorfem je přibližně 450 km (Brňáci jsou na tom o 200 km lépe). Po dálnici tedy do Brna, pak na Vídeň a dále na Graz. Sjezd z dálnice na Pinkafeld a pak už Bad Tatzmannsdorf.

Fotogalerie
5 fotografií