Soul: Tradice i moderní design

Soul je směsicí tradic a moderny.
Autor: profimedia.cz
Soul je jednou z nejlidnatějších a technicky nejvyspělejších metropolí světa, i přesto na návštěvníky dýchnou mezi prosklenými novostavbami prastaré tradice asijského náboženství. Atmosféru jihokorejské metropole nejlépe nasajete návštěvou pěti královských paláců Joseonské dynastie ve čtvrtích Jongno-gu a Jung-gu. Soul láká také na množství galerií a muzeí, které odhalují pestrou historii města i jeho kulturní bohatství.

Za návštěvu stojí i proslulá CJ Seoul Tower nabízející panoramatický výhled na celé město. Pokud máte rádi noční život, musíte zavítat do čtvrti Hongdae, která je charakteristická nesčetným množstvím barů, klubů, blikajících neonů a pouličních umělců.

Montreal: Město pod zemí 

Montreal skrývá ještě jedno město od povrchem.
Autor: profimedia.cz
Ve druhém největším francouzsky mluvícím městě na světě (první je samozřejmě Paříži) se skrývá obrovské množství unikátů, které jinde na světě nenajdete. Patří mezi ně největší podzemní komplex na světě, tzv. Underground City. Pod úrovní chodníků naleznete více než 200 restaurací, 1700 obchodů, muzea, divadla, univerzity, hotely a také třicítku kin!

Chodby spojují všechny významné dominanty města. V letních měsících ožívá Montreal vyhlášenými festivaly - od hudebních až po festival ohňostrojů. Ráz města určuje také výrazná architektura. Navštívit můžete jak olympijský park, tak třeba oceňovaný komplex Habitat 67 vystavěný pro výstavu Expo 1967. 

Split: Srdce Jadranu

Město je kulturně-historickým centrem chorvatského pobřeží a je zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.
Autor: profimedia.cz
Split nabízí jedinečnou kombinaci poklidného dalmatského života s moderní zábavou v podobě festivalů, hudebních klubů a nočních barů. V letních měsících zde již přes 50 let probíhá tradiční divadelní, hudební a taneční festival Splitské léto. Město je kulturně-historickým centrem chorvatského pobřeží a je zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Dominantou přístavu je Diokleciánův palác se zachovalým opevněním a sklepními prostory, které patří mezi největší Římany vybudovaný dochovaný krytý prostor na světě. Dech beroucí výhled na celé město, záliv i přilehlé ostrovy je z vrcholu Marjan. Zde se také nachází nejkrásnější park ve Splitu a zoologická zahrada. Do Splitu navíc v turistické sezóně létají spoje každý den.

Istanbul: Brána Orientu

V Istanbulu se nachází vůbec nejstarší a největší tržnice s kořením na světě.
Autor: profimedia.cz
Historické město rozkládající se na hranici Evropy a Asie bylo za dobu své existence metropolí hned čtyř impérií. I když hlavním městem Turecka není už od roku 1923, je se svými 14 miliony obyvateli nejlidnatějším městem země i jedním z nejlidnatějších měst světa! V Istanbulu se nachází vůbec nejstarší a největší tržnice s kořením na světě (Velká tržnice Kapali Carsi). Množství památek v čele s chrámem Hagia Sophia doplňuje ohromující příroda úžiny Bospor.

Istanbul stojí za návštěvu, ať už dáváte přednost výletům na lodích, objevování historie, nákupům na tržištích nebo toulání se v uličkách starobylých měst. Také do Istanbulu létají spoje pravidelně, v létě dokonce až 17 krát týdně.