Itálie a Rakousko vedou jak v počtu nabídek, tak v cenové dostupnosti. Jan Koláčný z Exim Tours doporučuje Italské Livigno. Nabízí široké sjezdovky pro opravdové fandy lyžování, ale i pozvolnější pro děti a  začátečníky. Má propracovaný systém skibusů a láká na bezcelní zónu.“ Volbou pro kvalitní lyžovačku je i Rakousko. „Ačkoliv spousta lyžařů jezdí raději na vlastní pěst, přestává to být výhodné. Velké cestovky nakupují s předstihem a v objemech, kterým se individuální lyžaři ani neblíží. Na nabídky proto začínají přistupovat i oni, “ říká Tomáš Kanda z ITS Billa Travel.

Víc než hodinky a Eiffelova věž

Druhá dvojice nejčastěji navštěvovaných zemí je Švýcarsko a Francie. Jenže obě jsou pro českého turistu drahé. Ne ani tak cenou zájezdu, jako službami na místě. „Doporučujeme ubytování v privátních apartmánech. Je to cenově nejpříznivější možnost na trhu,“ říká Daniel Steidler z CK NEV-DAMA. Do hospody si ale připravte pěkných pár tisíc a na dopravu jak by smet.

Česko a Slovensko na vlastní pěst

Vybírat můžete samozřejmě i ze stovek nabídek na českých a slovenských horách. Lidé u těchto destinací daleko častěji volí individuální zájezdy. Zakoupí si jen týdenní pobyt na chatě nebo chalupě u soukromníků a nejlépe s partou přátel. Dopravu i stravu si pak už zajistí sami. Ve výsledku tak ale ušetří jen pár stovek korun.

Kam vyrazit na lyžovačku?

Itálie

* 249 km černých sjezdovek

* 919 km červených sjezdovek

* 583 km modrých sjezdovek

Bormio - leží na hranicích se Švýcarskem, na severozápadě Itálie v regionu Lombardie. Populární je díky pořádání Světového poháru v alpském lyžování.

Livigno - leží v údolí a nad ním se tyčí dva skiareály - Mottolino a Carosello. Dostupné je ze Švýcarska tunelem Munt la Schera, který je dlouhý 10 kilometrů. Městečko

Dolomiti Superski – oblast leží v severoitalské provincii Trentino a pyšní se takovými středisky jako Val di Fiemme nebo Val di Fassa. To patří k nejvyhledávanějšímu komplexu Stella Ronda.

Marilleva/Folgarida - Skiareál Marilleva se rozkládá ve dvou výškových úrovních - Marilleva 900  a 1400 m. Skiareál Folgarida leží na konci Val di Sole směrem na Madonnu.

Nabídka prosincových zájezdů:

* Ponte di Legno (CK Mile), 7 nocí, autobusem, beze stravy: 10 990 Kč (včetně 6denního skipasu)

* Marilleva/Folgarida (Exim Tours), 7 nocí, doprava vlastní, beze stravy:

6190 Kč (včetně 6denního skipasu)

* Val Gardena (Nev-Dama), 7 nocí, doprava vlastní, beze stravy: 7890 Kč (včetně 6denního skipasu)

Rakousko

* 364 km černých sjezdovek

* 1550 km červených sjezdovek

* 62 km modrých sjezdovek

Salcbursko – Kaprun - středisko se rozprostírá na úpatí ledovce Kitzsteinhorn ve středisku Europa SportRegion a je tak k využití po celý rok. Sousedí s dalším populárním střediskem Zel am See.

Salcbursko - Dachstein West - areál nabízí výborné lyžování pro rodiny s dětmi a středně pokročilé lyžaře. 360 km od Prahy jsou ideální sněhové podmínky až do konce dubna.

Tyrolsko - Zillertal - údolí kolem stejnojmenné řeky Ziller nabízí až na 662 km sjezdovek, 171 lanovek a vleků a důmyslný systém skibusů, propojující všechna střediska oblasti.

Tyrolsko - Stubaital - údolí jižně od hlavního města Tyrolska Innsbrucku. Oblast se rozděluje na 4 hlavní lyžařská střediska – Stubaier Gletscher, Neustift, Mieders a areál Schlick 2000 a díky ledovci se tady dá lyžovat celoročně.

Nabídka prosincových zájezdů:

* Kaprun (Exim Tours), 7 nocí, doprava vlastní, beze stravy: 2190 Kč + 4100 Kč za skipas

* Dachstein West (CK Conti), 2 noci, doprava autokarem, snídaně: 5990 Kč (včetně skipasu na 3 dny)

* Zillertal (CK Alexandria), 7 nocí, doprava vlastní, beze stravy: 4811 Kč + 4850 Kč za skipas

Švýcarsko

* 281 km černých sjezdovek

* 654 km červených sjezdovek

* 416 km modrých sjezdovek

Jungfrau Region - středisko patří mezi největší lyžařské oblasti v Evropě. Místní dominantu je Jungfraujoch s nejvýše položenou železniční stanici v Evropě s krásným výhledem na okolní vrcholy.

Zermatt - středisko na pomezí Švýcarska a Itálie, propojeno s italským střediskem Cervinia. Je zde víc než 300 km upravených sjezdových tratí a chlouba Švýcarska – hora Matterhorn.

Davos - luxusní středisko ve východní části Švýcarska. Velmi živé městečko s bohatým nočním životem ve spoustě hospůdek a restaurací.

Nabídka prosincových zájezdů:

* Zermatt (Exim Tours), 7 nocí, dorpava vlastní, snídaně: 22 590 Kč + 5denní skipas za 6 180 Kč

* Jungfrau region (CK Conti), 5 nocí, autokarem, polopenze: 12 690 Kč (včetně skipasu)

Francie

* 96 km černých sjezdovek

* 343 km červených sjezdovek

* 458 km modrých sjezdovek

Espace Killy - oblast Savojských Alp, která zahrnuje dvě světoznámá střediska, starší Val d’Isère a moderní Tignes je známá 150 Světových pohárů olympijských her Albertville v roce 1992.

Risoul/Vars - navzájem propojená střediska Risoul a Vars tvoří lyžařskou oblast La Foret Blanche, která se nachází ve středu Hautes Alpes. Oblast se pyšní sjezdovými tratěmi všech obtížností, které jsou uměle zasněžovány.

Les Trois Vallées - oblast leží v rozsáhlém údolí Tarentaise v Savojských Alpách a skládá se ze čtyř středisek. Tato největší lyžařská oblast na světě se nachází v nadmořské výšce až 3200 m a nabízí celkem 600 km upravených sjezdovek.

Nabídka prosincových zájezdů:

* Val d´Isere (CK Alexandria), 7 nocí, doprava vlastní, bezestravy: 3080 Kč + skipas za 4070 Kč

* Val Cenis (CK Exim Tours), 7 nocí, doprava vlastní, beze stravy: 1590 Kč + skipas za 3390 Kč

Česká republika

Červenohorské sedlo - nabízí sjezdové tratě různé obtížnosti, z kterých si vyberou začátečníci i pokročilí lyžaři, v nadmořské výšce 1013 m. V blízkosti je také nejznámější běžkařská trať Ovčárna–Švýcárna–ČHS–Šerák.

Harrachov - leží v 686 m n.m. a patří k nejvýznamnějším střediskům západní části Krkonoš. Proslulý je skokanskými můstky na Čertově hoře. Celé území Harrachova je protkáno, desítkami kilometrů upravovaných a značených lyžařských stop i sjezdových tratí všech náročností.

Nabídka zájezdů:

* Červenohorské sedlo (CK Alexandria), 7 nocí, doprava vlastní, snídaně: 4041 Kč + 5dennískipas za 1600 Kč (listopad)

* Pec pod Sněžkou (ITS Billa Travel), 2 noci, doprava vlastní, snídaně: 1420 Kč + skipas za 1140 Kč (prosinec)

* Benecko (Alka travel), 7 nocí, doprava vlastní, beze stravy: 2148 Kč + 5denní skipas za 2100 Kč (únor 2012)

Slovensko

Jasná – největší lyžařské středisko Slovenska si oblíbí lyžaři, snowboardisté, ale také skialpinisté a milovníci freeridu a závodního lyžování. Zasněžovací systém garantuje dobré podmínky pro lyžování 5 měsíců v roce.

Hrebienok - Horská střediska Starý, Nový, Horní a Dolní Smokovec, nad nimiž se vypíná Slavkovský štít (2452m n.m.) leží 14 km od města Poprad a ještě o kousek dál legendární dráha zubačka ve Štrbském Plese.

Nabídka zájezdů:

* Nízké Tatry - Chopok (CK Conti), 7 nocí, dorpava vlastní, polopenze:

11 150 (včetně skipasu), prosinec

* Nízké Tatry (Čedok), 4 noci, dorpava vlastní, polopenze: 4650 Kč + třídenní skipas za 2250 Kč (leden 2012)

* Vysoké Tatry - Tatranská Štrba (ITS Billa Travel), 7 nocí, doprava vlastní, polopenze, 1700 Kč + 6denní skipas za 3150 Kč (březen 2012)

Fotogalerie
9 fotografií