Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pavel a další na Bezpečnostní radě státu: Vnitro navrhlo 33 opatření proti střelbám

Aktualizováno -
31. ledna 2024
18:39
Autor: ČTK, simao - 
30. ledna 2024
15:25

Prezident Petr Pavel se ve středu účastnil mimořádného zasedání Bezpečnostní rady státu, která hodnotila zásah při prosincové střelbě na Filozofické fakultě Karlovy univerzity. Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání uvedl, že padl návrh 33 opatření, které mají zabránit budoucím střelbám.

  • Vnitro seznámilo Bezpečnostní radu státu se 33 opatřeními v souvislosti se střelbou na FF UK. Rakušan je rozpracuje do 26. června.
  • Opatření se týkají policie, hasičů, ministerstva zdravotnictví či MŠMT, řekl premiér Petr Fiala (ODS).
  • Počet prvosledových policejních hlídek má vzrůst z nynějších 210 na 241, uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). 

Vláda v polovině ledna schválila usnesení, kterým pověřila vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) k předložení série opatření pro reakci na krizové situace, a to včetně finančních nároků. V pondělí Rakušan zopakoval, že požádá o tři miliardy korun na posílení vnitřní bezpečnosti. 

Vnitřní kontrola policie zjistila, že policisté při samotném zásahu i při předchozím pátrání po podezřelém postupovali správně, lepší měla být ale krizová komunikace se zástupci školy.

Při pátrání po studentovi kvůli jeho možným sebevražedným úmyslům neinformovali vedení fakulty, ale jen přítomné zaměstnance školy.

Fiala: Česko je stále jednou z nejbezpečnějších zemí

Podle Petra Fialy stále platí, že ČR patří mezi nejbezpečnější země na světě. „Musíme přemýšlet nad tím, jak tuto bezpečnost udržovat a jak ji ještě vylepšit. Hledáme i poučení z té tragické události. Bezpečnost naší země není jenom záležitostí státu, ale nás všech. V tomto smyslu jde o sdílenou odpovědnost,“ upozornil na začátek tiskové konference po jednání Bezpečnostní rady státu.

Ministrem vnitra Vítem Rakušanem prý byla rada seznámena s podrobným vyhodnocením události a návrhem 33 opatření do budoucna. „Nejde jen o aktivity Ministerstva vnitra, policie, hasičů, ale půjde i o aktivity Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva školství atd.,“ podotkl Fiala.

Video  Bezpečnostní rada státu o masakru na FF UK: Návrh 33 opatření proti střelbám  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Opatření budou podle slov premiéra rozdělena do několika oblastí. „Policie ČR zlepší analytické nástroje, prověří aktuální postupy a výcvik, zaměří se i na osvětu a vzdělávání v oblasti měkkých cílů. HZS připraví nový způsob rychlého informování obyvatel, Ministerstvo vnitra zajistí školení, semináře a posílení kapacit provozovatelů veřejných míst. Ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví zajistí také přípravu na nový zákon o zbraních, důslednou digitalizaci systému a provázání registru a výměnu informací. Ministerstvo školství vytvoří bezpečnostní standardy pro vysoké školy, zajistí potřebná školení a bude pokračovat v poskytování psychologické pomoci na univerzitách. To jsou příklady nebo hlavní směry těch opatření,“ uvedl.

Rakušan následně doplnil, že počet prvosledových policejních hlídek má vzrůst z nynějších 210 na 241, přičemž úměrně tomu je třeba počítat s dovybavením. Vnitro se prý zaměří i na preventivní programy a školení pro vzdělávací instituce. V plánu je i novelizace stávajícího zbraňového zákona. „Založili jsme už teď pracovní skupinu, která se setkala a přichází s návrhy na novelizaci zákona 119/2002Sb., tedy té stávající zbraňové legislativy, kde se chceme shodnout na několika základních věcech, které bychom chtěli novelizovat ve zrychleném projednávání v Poslanecké sněmovně,“ informoval.

Navýšení rozpočtu vnitřní bezpečnosti musí vzejít z vlády, řekl Rakušan. Suma tří miliard korun na posílení bezpečnosti, jak o ní mluvil, byla podle něj předběžná. Konečnou částku sdělí až po dalších jednáních.      

Debata o reakci na krizové situace musí být podle Rakušana celospolečenská, zásadní je prevence. Stoprocentně se podobnému útoku nedá zabránit nikdy, nepovedlo se to v žádné zemi, s žádnou legislativou a systémem, míní ministr.

Video se připravuje ...
Další videa