Na Kypr se létá za teplem, mořem a sluncem – vždyť koupat se tu dá od dubna minimálně do konce října, kdy teploty v poledne ještě pořád atakují třicítku, často ale i v listopadu a někdy i v prosinci, pokud patří k těm teplejším. (Ovšem i když je počasí jen průměrné, pořád je tu v prosinci příjemných 15 stupňů).

Sníh

Vidět na pobřeží sníh je velká vzácnost, která – jak by řekl slavný doktor Chocholoušek – se opakuje maximálně jednou za deset let. Zato ve vnitrozemských horách bývá sněhu tolik, že je tu dokonce lyžařský areál s lanovkou, sjezdovkami a půjčovnou vybavení. Při vhodných podmínkách si tak dopoledne můžete zalyžovat a odpoledne se koupat v moři, případně ve vyhřátém bazénu, který tu má téměř každý hotel, hodně se navíc rozšiřují nejrůznější spa a wellnes zóny.

Víno

Většina turistů ale do Troodosu míří od jara do podzimu. Obvykle jde o výlet skládající se z několika částí. Předehrou obvykle bývá navštěva vinařské vesnice v podhůří, což bývá spojeno s ochutnávkono s původní recepturou, je u místních vín, zvláště pak Commandarie, což je historicky nejstarší doložené víno, tradice sahá až do do roku 800 před naším letopočtem.

Commandarie,Commandarie je historicky nejstarší doložené víno, tradice sahá až do do roku 800 před naším letopočtem.
Autor: profimedia.cz

Kykkos

Nejvýznamnější památku objevíte ve zdejším kostelíku – jde o stříbrem osázenou ikonu umístěnou v oltáři vyrobeném ze želvoviny a perleti.
Autor: profimedia.cz
Po správném naladění se autobusem, jehož interiérem zní cinkot lahví (no, nekupte to, za tu cenu!) míří do výšky 1318 metrů nad mořem k nejslavnějšímu a nejbohatšímu kyperskému klášteru Kykkos, který byl založen na rozhraní 11. a 12. století. Nejvýznamnější památku objevíte ve zdejším kostelíku – jde o stříbrem osázenou ikonu umístěnou v oltáři vyrobeném ze želvoviny a perleti, která stojí před ikonostasem.

Mimochodem, ve zdejším klášteře sloužil jako novic i první prezident Kyperské republiky, arcibiskup Makarios III. – a právě jeho hrob bývá třetí a poslední  zastávkou výletu. Na své přání byl pochován na vrcholku Throni, zhruba 3 km západně od kláštera a nedaleko rodné vesnice Panayia. Cesta na vrchol je lemována ikonami, samotnou hrobku pak střeží čestná stráž.

Stezky

Pohoří Troodos ale nabízí mnohem víc, než může jeden výlet obsáhnout. Vždyť jen nádherných kostelů zanesených na seznam světového dědictví UNESCO je hned deset. Kdo má rád přírodu, může vyrazit po jedné z mnoha stezek vedoucích borovicovými lesy, přes louky (roste tu 800 druhů rostlin, z toho 72 endemických) i okolo vinic, při troše štěstí můžete cestou spatřit kyperského muflona, ornitologové pak mohou vidět a slyšet slavíky, orly nebo dudky. Na své si ale přijdou i cyklisté – a to jak silniční, tak i milovníci kol horských.