Od lednového vydání původní verze Resident Evil 7: Biohazard uplynul už téměř rok a pořád jde o jeden z nejlepších letošních titulů. Pro spoustu milovníků hororu jde prostě o hru roku. A bez řečí jde o nejlepší titul pro virtuální realitu. Příběh Ethana Winterse, který se vydává na strašidelný venkov na americkém jihu, aby zjistil pravdu o své manželce Mie, která má být již dávno mrtvá, je zajímavým přírůstkem do série Resident Evil.

Atmosféra by se dala krájet a úvod v rozpadlém sídle šílené infikované rodiny Bakerových patří k nejděsivějším letošním herním okamžikům vůbec. Hráč díky strašidelným lekačkám a ponuré atmosféře sídla odpustí hře i slabší konec a horší grafiku. Bojem a útěkem s Bakerovými a plesnivými protivníky Molded však všechna ta hrůza neskončila. Po vydání hry vyšly ještě dva placené přídavky Banned Footage vol. 1 a vol. 2.

Molded jsou zpět. Je potřeba je zlikvidovat.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer
Kromě menších miniher nabídlo první DLC především výborný příběhový přídavek Bedroom. V něm jste museli v kůži Ethana uniknout nejdřív z postele a pak i z ložnice před mámou Marguerite, která vás chce nakrmit hnijícím hnusem. Tento kousek je plný hlavolamů, schovávání a kradmého postupu. Druhé DLC přineslo brutální karetní hru 21, která je silně inspirovaná filmovou torture porno sérií Saw. Fajn věc, ale pouze na chvilku. Tou největší peckou z něj je přídavek Daughters.

Ten se odehrává ještě před začátkem základní hry a odhaluje, jak začala zkáza Bakerových. Jde o hororový nářez plný schovávání, lekaček i hlavolamů. Prostě Resident Evil, jak má být. A právě nyní vyšly s Resident Evil 7: Biohazard Gold Edition dva nové přídavky, které samozřejmě v kompletní edici také naleznete. Prvním z nich je Not a Hero, který si mohou navíc stáhnout zdarma všichni, kteří si pořídili základní hru. Jeho hlavním hrdinou není nikdo jiný než starý známý Chris Redfield.

Chris Redfield se opět objevuje na scéně.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer
Jenže ten nevypadá vůbec jako Chris, kterého známé z pátého nebo šestého dílu. Tvůrci chtěli jeho realističtější podobu, což chápeme. Měli mu tedy vyfouknout svaly a obléct ho do ochranného oděvu, ne kompletně změnit jeho vzhled. Alespoň že přídavek odpovídá na jednu z největších otázek položených původní hrou: Jak může Chris pracovat pro Umbrellu? Not a Hero vás v Redfieldově roli postaví před nelehký úkol polapit Lucase Bakera. Černá ovce rodiny se schovala v dolech a polapila parťáky Chrise.

Všude navíc nastražila past à la Saw. Not a Hero vypadá hodně akčně, ale přijdou i okamžiky, ve kterých vám dojde munice a Molded budete utíkat. Nechybí ani hlavolamy, upgrady nebo postup ve stylu Metroidvania her. Abyste se dostali do zamořeného prostoru, potřebujete filtr na masku. Stejně tak se ve tmavých lokacích neobejdete bez nočního vidění. Finální souboj s bossem pak samozřejmě nemůže chybět. Druhý nový přídavek je o něčem úplně jiném.

Doražení
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer
Not a Zoe se odehrává po Not a Hero a jeho hlavním protagonistou je Joe Baker – bratr Jacka, který se vydává na akční záchranu své neteře Zoe. Ta zůstala infikovaná poté, co Ethan věnoval jediné zbylé sérum manželce Mie. Joe nachází Zoe pokrytou vápníkem a v obklopení vojáků. Svými holými pěstmi je posílá k zemi a hledá způsob, jak své rodině pomoci. End of Zoe je více hororový a atmosférický kousek. Je ale zároveň více akční. S mutanty Molded totiž bojujete vlastními pěstmi.

A byť je to absurdní, jde zároveň o velkou zábavu. Joe jako neomalený vesničan je zvyklý na život v přírodě. Na své cestě za záchranou Zoe pojídá housenky a brouky, aby přežil, skládá kopí, kterými zabíjí nebezpečné aligátory v mělčinách a bije se jako zkušený hospodský potížista. Rány rozdává na všechny strany. Jeho úhlavním nepřítelem se stane muž z bažin, který má na Zoe spadeno jako on. Finální souboj se pak nese v šíleném duchu, protože Joe získá robotickou pěst, se kterou drtí zmutované obličeje jako na běžícím páse.

Robotická rukavice vám dodá super sílu.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer
Not a Hero i End of Zoe jsou přídavky na asi dvě hodiny. Oba potěšily, ten druhý o něco více. Jako kompilace základní hry a veškerého dodatečného obsahu pak Resident Evil 7: Biohazard Gold Edition boduje na celé čáře. Stále jde o nejlepší zážitek, který si můžete zahrát na virtuální realitě. Pokud jste sedmý díl nejslavnější hororové série videoher ještě nehráli, teď je ten nejlepší čas to napravit. Stejně tak, pokud jste nehráli zajímavé přídavky. Strach se vrátil v plné polní, je na čase se opět bát. 

Série Resident Evil přehledně na Blesk.cz

Fotogalerie
91 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 90 %

Plusy:
Opravdový strašidelný horor
Návrat hlavolamů
Děsiví Bakerovi
Stále jde o nejlepší hru pro PlayStation VR
Redfieldův návrat v Not a Hero
Pěstní souboje v End of Zoe
Přídavky Bedroom, 21 a Daughters stojí za to

Minusy:
Ne úplně pěkná grafika
Původní hře dochází na konci dech
Takhle že teď vypadá Chris Redfield?!

 

Infobox
Datum vydání: 12. prosince 2017
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 1299 Kč
Výrobce: Capcom
Vydavatel: Capcom
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ